Tisk článku

Spolana lidem?

Není to stavba spalovny, jak by mohlo někoho nepadnout. Má to být výběr jednoho ze tří někým vybraných projektů. Na vítězný projekt Spolana daruje jeden milion korun.  To je od ní moc hezké.

Jako první projekt je představeno pořízení cvičebních prvků pro seniory u Klubu důchodců v ulici Školní. Ten, kdo projekt vybíral, asi netuší, že Klub důchodců je něco jako podvod. Především se v budově nescházejí jenom důchodci, jsou zde spíš v menšině. Většina činností je věnována náboženství, víře či sociálně aktivizační službě (tj. podpora rodin s dětmi, které žijí ve vyloučených lokalitách).  Seniorům město nic nenabízí. Žádné programy, žádná setkání, výlety či pobyty, nic podobného. Kdo chce využít prostory tzv. Klub důchodců, si musí sehnat skupinku lidí, se kterými chce provozovat nějakou činnost. Paličkovat, tvořit patchwork či malovat. Ale pokud se skupina rozhodne, že vás mezi sebe nevezme, máte smůlu. No a poblíž budovy, kde abyste seniory hledali lupou, by byly umístěny cvičební prvky. Kdo je bude vyhledávat? Senioři se tam nepohybují. Zato mládeže z blízkého učiliště nebo vzdálenějších z tzv. domu hrůzy je tam spousta.

Druhý návrh počítá s likvidací kašny na náměstí. Prý teče. Můžeme tomu věřit a nemusíme. Není to poprvé, kdy jsou z radnice občané informováni o něčem, co patří do sféry bajek. Kašnu postavili Poláci, kteří budovali provoz ve Spolaně a věnovali ji neratovickým občanům. Na obrubě kašny byla deska s věnováním. Nějaká dobrá duše, bojující za likvidaci všeho socialistického, text nechala vyškrábat. V době výstavby tvrdili budovatelé, že tvar kašny odpovídá mapě Polska. Jestli ano a je tam jistá podoba, pak je to další důvod, proč ji zlikvidovat. Co když kašna zvítězí? Nestálo by za to kašnu za milion zrekonstruovat? Kašna je úžasná vodní plocha, která ovlivňuje mikroklima (zvlhčuje a ochlazuje okolní betonové rozpálené plochy). Až zmizí, bude to znát. Místo ní má být odpočinková plocha. Kdo tam bude chodit? Lidé si rádi pozhoví tam, kde se mohou dívat na jiné lidi. Byli jste někdy v Paříži? Tam jsou židle otočené k procházejícím. Proč se neosadí betonový okraj na rampě dřevěnými sedáky s opěradly? Tam by si lidé rádi odpočinuli a pozorovali děj kolem sebe. Oživilo by se i náměstí. Jenže se to nehodí do krámu vedení města. Jsou v něm lidé patřící k Milionu chvilek pro demokracii.

Poslední návrh do ankety zahrnuje vybudování workoutového a dětského hřiště za hasičárnou v Mlékojedech. Nejsem z Mlékojed, nemohu posoudit, jak dalece je tento návrh potřebný pro obyvatele. Ale přála bych jim ho.

Anna Spěváčková

Názory

15.05. 18:24Anna Spěváčková
pokud kašna vyhraje....
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz