Názor k článku

Proč nemáme centrum re-use?

Odpovědět na

Jméno:Anna Spěváčková, SPD
Datum:
Titulek:Převzato z novinky.cz
Ze studentského experimentu, který vznikl na karvinských kolejích, má nyní prospěch celé město. Studenti Obchodně podnikatelské fakulty Slezské univerzity v Karviné si mezi sebou začali vyměňovat použité věci, až se z jejich nápadu vyklubalo otevření reuse-centra pro veřejnost. Použité věci tak nejsou z domácností vyhozeny, ale nacházejí díky centru nové využití. Za nápadem stojí student Pavel Kopczyk. „Vzniklo to náhodou. Všiml jsem si, že zahraniční studenti se na kolejích neustále shánějí po pánvičkách, hrncích a dalším nádobí. Říkal jsem si, že je zbytečné, aby to kupovali, tak jsem se domluvil se studentským klubem a vzniklo místo, kam studenti z domova přinášeli použité, ale stále funkční věci,“ vzpomíná osmadvacetiletý student oboru ekonomika a management. Pro přinesené věci si pak začali chodit zase studenti, kteří je potřebovali. Výměna věcí na kolejích však Kopczyka neuspokojila, proto otevřel reuse-centrum, které funguje pro celé město Karviná. „Říkal jsem si, že když to tak hezky funguje mezi studenty, tak proč by to nefungovalo i ve městě. Navíc třeba Ostrava, Krnov či Příbor mají svá reuse-centra a v Karviné nic takového nebylo,“ popisuje mladík. A.S.: Co na to naše vedení města? Všechny věci končí v kontejnerech. Nedávno jedna mladá dáma vhodila do kontejneru takové ty kovové kroucené tyče na podepření rajčat nebo okurek. Před pár dny do kontejneru narval nějaký člověk sedačku z auta!!!! V zelených kontejnerech jsou unikátní skleněné sklenice, vázy a pod.Protože ve městě nejsou prakticky knihobudky, hází lidé knihy do papíru. To je ostuda města a vypovídá to o vztahu vedení města ke kultuře.

Text příspěvku

Jméno:
E-mail:
Nadpis:
Text:

© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: [email protected]