|
|
Názory k článku
Zmrzačený strom na Konci Benešovky
|
Jméno: | Anna Spěváčková, SPD |
Datum: | 26.10. 10:11 |
Titulek: | další strom byl bezohledně ořezán.... | odpovědět |
V prostoru za ulicí 28.října je dětské hřiště. Nalevo od vstupu z chodníčku jsou stromy. Mezi nimi javor jasanolistý, tenhle druh lemuje ulici Kojetickou a byl to ten druh, který popadal v srpnu 2020 za strašné smršti, která se přivalila od jihu, tedy od Kojetic. Bylo to kolem půlnoci a z dálky vypadala smršť jako černá stěna postupující na město. A pak se spustila obrovská vichřice, která zlikvidovala stromy na jedné stranně podél silnice. Stromy se kácely jako kostky lega. Když padl první strom, druhá šel také k zemi... hrůza. Tak už jsem vás seznámila s druhem stromu, jehož větve čněly částečně nad hřiště. Krásný strom stínil ve vedrech a zpříjemňoval dětem pobyt na hřišti. A pak přišla pohroma. Nebyla to žádná vichřice, ale pily FCC, která konala na popud správkyně zeleně Jelínkové. Byly odřezána všechny poměrně mohutné větve směřující nad hřiště. Teď už tam bude ten správný úpal a děti budou sedět doma. Představte si, že jsou města, která prosazují povinnou výsadbu stromů na dětských hřištích, aby tam byl stín. No ale tam asi tak moc netouží lidé po dřevu a váží si zeleně....I mohutná větev se počítá.... |
|
|
|
Datum: | 26.10. 10:13 |
Titulek: | oprava | odpovědět |
|
|
|
Datum: | 26.10. 10:17 |
Titulek: | zeleň na dětských hřištích | odpovědět |
https://zahradaweb.cz/jaka -by-mela-byt-detska-hriste /
Cituji: "Zeleň je nezbytnou a nenahraditelnou součástí areálů dětských hřišť. Pokud to prostorové a provozní podmínky dovolují, je určitě příjemnější oddělení herního areálu živým plotem nebo přirozenou skupinou keřů, než pletivem. Dřeviny jsou navíc schopné svou sedimentační schopností snižovat prašnost, která je v letních měsících na mlatových hřištích značná. Listnaté stromy navíc umožňují vyhřívání se na jarním slunku a zároveň ochranu před letním úpalem......" |
|
|
|
Datum: | 26.10. 10:21 |
Titulek: | strom na hřišti..... | odpovědět |
EnviWeb: "Základním prvkem všech typů parkových úprav jsou vždy stromy, rostoucí soliterně nebo ve skupinách. Při malé rozloze hřiště je lepší zvolit alespoň jeden velký strom a dále použít doprovodnou zeleň. Na větších hřištích kombinujeme různé druhy stromů, nejen podle velikosti a typu olistění, ale i podle tvaru, poměru výšky a šířky a estetického působení po celý rok. |
|
|
|
Datum: | 26.10. 11:08 |
Titulek: | dodatek | odpovědět |
Asi se divíte, jak je možné, že neustále sedím na počítači? Jenomže jsem chorá (to je hezké slovo), píšu deset minut, pak zlobí očička, tak si uvařím čaj a dám si přestávku. To bych na zasedání nemohla dělat, proto jsem chtěla podklady v papírové podobě. Rok a čtvrt jsem odolávala, no, je fakt, že se mě zastali občané...Ale to jsem nechtěla psát. Ještě se vrátím k tomu hřišti. Z vnější strany plotu začal růst krásný, zdravý náletový ořešáček. Asi si vevrčička schovala ořech a pak zapomněla kam. Ale tady veverky nejsou. (Náletovým dřevinám se obecně lépe daří než těm vysazovaným člověkem.) Měl smůlu, že naše znalkyně přírody nemohla pochopit, že se mohl upravit pletivový plot tak, aby zvětšující se kmínek byl za- komponován do plotu. Už leckde ve městech jsem viděla, že plot byl přerušen kvůli kmeni stromu. Nebo rostl uprostřed cesty a tak cesta udělala kličku a obešla strom. V jedné části Prahy kvůli stromu vytvořili v okraji střechy díru, aby bříza mohl dál růst a nekácela se. Dokonce se lze poučit z toho, jak strom roste uvnitř domu a koruna je nad střechou. Jenže to chce lidi, kteří uvažují, jak stromy chránit. Ale také jsem byla svědkem, kdy se usazovaly lavičky tak, aby mezi nimi byly stejné rozestupy a kvůli jedné byl pokácen strom, místo aby lavičku posunuli o nějaký ten metr dál. |
|
|
|
Datum: | 27.10. 11:23 |
Titulek: | ještě se řezalo.... | odpovědět |
Další zmrzačený strom - vrba - ve vnitrobloku za Kojetickou u policejního domu. To snad není možné. U hřiště , kde byly pořezány tlusté větve doposud stínící v extrémních vedrech - ať se děcka upečou - stáli lidé a nevěřili svým očím. Ptali se PROČ to ořezávají - a byli odměněni sprostou nadávkou. Radnice by měla okamžitě vyhodit paní Jelínkovou zahájit výběrové řízení na údržbu města a zeleň zvlášť a pak vypovědět smlouvu s FCC. Jenže FCC přece bude stavět současně a Orlenem spalovnu a to už je upečené. Jít proti nadnárodním korporacím asi nelze. Jsou příliš silné a movité a to je hodně důležité, že? |
|
|
|
Jméno: | Jana |
Datum: | 11.11. 18:12 |
Titulek: | Vrba u SD a knihovny | odpovědět |
Dnes při cestě na výstavku o adventu jsem si všimla té krásné,letité vrby před SD.Je nakloněná a naprasknutá,s cizopasící houbou.Přitom by stačila nějaká podpěra.Také mělké kořeny vzdouvají a vyvěrají i s chodníkovou dlažbou.Je to škoda,nikde žádná péče.Pak se asi vezme motorovkou a dřevo skončí někde u kohosi v krbu domova. |
|
|
|
Datum: | 11.11. 19:14 |
Titulek: | nic nového.... | odpovědět |
V tomto stavu vrba přežívá roky, od té doby, kdy byla rozštípnutá obrovskou vichřicí a město ji chtělo pokácet. Náš spolek se tenkrát zasloužil o to, že vrba zůstala a vytvořila si náhradní kmen. Napsal jsem tenkrát o tom článek na nerátky, fungovaly od roku 2000!!!!!!
"Město zvažuje pokácení vrby u kulturáku.
Jak jsem se dozvěděla z mnoha neoficiálních zdrojů, město chce rekonstruovat dlažbu Společenského domu, zvaného kulturák. Při té příležitosti zvažuje odstranit smuteční vrbu, která roste uprostřed dláždění. Tato vrba je dokladem minulosti Neratovic, kdy byla součástí zeleně v zahrádce zbouraného hotelu Hvězda. Na rozdíl od mnoha jiných stromů nebyla za komunistů po odstranění hotelu v sedmdesátých letech minulého století vykácena, ale zůstala kupodivu zachována spolu se skupinou kaštanů - jírovců. V roce 2008 byla větrnou smrští rozlámána, ale na přání obyvatel byla upravena řezem a zachována. Odolala nepřízni osudu, vytvořila si sekundární kmen a svou životaschopností si doslova vybojovala místo na slunci. Stala se dokonce symbolem SD, který ji má ve znaku. Před třemi? lety následkem neodborného řezu byla její koruna znetvořena (byly ponechány dlouhé těžké větve, které neúnosně zatížily kmen a mohly narušit stabilitu, ačkoli periodický řez vrbě nevadí). Nyní chce město vrbu pokácet. Naprosto zbytečně. Stačí ji ořezat na krátko, lze redukovat i kořeny, a vytvořit kolem kmene dostatečnou volnou plochu v dláždění. Tím lze vrbu zachovat, ne ji hned kácet jen proto, že větve zasahují do cesty a lidé musejí sklánět hlavu. Komise ŽP se vyslovila PROTI kácení, našeho sdružení se nikdo neptal ani nám nic neoznámil, ačkoliv máme za cíl ochranu přírody a krajiny. Vše se dozvídáme jen z doslechu. Co vy na to?"
|
|
|
|
Jméno: | Jitka |
Datum: | 14.11. 11:05 |
Titulek: | dnes cestou | odpovědět |
Kolem 2.ZŠ jsem si všimla na rohu chodníku vedle zastávky autobusu na zlikvidovaný keř.Je to tam celé zpleněné,vyvěrají kořeny.
Asi celkově ani zde nemají rádi zeleň,pryč jsou doby,kdy byly všude záhony s růžemi a květinami.U vchodu vše zalili do betonu a šmitec.Vnitřní prostory u tělocvičny jsou vyhrazeny pro plechové mazlíky.U topolu u věžáků u silnice je nahrnuta hromada listí,kterou vítr rozfoukává do silnice.Mužikům z FCC usekat prsty. |
|
|
|
Datum: | 14.11. 16:57 |
Titulek: | odpověď | odpovědět |
Byl to jehličnatý keř, začal sice prosychat, ale stačilo uschlé větve ořezat. Jenže správkyně zeleně Jelínková nemá vůbec žádný vzat k zeleni, přitom potřebujeme stromy a keře, aby stínily. V letních vedrech je to jediné, co ochlazuje a zvlhčuje tak, že je i na sídlišti příjemně. K tomu je nutné ponechat vysoké porosty bylin pro vývoj hmyzu, který viditelně ubývá a pak mizí i ptáci. Vše souvisí se vším. V přírodě existují vztahy a ty je nutné respektovat!!!!! A to jste si zřejmě nevšimla v rohu u jídelny drasticky ořezaný dub červený!!!! Dub, stabilní a pevný a ona jej nechá ořezat!!!! Z jednoho místa zmizela a tady si ji považují....Kdo ji kryje? Kdo za co????? Jinak co se týká těch růží a květin, je to hezké, ale trvalky se musí a růže stříhat a to se zanedbává. |
|
|
přidat názor |
|
|