|
Jméno: | Jarda |
Datum: | |
Titulek: | pro petra | |
Na rozdíl od dřívějších majonéz, jejichž podstatou byly žloutky a olej, dnešní majonézy obsahují velmi málo těchto základních složek. Norma z r. 1959 požadovala nejméně 8 žloutků na kg výrobku (16 %), podle dnešních požadavků stačí 1 žloutek/kg (2 %). Ani tomu však 3 ze 17 testovaných majonéz nevyhověly (Poličanka – Agricol, Euro Shopeer – Albert, Majonéza light – Albert). Některé majonézy sice tento nízký stanovený limit splňovaly, ale nesplňovaly vyšší podíl žloutků, který samy deklarovaly. Dříve byl požadovaný obsah tuku 78 %, dnes platí tolerance 10 až 85 %.Bezpečnost majonézy je dnes zajištěna požadavkem, že majonézu lze vyrábět jen z pasterovaných vajec. Vzhledem k tomuto požadavku, vzhledem k požadavku na dlouhodobou trvanlivost a vzhledem k nutnosti vyrobit stabilní emulzi i bez dostatečného množství žloutků a příp. oleje, musí být použito mnoho aditiv jako emulgátory, plnidla a stabilizátory (rostlinné gumy a škroby), okyselovadla, antioxidanty a konzervanty. Zvlášť potřebné jsou přídatné látky při výrobě majonéz „light". Tak k tomu není snad co dodat. Převzato z dTestu. Stačí projít internet. P.S. - a mrkni se někdy do pravidel pravopisu. |
|
|