|
|
Názory k článku
Co se děje v Kostomlatského sadech?
|
Jméno: | Jarmila |
Datum: | 03.11. 16:22 |
Titulek: | je to tam hrozný | odpovědět |
Vyprahlá asfaltovo mlatová pustina.S parkem či sadem to nemá nic společného,v létě se není kde ukrýt,nové stromy žádný stín neposkytují.Tolik let (nevím přesně) Kostomlatského sady sloužily neratovanům,nikomu nevadily a najednou takhle zplundrované.A už stromy a zeleň umírají! Mno jistě,hraje se to na další velkou akcičku a kšeftík.Údržba žádná,tak jako jinde ve městě.Kolikpak město tahle sranda stála pro p.ing.?? |
|
|
|
Jméno: | Jana |
Datum: | 04.11. 12:06 |
Titulek: | je to tam hrozný | odpovědět |
Ano, je to tam hrozný. Protože jsem letitý pamětník starých Neratovic, tak je mi taky z té hrůzy nanic.
Komu to překáželo? Za mého dětství nás tam byla fůra dětí, hrály jsme si tam, později se tam randilo a nic jsme ničily, prostě to tam žilo okolo Žebráka. A nyní planina, a přesto se to některým lidem líbí, jak to "prokouklo." |
|
|
|
Jméno: | Anna Spěváčková, SPD |
Datum: | 05.11. 08:22 |
Titulek: | další průšvihy ing. Řehákové | odpovědět |
Další "dílo" paní Řehákové je projekt výsadby stromů a keřů na náměstí u věžáků. Podle jejího návrhu byly vysázeny kulovité roubované akáty, jedenáct má proschlé koruny a připomínají spíš smetáky než stromy. O kus dál jsou další kulovité, i ty jsou proschlé.stromy - prunusy. Otázka je, proč prosychají. Zcela jistě je na vině ten, kdo stromy sázel, tady není zvykem sundat bal a prolít jámu vodou. Další průšvih je absence zálivky během růstu. Tady to funguje tak, že o všech úkonech rozhoduje správce zeleně, i o zálivce, kterou má na starosti FCC.
Další projekt paní Řehákové se týká výsadby v prostoru vnitrobloku za ulicí Na Výsluní (jedná se o policejní dům, další je dům, kde spadlo lešení 1380 a 1381...)Tam opět paní Řeháková navrhuje likvidaci krásných zdravých kulovitých javorů, tam se opět ořezávalo, tentokrát to byla rozrostlá vrba a další stromy...Je nutné upravit proschlé habry, to je práce správce zeleně spolu s FCC. Ovšem na radnici nad paní Jelínkovou drží ochrannou ruku, nechápu proč. Když ji chcete zastihnout v kanceláři, uslyšíte: teď tady byla, někam si odskočila a pak zjistíte, že v kanceláři nemá věci...Bohužel, většina úředníků stromům a keřům nikdo nerozumí a podle toho jednají.... |
|
|
|
Datum: | 11.11. 20:15 |
Titulek: | můj starý příspěvek ke kácení stromů | odpovědět |
Vážení,
začnu jako kantorka, možná se vám to nebude líbit, ale celý život jsem se tomuto povolání věnovala: je nezbytné si zopakovat význam a funkci stromů, proč vlastně musíme usilovat o to, abychom se jimi obklopovali v co největším množství a vysazovali nové. Začneme tím, že mají schopnost pohlcovat oxid uhličitý a vyrábět kyslík.
Další je funkce ochlazovací - v lese je v létě chladněji než nad rozpáleným betonem, stromy vyrovnávají teploty.
Velmi důležité je zachycování prachu, milí alergici, a v létě ho bude opět neurékom, jak říkají naši slovenští bratři. Chcete pokácet stromy před domy, protože údajně dosahují až k oknům bytů? Klidně, ale počítejte s tím, že veškerý prach ze silnice vdechnete. A to není obyčejný prach, je to mikroprach a na něm ulpívají částečky jedovatých látek ze spálených pohonných hmot z benzínu a nafty a ty jsou značně rakovinotvorné, takže místo alergie rakovina.Ale proč ne..
Nelze se nezmínit o tlumení hluku,20m stromů zlikviduje hluk ze silnice, stromy zachycují svými listy znečišťující látky, tlumí vítr, produkují vonné léčivé silice... a pak takové drobnosti, které vás jistě nezajímají: poskytují úkryt a místo pro hnízdění ptáků, hmyzu, malým savcům.....
Proboha, někteří lidé, už se vzpamatujte a začněte myslet!!!! Bůh či kdo nám udělil mozek, tak přestaňte papouškovat věci nesmyslné...samozřejmě, že strom může spadnout, je to živá bytost, ano bytost....ale: ročně zahyne pod stromy deset lidí????? Možná ani to ne....v automobilech 1000, a přesto automobily nepožadujete odstranit ze silnic.....přitom je to vražedná zbraň a smrtící prostředek. Chcete žít v betonové džungli? Budete mít mnohem víc zdravotních problémů než nyní, uvědomte si to...i psychických.....Doufám, že je tady spousta rozumných lidí, kteří jsou moudřejší a uvažují o těchto problémech v širších souvislostech......
Po dnešním setkání s panem místostarostou bych doplnila, že jsou lidé, kteří požadují pouze dřevo na topení a to bez ohledu na to, že se kácejí i ty stromy, u kterých není důvod ke kácení.... |
|
|
|
Tak nám loni vysázeli u věžáků 10 nových stromů ,celé léto je nikdo nezalil ,uschly a tak se zázely nové-akáty. Opět celé léto je nikdo nezalil.Nějak to přežily se silně proschlými korunami.K parkovišti,nějaká "chytrá hlava" vymyslela novou organizaci parkoviště.Objevily se tam nesmyslné šipky ,jako by řidiči nevěděli kudy vyjet.Dnes ráno vidím z okna zátarasy z ulice Mládežnická.Proč? K čemu je to dobré.Zajedete k věžákům ,místo nenajdete a v pohodě jste zajel na parkoviště"stará benzinka. Nyní je to znemožněno . Budete čekat na zelenou na křižovatce a komplikovat už tak přetíženou křižovatku u Kavana.Také jsem slyšel o uvažovaných modrých zónách v Neratovicích .Myslím ,že po 77letech se přidám k těm co se z Neratovic odstěhují. |
|
|
|
Jméno: | Jitka |
Datum: | 12.11. 23:58 |
Titulek: | Parkoviště Kavan/Stará benzinka | odpovědět |
S výsadbou a údržbou zeleně po celém městě má pí Spěváčková bezesporu pravdu. A na tomto parkovišti by spíš měli dohlížet, jak zde auta parkují a omezit to množství firemních vozů. To je zoufalé. Také chodník aby se dal používat na bezpečné chození, ne na přečuhování zadků aut. |
|
|
|
Datum: | 13.11. 10:33 |
Titulek: | Kostomlatského "sady" | odpovědět |
Od doby, kdy v "sadech" odstraňovali polosuché dřezovce trojtrnné, jsem tam nebyla. Ono je to pěkný kousek cesty a pokud si přejete vědět, kolik mi je, nehodlám to tajit - v únoru mi bylo 80 let. Jinak další stromy odcházejí - ing. Řeháková zžejmě ze Dříz projektovala nejen K. sady, ale i výsadbu na náměstí u věžáků - tam proschlo 11 roubovaných akátů a tři slivoně, další její "dílo" je projekt "ozelenění" vnitrobloku za Kojetickou za policejním domem - i to je hrůza. Zde například navrhuje odstranění čtyř naprosto zdravých a vitálních kulovitých javorů....já vždy žasnu, jak s tím může být srozuměna správa zeleně: to je ruka ruku myje nebo já mažu, ty mažeš???? Ještě více bude v článku, který chystám... |
|
|
přidat názor |
|
|