Tisk článku

Na každou svini se vaří voda

Tuto větu jsem použila na zasedání zastupitelstva a byla jsem starostou pokárána. Ráda bych vysvětlila, za jakých okolností jsem toto řekla.

Jak jistě víte, už od června loňského roku jsem přestala dostávat podklady na zasedání v papírové podobě (PP). Tajemník města Svoboda, jistě na pokyn starosty, přepracoval jednací řád zastupitelstva. Podle něj zastupitel dostává podklady pouze v elektronické podobě. Jiným způsobem NE. Jenže moje zdravotní problémy s očima mi nedovolují sledovat několik hodin monitor notebooku či tabletu. Potřebuji mít podklady v PP. Proto jsem předložila zastupitelstvu návrh na několik změn jednacího řádu, včetně možnosti, aby zastupitel požádal o podklady v PP. Hlasovalo se a všechny mé návrhy koalice smetla ze stolu. 

Po čase jsem požádala starostu o zařazení mého návrhu (dostávat poklady v PP) na program zasedání zastupitelstva. Starosta mi odpověděl, že toto nemá v pravomoci a musím se obrátit na zastupitelstvo. To jsem udělala, moje návrhy (žádost o výjimku z jednacího řádu - podklady v papírové podobě + další návrhy)  se ocitly na programu zasedání 7.února 2024. A pak nastal doslova šok: starosta navrhl, aby moje návrhy byly VYŘAZENY z programu a nechal o svém návrhu hlasovat. To byl pořádný podraz. Něco mi navrhne a to sám zruší. Samozřejmě, že většina  - koalice - jeho návrh schválila. 

Moje návrhy tedy byly PŘEDEM zamítnuty. Reagovala jsem : "Pane starosto, vy si myslíte že na vás někdy nedojde? Na každého jednou dojde. "NA KAŽDOU SVINI SE VAŘÍ VODA", což je úsloví v češtině běžně používané. (Podobné úsloví zní: "Je to jako házet perly sviním") Jenže starosta mě okamžitě pokáral: "Paní Spěváčková, mluvte slušně". Tak se nám role obrátily. Můj bývalý žák mě napomíná. Myslím, že je na čase, aby odešel. 

Jenže všichni v koalici i na radnici táhnou za jeden provaz. Spojuje je snaha uchovat si teplé místo, nadstandardní peníze či touha po moci. 

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz