|
 |
zpět na forum
|
Jméno: | Anna Spěváčková, SPD |
Datum: | 22.10. 16:19 |
Titulek: | Bude se kácet na Benešovce???? | odpovědět |
Odesláno všem příslušným osobám.
Vážení,
po dlouhém bádání a hledání se mi podařilo částečně objasnit záhadu kácení v ulici Benešova. Našla jsem dvě cedule, na nichž byl nápis: "Ošetření stromu "(nebo mělo být stromů?) Ten byl přelepen bílou páskou s textem:"Kácení stromu" nebo mělo být stromů. Datum kácení? 23.10.2024, tedy zítra.
Ačkoliv jsem se obrátila na správkyni zeleně paní Jelínkovou, cituji "Takže žádám o promptní sdělení, kde se a co bude kácet. Žádám jako zastupitelka v souladu s par. 82 zákona o obcích č. 128/2000 Sb.", obdržela jsem odpověď tohoto znění: "Dobrý den, U kopce Miluji se nebudou kácet žádné stromy. S pozdravem. Hana Jelínková, DiS."
Neodpověděla mi, kde a co se bude kácet. Dnes jsem opět zjišťovala, co by padalo v úvahu ke kácení. Tyto cedule ohraničují plochu, na které rostou dvě vzrostlé hlošiny úzkolisté. Jedna je silně nahnutá, bude to z důvodu růstu za lepšími světelnými podmínkami (nakloněné budou stromy na okraji porostu) Na jaře z kmene vyrostly výmladky, kterými se strom snažil vyrovnat náklon. Jenže FCC je vyřezala a tím pokazila snahu stromu náklon vyrovnat. Je zřejmé, že nikdo ze zúčastněných stromům nerozumí.
Pan Vejvoda mi telefon nebral.
Druhý strom, taktéž hlošina úzkolistá, roste na kraji zelené plochy a mírně prosychá. Je zřejmý nedostatek vody (Proč ji nikdo ve vedrech nezaléval???) a nedostatek půdního vzduchu - udusaná půda!!. Rostliny jsou živé organizmy a musí dýchat a to i kořeny.
Ani jeden strom není nutné kácet. U obou ponechat výmladky na kmeni, a kypřit pneumatickým rýčem tlakovým vzduchem kořeny.
|
|
|
|
Datum: | 25.10. 12:16 |
Titulek: | zmrzačený strom na Benešovce | odpovědět |
Jedna z hlošin úzkolistých (Jsou na konci ulice poblíž kopce Miluji) byla naprosto bezohledně ořezána firmou najatou správkyně zeleně Jelínkovou. Strom je zcela zmrzačen. Na konci na poslední hlošině, na kmeni, byla červená páska, která měla údajně označovat stromy určené ke kácení. Páska zmizela, prý ji strhl někdo z obyvatel nejbližšího domu.
Takže od začátku: V ulici Benešova v zelené ploše před panelákem roste (nebo spíš rostl?) mohutný strom hlošiny úzkolisté. Na parkovišti před tímto prostorem byly umístěny dvě cedule s nápisem: Ošetření stromu, tento nápis byl přelepen bílou páskou s textem: Kácení stromu. To už mi volali lidé: co to má znamenat. Prý by mohly být vykáceny borovice na svahu Miluji. Napsala jsem paní Jelínkové (telefon mi nebrala ani nikdo z vedení města), aby mi sdělila co a jak bude vykáceno. V odpovědi mi p. J. odpověděla, že se nebudou kácet borovice. Víc ani Ň. Prostě tato paní porušuje zákony (o obcích i ochraně přírody), dělá si co chce, buď je v terénu nebo má home office či má dovolenou. Volám panu Vejvodovi, který v FCC má na starosti zeleň, telefon mi nebere, ptám se na zasedání, kdo má na svědomí zmrzačení stromu, pan Machovec odpovídá, že dělají jen to, co jim nařídí p. J. Někdo namítne: vždyť ten strom byl nahnutý. Ano, byl. Ale strom, jako živý organizmus potřebuje světlo a protože je před ním, nakloní se dopředu. Náklon kompenzuje tím, že na opačné straně vyrazí na kmeni výmladky, ale ty byly OŘEZÁNY!!!!! Takže strom už nemohl vyrovnat rovnováhu. Ještě to řeší tak, že na druhou stranu oproti náklonu zesílí kořeny, a ty drží nahnutý strom. Jenže tzv. odborníci nic neví o chování stromu.
A tak se ořezává a ořezává, nikdo ze zúčastněných nemá ponětí, že každá rána do těla stromu otevírá bránu vniku infekcí, většinou jsou to spory hub.Podhoubí z nich se rozroste stromem a vedou ho k záhubě.
P.S.: Bude zima, doma mají mnozí krb a je potřeba co nejvíce dřeva. I tlustá větev je vítaná v zásobě na zimu. Nakonec, jak kdo zjistí co se vše dováží k významným osobám. |
|
|
|
Jméno: | Mája |
Datum: | 25.10. 12:56 |
Titulek: | je to hrůza | odpovědět |
Díky diletantství kompetentních osob z vedení takhle tu zeleň pohřbívat.Tohle už volá po inspekci a zásah i jiných složek.Je to majetek města,se kterým by mělo být citlivě a hospodárně nakládáno.Běžně když zamšstnanec způsobí škodu,musí ji uhradit-tzv.hmotná zodpovědnost.Tady se nemusí nic.Smrdí to tu ze všech stran na inspekci ŽP.Jedním slovem:HNUS!! |
|
|
|
Datum: | 25.10. 18:05 |
Titulek: | doplnění | odpovědět |
Ano, počítám, že se obrátím na Českou inspekci životního prostředí. Nedělám si iluze o jejich rozhodnutí. Obávám se, že je vše propojeno, v různých institucích jsou kamarádi, spolužáci, příbuzní. Dokonce jsem už zaznamenala tvrzení, že ve sporu občan x úředník má úředník vždy pravdu, neboť je to odborník. Tak. Představa, že by občané byli vzdělanější a zkušenější než úředník, je pro mnohé osoby nepředstavitelná.
Platí to i v případě, kdy funkcionář má v gesci různé obory, kterým vůbec nerozumí a nemůže rozumět, protože jeho vystudovaný obor je zcela jiný. Tak třeba pan místostarosta vystudoval bohosloveckou fakultu a má na starosti životní prostředí. Už jsem mu několikrát nabízela procházku po sídlišti, kde je těch problémů nejvíce a také nejvíce obyvatel, neuspěla jsem.Mám dojem, že jim vůbec na městě nezáleží a na lidech jak by smet. Bohužel mu nahrává nezájem a netečnost mnoha lidí, velkou roli tu hraje i nevzdělanost. Podobně lze nahlížet na to, že vyjádření ke spalovně koncipovali pan Duchoslav - bankéř a paní Hanzlíková - politoložka nebo novinářka, ale to je jedno. Mimochodem, pokud se někdo diví mé spisovatelské horlivosti, jsem nemocná, obdařená nesnesitelným kašlem. |
|
|
přidat názor |
|
|