|
 |
Názory k článku
Už zase řádí mšice smrková
|
Jméno: | No |
Datum: | 25.05. 17:27 |
Titulek: | to je dobře | odpovědět |
Že píšete o mšici a ne jako Novinky dnes a denně (asi to mají úkolem strašit lidi) o zdražování.Každý kdo má kedlubnu na krku poznává i bez bubákování jak se ceny rapidně u všeho zvedají.Dnes dokonce psali o masívním zvedání cen elektřiny od ČEZu.Ví Bůh,jak to doopravdy bude.Vzpomeňme,jak nás nelítostně až hororově strašily o Covidu.Nyní je to válka na Ukrajině a zdražování.Psychika na některých napáchala a ještě napáchá svoje a pokud je rozhozená,je to brána pro nemoci a chlebem pro naše felčary a farmakovýrobce.Nebo myslíte,že to nesouvisí??A jistě za to je slušně zaplaceno.Nic není o ničem v téhle hroudě. |
|
|
|
Souhlasím s vámi, i já se domnívám, že vše má své následky a souvislosti a to i velmi dlouhodobé. Dnes vzpomínáme výročí atentátu na říšského protektora R. Heydricha. Myslíte, že stát, jehož byl příslušníkem, zapomněl na tu nesmírnou (pro něj) katastrofu? A co odsun (dnes je moderní říkat vysídlení, ale já jsem značně starší ročník a používám tehdy běžný pojem odsun) více než dvou milionů Němců, na to se také nezapomnělo, nebo ne? Pokud je mi známo, pořád mnozí z naší současné vlády mají úzké kontakty na sudetoněmecký landsmanšaft, mohou zde být příčiny nějakých událostí v současnosti? Ale to jsou jen takové nesouvislé myšlenky...to víte, my starší máme jiné postoje a leccos pamatujeme... |
|
|
|
Jméno: | Aleš |
Datum: | 28.05. 06:34 |
Titulek: | vykácení? | odpovědět |
Většina smrků na Kojetické je těžce postižená. Jen se modlím, aby ta....úřednice na radnici nerozhodla o jejich pokácení. To víte, ceny energií raketově rostou a dřevo se hodí. Někdo s tím už má na radnici zkušenosti. |
|
|
|
Jméno: | Lenka |
Datum: | 28.05. 11:03 |
Titulek: | vidím to stejně | odpovědět |
A pak,velká akce při výsadbě a revitalizaci s malou domů se více vyplatí.Však to známe. |
|
|
|
V sobotu jsem jela náhradní autobusovou dopravou do Čelákovic na farmářský trh. V našem městě totiž žádné trhy nejsou, pokud za ně radnice nevydává ve čtvrtek dopoledne dvě dodávky - jednu s uzeninami, druhou s pečivem a stánek se zeleninou na náměstí. To je trh na neratovický způsob. A to možná ještě přijdeme o stánek manželů Kalibánových na Výsluní. Když jsem navrhovala na zasedání zastupitelstva, aby se starosta ujal akce: vybudování náhradního stánku na vhodném místě jakmile bude zahájena výstavba parkovacího domu, koalice můj návrh shodila ze stolu. Tak se tady vedení města stará o své občany!! To bude zase slibů před volbami! Ale k té cestě autobusem, poněkud jsem odbočila. Kostelec - silně postižené smrky, totéž Polerady, Brandýs - kudy jsme projížděli, tam bylo vidět rezavé stromy. Jen proboha, ať nikoho nenapadne je nechat vykácet. Je nutné počkat, jak se s kalamitou stromy vyrovnají. To bude zase hr akce - dřevo do každé rodiny!!! |
|
|
|
Z dřívějších zvýšených výskytů mšice smrkové v Česku a dalších zemích střední Evropy je známo, že u smrků se slabším poškozením a dobrou vitalitou mají vzniklé změny (defoliace) bezproblémový vratný charakter a tito jedinci za předpokladu vyrovnaného vodního režimu s vysokou
pravděpodobností postupně zregenerují i bez podpůrných opatření. Výsledky z jiných oblastí Evropy, kde je přemnožování mšice mnohem častější než u nás, rovněž přinášejí doklady o tom, že i velmi silně poškozené stromy, jež ztratily prakticky veškeré starší jehličí, mají velkou naději na regeneraci.
Z biologického hlediska má smrk pichlavý jako taxon velmi dobré regenerační schopnosti. Na
jednotlivých vytvořených letorostech je obvykle vytvořen jeden terminální (vrcholový) a několik
laterálních (bočních) pupenů jako základ nového obrostu v příštím vegetačním období. Vedle
standardního obrostu letorostů, má tento taxon navíc velmi dobrou schopnost obrážet také
z adventivních (spících) pupenů, jak je zřejmé z prorůstání na větvičkách smrků, u nichž vlivem
napadení houbou kloubnatkou smrkovou hlavní pupeny letorostů odumřely a nové „záložní“ letorosty se tvoří hlouběji na větvích právě z těchto náhradních „spících“ pupenů.
Tak jen aby to věděla správkyně zeleně paní Jelínková. Její předchůdkyně nechaly vykácet napadené stromy pod rampou na náměstí, aniž vyčkaly dalšího vývoje regenerace smrků. |
|
|
přidat názor |
|
|