Tisk článku

Nové spalovny odpadů 

mají vyrůst ve více než deseti českých teplárnách. Nedávný rozbor kontejneru na směsný odpad na sídlišti ve Strakonicích přitom ukázal, že minimálně dvě třetiny odpadů, které by skončily ve spalovnách, se dají třídit a recyklovat.

Čímž bychom mnohem víc energie ušetřili!

Rezervy v třídění a recyklaci samozřejmě nemají jen lidé ze Strakonic, ale celá Česká republika. Zatímco ve Strakonicích se ukázalo, že 58 % směsného odpadu v kontejneru na směsný odpad by se dalo vytřídit a zrecyklovat či jinak využít, zbytek Česka na tom obvykle bývá ještě hůř a tříditelný a recyklovatelný odpad tvoří až tři čtvrtiny. O tento odpad se přitom chtějí ucházet nově plánované spalovny (či "zařízení na energetické využívání odpadů", zkráceně ZEVO). Už teď se přitom mluví o tom, že ho pro ně nebude dostatek, což se týká především těch v Jihočeském  nebo Středočeském kraji, tedy že tyto spalovny jsou naddimenzované či přímo nadbytečné.

Spalovny odpadů mají vyrůst třeba v teplárnách v Mělníku, Neratovicích, Opatovicích nad Labem, Uherském Hradišti, Chomutově nebo v Karviné. Jedna má vyrůst právě i v Písku nedaleko Strakonic, a to i přesto, že další se plánují v dalších místech Jihočeského kraje - v Českých Budějovicích, v Plané nad Lužnicí a v Táboře. Spalovny si tak mohou konkurovat, odpadu pro ně nemusí být dost, mohou blokovat recyklaci a předcházení vzniku odpadů, které jsou skutečným řešením problémů s odpady, vše může vést dokonce až k nutnosti dovážet odpad ze zahraničí. Přináší to s sebou navíc ještě dva další problémy.

Prvním je, že závislost na fosilních palivech tím výrobci tepla vyměňují za další závislost, tentokrát na naší produkci odpadů. A co víc, spalované odpady jsou z velké části tvořeny materiály vyrobenými z ropy, takže spalovat je místo uhlí je jako z bláta do louže.

Dalším problémem je skutečnost, že při spalování vzniká nejen velké množství odpadu obsahujícího řadu lidem a přírodě nebezpečných látek, ale efektivita takového způsobu výroby tepla je poměrně malá. Třeba v létě se vyrobené teplo obvykle bez využití volně vypouští do ovzduší. Spalováním odpadů navíc likvidujeme materiály, které bychom mohli znovu použít a energii potřebnou na jejich výrobu, případně dopravu tak ušetřit.

Anna Spěváčková

Názory

15.05. 18:15Anna Spěváčková
nejsem autor
16.05. 20:28pp
.
17.05. 10:04martina
u nás zbourali zídku
11.06. 10:34Anna Spěváčková
nové metody likvidace odpadů
16.06. 18:08Anna Spěváčková
převzato:Hlidaci pes.org
16.06. 18:09Anna Spěváčková
pokračování
16.06. 18:16Anna Spěváčková
pokračování
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz