Tisk článku

Veřejné projednání dokumentace vlivu záměru spalovny odpadů na životní prostředí

Dne 12. 12. 2023 v 15.hodin se v kinosále Společenského domu v Neratovicích konalo Veřejné projednání dokumentace vlivů záměru spalovny odpadů neboli PECeN v chemičce Spolana v Libiši na životní prostředí. 

 

Sešlo se více než 60 lidí včetně zástupců samospráv, zástupců investora, kraje, spolků a pod. Přišel mi jeden e-mail na téma spalovna, určený starostovi města, ale pro svou nepřehlednost je nepoužitelný. Proto ho nezveřejňuji. Zúčastnila jsem se také, ale bohužel po čtyřech a půl hodinách jsem musela odejít. Jak se dalo očekávat, zástupci investora FCC a projektantů hájili spalovnu, zástupci Libiše starostka a místostarostka se snažili upozornit na negativa záměru, starosta Kroužecký nereagoval, spíš poklimbával, prý někdy ke konci (21. hodina) ožil a přihlásil se do diskuze, ale o čem hovořil, mi není známo.  

 

Stejnému tématu je věnován článek v měsíčníku Mělnicko z října 2023. Upozorňuje na neuvěřitelný záměr, kdy se cca 20 km od zahájené stavby spalovny odpadů v Libiši zahraničního investora FCC s kapacitou 160 000 t ročně chystá výstavba další spalovny ZEVO investora ČEZu v Horních Počáplech s kapacitou 320 000 tun ročně. Stavba dvou takto velkých spaloven v jednom kraji je z hlediska jejich kapacity nekoncepční a nadbytečná. Přes odmítavé prognózy investorů se obyvatelé stále obávají, že se bude odpad dovážet ze zahraničí. 

 

S tím úzce souvisí i nezpůsobilost či nepřipravenost příjezdových komunikací a následně nutnost vybudovat obchvaty obcí nebo nové komunikace s logickými důsledky dalších nebezpečných emisí z dopravy a zabírání či vyvlastňování potřebných pozemků občanům ohrožených obcí. Stavba spalovny v Libiši musí být v zájmu státu občanů bezpodmínečně zamítnuta. A to nejen k výše popsaným argumentům a dalším faktům, ale i kvůli přírodním a technickým rizikům je nutné, aby kompetentní úřady vyhodnotily oba souběžné záměry a zvážily objektivní důvody výstavby dvou spaloven v jednom regionu. 

 

Nedovolily zvýšení negativních dopadů na životní a sociální prostředí občanů dotčených obcí. 

Pověřily odborníky (ne úředníky) posouzením rizik při velmi pravděpodobných mimořádných událostech (požár, povodeň, tornáda a pod.). 

Nepřipustily resp. zakázaly jakékoli výjimky pro dovoz odpadů ze zahraničí. 

 

Nakládání s odpady se musí řešit, ale nesmí to být s tak masivními a finančními dopady na občany a na životní prostředí. Je nutné odpady minimalizovat a recyklovat.

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz