|
 |
zpět na forum
|
Jméno: | Anna Spěváčková, SPD |
Datum: | 07.09. 11:54 |
Titulek: | začala škola.... | odpovědět |
Jednou mi jeden bývalý kolega napsal přání ke Dni učitelů. Když jsem namítala, že už roky neučím, odpověděl: "Jednou učitelka, navždy učitelka." A tak sleduji ze zvyku naše školství. Upadá vzdělání, děti se nesmějí napomenout, drží tužky jak prase kost, vítězí křečovité tiskací písmo, u tabule se už zkouší výjimečně, protože děti se už neumí ústně vyjadřovat, mnohde se hodnotí pouze ústně (chudáci učitelé), neučí se ruština, ruská literatura a hudba je na indexu. Mendělejejova tabulka je už jen Periodická tabulka. Bohužel byly zrušeny osnovy a každá škola používá jiné učebnice. Takže totální zmatek. Dnes jsem si přečetla zajímavou zprávu:
Žák čtvrté třídy v Praze napadl a zranil učitelku
dnes 10:20 – Praha
Na Základní škole Zárubova v Praze 12 ve středu napadl žák učitelku, která utrpěla lehké zranění. Podle vedení školy se incident stal mezi žákem čtvrté třídy a učitelkou přímo při vyučování.„Ve středu po poledni jsme vyjížděli k případu napadení učitelky žákem. Pražští policisté nyní případ vyšetřují pro podezření ze spáchání přestupku proti občanskému soužití,“ zmínila mluvčí s tím, že učitelka utrpěla drobné zranění a ošetření na místě odmítla.
Co vy na to? |
|
|
|
Jméno: | Quirin Roth |
Datum: | 08.09. 06:22 |
Titulek: | Proč by se měla učit ruština? | odpovědět |
Paní Spěváčková, celosvětovým dorozumívacím jazykem je už po řadu desetiletí angličtina. Svět je pro nás chválabohu už přes třicet let otevřený, a tak je logické a praktické, aby se ji i naše děti učily od útlého věku tak jako třeba právě zrovna Rusové. Když odhlédneme od skutečnosti, že ruština je jazyk našich utlačovatelů a okupantů, stále tu zbývá ten prozaický důvod, že ruština mezi velkými světovými jazyky zdaleka nemá tu pozici co angličtina nebo španělština. Nicméně ruština se na našich školách učí jako volitelný jazyk, pokud si ji žáci vyberou. |
|
|
|
Jméno: | Naděžda |
Datum: | 08.09. 19:37 |
Titulek: | Ráda bych dodala, | odpovědět |
že ruská hudba, literatura a vůbec kultura, obzvlášť v 19. století, si zaslouží přívlastek velká. Po našem osvobození na konci druhé světové války se u nás konalo okouzlení Ruskem, tu oprávněné, tu nekritické. Dokladem toho je i moje jméno, které mi v atmosféře krátce po válce rodiče dali a které rusky znamená NADĚJE. Bohužel poválečný komunistický režim začal ruskou kulturu prezentovat tak, jako kdyby byla ze všech nejdokonalejší a nejjasnozřivější, což byl politický úkol, ale zdaleka ne pravda. Odsunul na vedlejší kolej takové velké kultury jako francouzskou, italskou, německou (pochopitelně), britskou i americkou (zlí to imperialisté!). A přece všechny ty západní kultury, které jsem jmenovala, měly našim lidem více co říct nežli poválečná kultura sovětská, která tvrdě a schématicky zůstávala poplatná sovětskému režimu a neodrážela problémy lidského života v SSSR podle toho, jaké skutečně byly. Místo toho život v sovětské společnosti idealizovala. Ruská kultura tehdy nadlouho ustrnula, stala se služkou sovětského režimu. Proto také ruskou kulturu 19. století cení svět víc než kulturu z dob sovětských, která od 50. let nuceně ovlivňovala také kulturu naši. Češi ji ale za svou nepřijali právě pro její schematičnost a plytkost. K tomu bych ráda připomněla slova Karla Havlíčka Borovského, byť už z 19. století, který Rusko (podle svých vlastních slov) navštívil jako slavjanofil a vrátil se jako Čech: "Rusko je země bídy, zmaru a chlastu, která světu dala velkou literaturu o bídě, zmaru a chlastu." Tristní. Bohužel pro Rusko i pro Evropu a svět jsou jeho slova stále aktuální. Je třeba nepodlehnout neoprávněným iluzím o Rusku, je třeba nepodlehnout dezinformacím, které jeho současný režim, vedený svými dobyvačnými ambicemi, o sobě a své zemi po celém světě prostřednictvím všech medií šíří! |
|
|
|
Jméno: | Honza |
Datum: | 07.09. 13:39 |
Titulek: | zrovna jsem to četl | odpovědět |
V mnoha školách chybí metody Igora Hnízda z Obecné školy.Ale to by skončilo asi u mezinárodního soudu pro týrání a další.Včera zas dávali seriál,myslím na ČT o škole,kde byla kantorka ponížována a lynčována žáky.Lukáš Vaculík v roli mentora.Škola a další to chtěli omluvou zamést pod koberec,ale nahrávka se dostala až do médií.Pak začala pracovat kriminálka a další složky,padly tresty.Však i dnes znám případy prominentních hajzlíků,co šikanovali spolužáky a škola si s tím "nevěděla" z údajného sponzorství školy ..rady.To víte,kdo má dnes peníze,má i moc..Mno mravy a další,etika všechno to upadá.Vše jde do temnoty hnědé. |
|
|
|
Jméno: | Anna Spěváčková |
Datum: | 07.09. 13:56 |
Titulek: | Co tomu říkám? | odpovědět |
Zničit vzdělanost a jazyk národa znamená jeho zkázu. Samozřejmě se začíná u dětí. Já osobně se domnívám, že je to plánovaná likvidace našeho národa a státu. O to už usiloval Hitler (a nejen on) a nepovedlo se mu to, naštěstí. Když mě přepadnou podobné myšlenky, pustím si písně Františka Nedvěda, jeho písně miluji: Můj zvon, Když tě smrtka vyzve k tanci, Ostrov jménem mládí, Tvou vůni dávno znám...a hlavně píseň Jablůňka. A mimochodem ta metafora ukrytá ve sloce o bouři je krásná.
|
|
|
přidat názor |
|
|