zpět na forum

Odpovědět na

Jméno:Miloš
Datum:
Titulek:socialistický vlašák
Jak udělat pravý socialistický vlašák ???? (Proč byl vlašák jistota??…mohla za to závazná československá státní norma pro studenou kuchyni, podle kterých se vlašák musel připravovat na celém území ČSSR stejně.) Nabízíme socialistický recept na vlašský salát, který se skoro vyvažuje zlatem. Recept na vlašský salát, jak jej pamětníci znali ze „socialistických“ výroben studených lahůdek. Na přípravě tradičního vlašáku vůbec nic není. Chce to pouze jedno -kvalitní suroviny, a přesnou recepturu ! Co je tedy potřeba? Pozor: suroviny jsou na výsledných 10 kilogramů salátu !!! 1. Brambory 3500 g 2. Salám šunkový 2280 g 3. Okurky sterilizované 900 g 4. Hrášek sterilizovaný bez nálevu 200 g 5. Celer kořenový 320 g 6. Mrkev 480 g 7. Hořčice plnotučná 200 g 8. Pepř mletý 5 g 9. Ocet 150 g 10.Worcester 50 g 11.Majonéza 2000 g 12. Cukr krupice 100 g 13.Sůl 100 g Vlašák byl pochoutka pro děti, dojídala se jím mládež, svačili ho dospělí. Vlašák se nedal jíst jen tak. Byla ustálená zvyklost dávat si pět deka na jeden rohlík (deset deka a dva rohlíky, a tak dál). Jedl se z talířku, z misky (v tak zvaných „mléčných barech“), z kelímku či rovnou z papíru, do kterého se navážený vlašák balil (třeba v kantýnách). Vlašský salát chutnal naprosto stejně, ať si ho člověk dal v Popradu nebo v Chomutově. V polovině 90. let nastalo mezi ortodoxními milovníky vlašáku zděšení – vlašák přestal být tím, čím býval. Začal být slizký na pohled i při pojídání, chuť začala být sice intenzívní, ale glutamátově povšechná, ne vlašáková. Salám se změnil na jakýsi nechutný lanšmít, místo okurek v něm byly kousky kyselé kluzké hmoty… A kdyby v každém městě – v každém obchodě chutnal jinak! Co bylo příčinou zániku vlašáku v Čechách? 1. Přestaly být závazné československé státní normy pro studenou kuchyni, podle kterých se za socíku vlašák musel připravovat na celém území ČSSR. 2. Zásadní chuťovou změnu způsobila záměna původního šunkového salámu za tak zvaný salám výrobní (chuť strašná, složení snad ani nechtějme znát). 3. Další ránu vlašák dostal, když se místo poctivé majonézy připravené z oleje a vajec (rovněž podle ČSN) začaly do vlašáku dávat hmoty plné levných emulgátů a škrobů (slizkost), chuťových přísad a konzervantů (žloutky a olej v nich jsou „pouhou ingrediencí“). 4. Používání cuket místo okurek a konzervovaných vařených brambor zkázu dovršilo.

Text příspěvku

Jméno:
E-mail:
Nadpis:
Text:
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz