zpět na forum

Jméno:Anna Spěváčková <spevackova@seznam.cz>
Datum:15.08. 18:53
Titulek:Vegani a vegetariáni ničí planetuodpovědět
…aneb jak vegetariáni skutečně ničí planetu ve jménu zdravé ekologické stravy
autor Carl Hamilton

Stále více lidí se přiklání k tomu, že přestanou jíst hovězí maso, aby zachránili planetu, chránili životní prostředí atd. Původ této posedlosti je jasný, organizace jako PETA a BeyondMeat již dlouhodobě bojují proti masu (pozn. překl. – Bill Gates se tu také snaží).

Přesto však jsou argumenty proti pojídání masa zavádějící, a to z několika důvodů. Za prvé, výpočty pro hovězí maso jsou téměř vždy založeny na celkovém počtu hospodářských zvířat, nejen na počtu hovězího dobytka. Měl jsem příležitost do hloubky studovat zemědělství v Dánsku a jsem velmi rád, že vám mohu říci o některých aspektech chovu krav.

V roce 2020 bylo v Dánsku 1,5 milionu kusů skotu. Z toho je 653 000 dojnic, dalších 626 000 je mladých krav, a z toho 184 000 je březích, které brzy budou dojit po teleti, a nakonec 238 000 býčků na maso a plemenných býků. Necelých 50 000 kusů bylo poraženo pro telecí maso.

To je důležité, protože i kdyby byla spotřeba telecího masa zcela ukončena, účinek by byl minimální, protože stádo dojnic je 13krát větší než stádo pro získání telecího masa. Ale to není vše.

Aby krávy mohly dávat mléko, musí se otelit. Pokud se jalovice neotelí, pak od ní jednoduše nedostanete mléko. A co si myslíte, že se stane se stádem dojnic, když produkce mléka převyšuje spotřebu? Počet a kvalita dojnic se reguluje porážkou na maso. Hovězí maso v obchodě je téměř vždy vedlejším produktem produkce mléka. Produkce mléka je obecně nemožná bez pravidelné porážky hospodářských zvířat, kdy se také stádo dojnic musí pravidelně věkově obnovovat.

Vegani nám říkají, že lidé se musí vzdát všech živočišných produktů, to znamená, že mléčný průmysl by z jejich pohledu měl přestat také existovat. Řekněme si, že jsme „zabili“ dánský mlékárenský průmysl. V současnosti je 93,3 % skotu chováno na řídce osídlené pevnině Dánska, ale jsou tu obrovské plochy pastvin. Tady jsou všechny krávy. Odstraněním chovu hospodářských zvířat odsud nenahradíte tuto produkci něčím jiným, vřesoviště prostě není vhodné pro pěstování jiných plodin. Nemůžete pěstovat sóju na travnatých plochách jihozápadního Dánska. V případě likvidace chovu zvířat se tato území stanou jednoduše pustinami.

A čím bychom všechno toto mléko a maso měli nahradit? Sójovým mlékem a bílkovinami ze sójových bobů. EU dováží více než 72 % svého sójového mléka z USA.
Jméno:Anna Spěváčková
Datum:15.08. 18:55
Titulek:Vegani a vegetariáni ničí planetuodpovědět
To by se muselo ještě zvýšit, aby byly splněny požadavky, protože ničíme naši místní produkci potravin. Je ekologičtější využívat více méně fosilní palivo k přepravě potravin tisíce kilometrů z USA nebo jiných míst do EU?

Ne, není. Sója je levná komodita, ale k její výrobě, zpracování a přepravě je potřeba palivo, které znečišťuje životní prostředí. Také pěstování sóji v některých klimatech vyžaduje genetickou modifikaci, kterou má na svědomí až „komicky známá ďábelská společnost“ Monsanto.

Krávy jsou ve skutečnosti velmi efektivní, pokud jde o využívání přírodních zdrojů, protože se živí trávou, která se stejně nehodí na nic jiného. Uhlíková stopa sóji má ještě jeden nepříjemný a hrozný aspekt. Brazílie je po USA druhým největším světovým vývozcem sóji. A kde se v Brazílii pěstuje sója? Ano, tam, kde bývaly tropické deštné pralesy. Při hloupé honbě za zbytečným dovozem sóji tak ničíme tropické deštné pralesy, i když by se zdálo, že vlastně právě kvůli jejich záchraně máme přejít na sóju. Aby se uspokojila zvýšená poptávka po sójových bílkovinách, bude v případě zastavení konzumace masa nutné zničit ještě větší oblasti deštného pralesa a tím dále ještě více poškodit životní prostředí.

V Dánsku ne krávy, ale prasata jsou hlavním zdrojem emisí CO2 do atmosféry. A nikdy neuhodnete proč! Prasata především nežerou trávu, potřebují naprosto jiné krmivo, které tvoří v Dánsku převážně (není to švanda?) brazilská sója. Samotné vepřové krmivo, dovážené Dánskem, produkuje tak téměř tolik emisí jako všechny dánské automobily.

Doufám, že vám tyto informace pomohou porozumět podvodu se sójou. Pokud někdo jí sóju pro zdraví nebo pro chuť, je to skvělé, i když ničí planetu jinak. Ale nevěřte mýtům, že dovoz potravin ničících deštný prales z celého světa do EU pomocí vysoce znečišťující dopravy je udržitelnější alternativou ke kravám, které se živí vlastně zbytečnou trávou a mění ji v mléko a maso. Biologie je úžasná věc a krávy jsou úžasná zvířata, která z nepotřebného materiálu dělají skvělé jídlo, a to dokonce bez zvláštních ztrát množství paliva.

Nejhorší na tomto podvodu je, že korporace, které účinně ničí životní prostředí, přesouvají svou vlastní vinu na spotřebitele a nutí nás omezit spotřebu masa, místo abychom reorganizovali výrobu globálně, abychom se vyhnuli ničení deštných pralesů.

Autor je historik, geograf a vědec
Jméno:Anna Spěváčková <spevackova@seznam.cz>
Datum:15.08. 18:56
Titulek:Vegani a vegetariáni ničí planetuodpovědět
To by se muselo ještě zvýšit, aby byly splněny požadavky, protože ničíme naši místní produkci potravin. Je ekologičtější využívat více méně fosilní palivo k přepravě potravin tisíce kilometrů z USA nebo jiných míst do EU?

Ne, není. Sója je levná komodita, ale k její výrobě, zpracování a přepravě je potřeba palivo, které znečišťuje životní prostředí. Také pěstování sóji v některých klimatech vyžaduje genetickou modifikaci, kterou má na svědomí až „komicky známá ďábelská společnost“ Monsanto.

Krávy jsou ve skutečnosti velmi efektivní, pokud jde o využívání přírodních zdrojů, protože se živí trávou, která se stejně nehodí na nic jiného. Uhlíková stopa sóji má ještě jeden nepříjemný a hrozný aspekt. Brazílie je po USA druhým největším světovým vývozcem sóji. A kde se v Brazílii pěstuje sója? Ano, tam, kde bývaly tropické deštné pralesy. Při hloupé honbě za zbytečným dovozem sóji tak ničíme tropické deštné pralesy, i když by se zdálo, že vlastně právě kvůli jejich záchraně máme přejít na sóju. Aby se uspokojila zvýšená poptávka po sójových bílkovinách, bude v případě zastavení konzumace masa nutné zničit ještě větší oblasti deštného pralesa a tím dále ještě více poškodit životní prostředí.

V Dánsku ne krávy, ale prasata jsou hlavním zdrojem emisí CO2 do atmosféry. A nikdy neuhodnete proč! Prasata především nežerou trávu, potřebují naprosto jiné krmivo, které tvoří v Dánsku převážně (není to švanda?) brazilská sója. Samotné vepřové krmivo, dovážené Dánskem, produkuje tak téměř tolik emisí jako všechny dánské automobily.

Doufám, že vám tyto informace pomohou porozumět podvodu se sójou. Pokud někdo jí sóju pro zdraví nebo pro chuť, je to skvělé, i když ničí planetu jinak. Ale nevěřte mýtům, že dovoz potravin ničících deštný prales z celého světa do EU pomocí vysoce znečišťující dopravy je udržitelnější alternativou ke kravám, které se živí vlastně zbytečnou trávou a mění ji v mléko a maso. Biologie je úžasná věc a krávy jsou úžasná zvířata, která z nepotřebného materiálu dělají skvělé jídlo, a to dokonce bez zvláštních ztrát množství paliva.

Nejhorší na tomto podvodu je, že korporace, které účinně ničí životní prostředí, přesouvají svou vlastní vinu na spotřebitele a nutí nás omezit spotřebu masa, místo abychom reorganizovali výrobu globálně, abychom se vyhnuli ničení deštných pralesů.

Autor je historik, geograf a vědec

Jméno:Jitka
Datum:16.08. 05:09
Titulek:nejhorší jeodpovědět
Že se to maso poslední dobou nedá jíst,má pachuť a smrdí a to i po tepelném zpracování.Nechci ani vědět,čím to vyhání a živí.Kuře nekupuji v supermarketech,ale pokud to jde tak ve spešl prodejnáchnebo od Rabittu.Je chutné,žluťoučké.Na naše východoevropské platy však málo dostupné.Ve zdejší prodejně s kuřecím si na mase nepochutnáte též,ba dokonce ani žádný mazlík.maso smrdí při vaření jak bolavá noha.O úrovni prodeje nemá cenu také psát.Už je i jiný vlastník než býval.Tak co má člověk jíst,západ nám sem cpe samý odpad a doma se už nic pěstovat a chovat nedá.Proto se člověk upíná k vegetariánství.Planeta je přelidněná,je třeba redukce-asteroid,epidemie, přírodní živly,hladomor...kdo ví.
Jméno:Anna Spěváčková <spevackova@seznam.cz>
Datum:16.08. 08:26
Titulek:jenže....odpovědět
Když se vymlátí dobytek, čím se budou hnojit pole??? Už nyní jsou problémy s degradací půdy, která neviděla organické hnojivo. Společnosti a korporace bičují ornou půdu bez ohledu na její udržitelnost. Větrná a hlavně vodní eroze ji odnášejí (miluji reportéry oblíbený pojem bahno, když se valí půda z polí do měst), stále ubývá při výstavbě. Nakonec i naše město koupilo pole od Lobkovice na individuální výstavbu rodinných domků, to už si developeři jako Jeřela a Peter mnou ruce. Místo aby město udrželo ornou půdu nebo ji propachtovalo zahrádkářům, aby si vypěstovali co časem už nebudou moci koupit. Kdepak. Tady je to marné. Na radnici se řídí jinými pravidly než je ochrana přírody. Nechápu, jak mohla Mrzílková učit biologii.
Jméno:Důchodce
Datum:16.08. 08:52
Titulek:co jíst???odpovědět
Pamatuji doby, kdy se na maso stály fronty a v jediné masně v Neratovicích vám ke dvou kotletám přihodili půl kila bůčku. To nebyl bůček, to byl hnus. Dnes se dá i v našich Neratovicích koupit dobré maso. Stačí se rozhlédnout. Kuřecímu z Náměstí se vyhnout. Také o zelenině, která se prodávala v minulém století by se daly natáčet filmy. Dnešní mladá generace už nepamatuje fronty na Mandarinky před Vánoci. Dneska máte zeleniny i ovoce spousty. Obecně ale vegetariánskou stravu nepodporuji. A hlavně NE tzv. náhražky masa. Fuj! Na kousku dobrého masa, doma vařeného si pochutnám.
Jméno:Anna Spěváčková <spevackova@seznam.cz>
Datum:16.08. 10:35
Titulek:co bylo...odpovědět
Tak zrovna ty mandarinky nejsou žádný zázrak. Podle mě je to maximálně čtvrtá jakost. Kdysi jsem byla na Floridě a tam mi došlo, že naše tropické ovoce je odpad pro socky. O zelenině a mase ani nemluvě. Kdysi jsme byli soběstační v zemědělství. Dnes se k nám vozí to, co by němečtí důchodci ani neolízli. A hlavně přes půl planety. K těm frontám: mnoho lidí by dnes stálo rádo ve frontě na mandarinky, kdyby dostali byt za hubičku jako za socializmu a nemuseli se zadlužovat na celý život. Cikáni museli pracovat, nebyli exekutoři a bezdomovci pod mostem. Školství bylo zadarmo na vysoké úrovni. Nemuseli jsme platit horentní sumy za léky. Rekreace byla za hubičku, stejně jako kroužky pro děti. Byly jesle. Tím netvrdím, že všechno bylo dobré, ale spoustu věcí by lidé dnes ocenili.
Jméno:Důchodce
Datum:16.08. 11:29
Titulek:djóó móřeodpovědět
Jak to funguje na Floridě, to fakt nevím. Jak to bylo u nás v Neratovicích to si ještě pamatuji. Cikáni nepracovali nikdy, aspoň pokud mně paměť neklame. Také jich tu tolik nebylo. Ale byly výjimky. Školství bylo zadarmo. Souhlas. Úroveň nehodnotím. Rekreaci ROH dostávali jen vyvolení, pokud vím. Jesle byly také jen pro některé. Ale obchodů tu bylo málo, sortiment se s dnešním nedá srovnat. Koupit chleba v pátek odpoledne byl malý zázrak. A proč platit za léky hodně peněz, to záleží jen na tom, jestli ty všechny léky opravdu potřebuji. Čo bolo, to bolo
Jméno:Jarda
Datum:17.08. 18:38
Titulek:Pro důchodceodpovědět
Tak dědečku nevím co si pamatujete, ale cikání pracovali, nebo byli zavřený zrovna tak jako gadžové. Práce byla povinnost. Úroveň školství se opravdu nedá srovnávat - rapidně klesá. Rekreace - většina podniků mněla své rekreační střediska a tábory pro děti, které byly dotovány podnikem a nebyly jen pro vyvolené, jak píšete. Nevím kde jste dělal, ale např. od Spolany se dalo jezdit každý rok, jak v létě tak v zimě. Obchodů bylo na Neratovice celkem dost, ale máte pravdu - sortiment se s dnešním nedá srovnat (na maso se stála fronta), ALE, když jsem si koupil maso, tak to bylo maso, když jsem koupil housku, chleba , rohlík tak chroupal ještě ve 4 hodiny odpoledne (a ne ty rozpečené sračky ,které prodávají dnes). A to nekoukám na ostatní (jogurty, salámy a pod. kde jsme zrušili naše normy a používáme normy EU, aby sem mohli vozit kdejaký hnus. Léky byly za darmo, a léky, jestli jste to ještě nepochopil, tak si nevybírá pacient, ale určuje mu je lékař. Dobře už bylo!!
Jméno:Dr. Novák
Datum:16.08. 12:31
Titulek:Vege bio atd.odpovědět
Dobré odpoledne přeji,
nechť si každý jí, co chce. Nakonec, jídlem výrazně ovlivňujeme svůj zdravotní stav, tedy poneseme si každý za svůj jídelníček odpovědnost.
Osobně považuji za nejprospěšnější, aby strava byla pestrá a upřednostňuji potraviny místní produkce. To je sice rok od roku těžší, ale stále se vybrat dá, škoda, že není více podporováno drobné zemědělství a zahrádkaření.
Co se týká potravin, tak šíře nabídky je neporovnatelná s tím, co bylo za ČSSR. Pamatuji, když v Neratovicích otevřela Slunečnice, dnes je v jejím místě Billa.
Jméno:Jana
Datum:17.08. 04:53
Titulek:je to takodpovědět
Výběr nebyl opravduvelký,ale hladomorem jsme netrpěli.Většinu potravin jsme si dokázali vyprodukovat sami a ještě jsme vyváželi a plnili pětileté plány.Maso v krámě viselo na háku,stály se fronty a hned se vyprodalo.Ne jako dnes,že se válí x dní v krvi v pultě,zavánějící kousky se melou nebo dávají do akcí.Dokonce jedna prodejna s jídelnou ho takto zpětně zpracovává do stravy pro lidi.Nebudu jmenovat.Když si jdete pro polívku,která bývá každý den čerstvá,lejou jí prodavačky přes prsty otočené k vám zády.Levnost dělá své..Dnes jsou pole jen pro pěstování řepky,občas pícnin a obilí.Jak je to s řepkou a její biodiverzitou jistě víme.Na jaře když se člověk rozhlédne je všude žluto.Potraviny podřadné kvality dovážíme ze západu.i ty mandarinky když koupíte vedle u sousedů Rakušanů a Němců vypadají a chutnají jinak než u nás.ti si tam žádný šunt netahají.Jistě víme,že i zboží světového jména včetně potravin má jiné složení a kvalitu pro západní a východní trh.Nemusím jistě poukazovat,kam patříme my.Na Bulovce přibyl nový pavilon Protoncentrum.Na léčení rakovin.Aby ne když tu spásáme kdejaký hnůj.Vyskladní na krám a pak nám v TV ukazují a upozorní jak se stahuje z prodeje a je závadný.ČSN normy byly po převratu zrušeny,aby sem legislativně ten brak mohl,jinak by si západ neškrtnul.Zkuste si zajet do Dřínova či Vraňan k pěstitelům pro ovoce či zeleninu a zkuste porovnat s tím,co nám nabízí v obchodech.Někdy si člověk klade otázku,zda je to pro lidi.Máme jiné hodnoty a cíle,svět se upíná jinam než tomu bylo kdysi.....A bude hůře,toto je vlak,z kterého se nedá vyskočit.
Jméno:Anna Spěváčková <spevackova@seznam.cz>
Datum:17.08. 10:49
Titulek:díkyodpovědět
Lépe bych to nenapsala. Tleskám.
Jméno:Hanka
Datum:17.08. 14:29
Titulek: taky jsme tam jedliodpovědět
A nakupovali.Než syn dostal těžký průjem a zažívací potíže.Pak jsme se dozvěděli o čem to tam je.S hygienou a HACCP normami si tam hlavu nelámou.
Jméno:Irena
Datum:17.08. 16:14
Titulek:která prodejna to je?odpovědět
Můžete prosím jmenovat tu zmiňovanou prodejnu s jídelnou, ať víme, které se vyhnout? Jinak s Vaším komentářem souhlasím.
Jméno:Lojza
Datum:18.08. 06:16
Titulek:máme jichodpovědět
Tu tolik,na každém rohu,že nevíte??!!Zapojte paměť!
Jméno:Dušek
Datum:18.08. 07:27
Titulek:Lojza = hrdinaodpovědět
Anonym a ještě se bojí vyjmenovat mizerné jídelny.
Jméno:Irena
Datum:18.08. 11:21
Titulek:Pro Lojzuodpovědět
Pane Lojzo, do Neratovic jezdím cca 2x do měsíce služebně a sháním vždy nějaké rychlé občerstvení. Nevím, kolik jich tam je, proto bych ráda věděla, o které se konkrétně jedná, abych se mu vyhnula.
Jméno:Lojza
Datum:26.08. 05:09
Titulek:zapojte oba mozkyodpovědět
Pokud nejste po lobotomii.Nebo vyjděte od svých PC mezi lidi.To taky pomáhá.Pak se dozvíte i více....Zdarec!!
Jméno:Irena
Datum:28.08. 07:33
Titulek:pro Lojzuodpovědět
On každý není takový protřelý bufeťák jako jste Vy a běžně takováto zařízení nevyužívá. Nevím tedy, co je za problém jmenovat tu konkrétní provozovnu, když jste si tak jistý. Když někdo něco kritizuje a má to i ověřené, tak proč nejmenovat.

přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz