Tisk článku

Proč nemáme knihobudku?

Okrajové části města i některé obce ji mají. Neratovice, největší z částí města, ne.

Kdo neví, co je knihobudka? Je to nějaký prostor, obvykle ve veřejném prostoru, kam mohou lidé vkládat knihy, které nepotřebují. Milovník knih by totiž  nikdy nehodil knihu do popelnice. Kniha je věc posvátná a člověk si jí váží.

Proto vznikly knihobudky. Buď malé nebo velké vytvořené z telefonních budek. Malou mají Mlékojedy, Lobkovice, Libiš, velkou jsem viděla v Čelákovicích, Újezdě nad Lesy a jistě jsou i jinde. Existují také nádražní knihovny. Vím o Kralupech. Také některé kavárny mají svůj knižní koutek. U nás je to Angelico Caffé. Café Nátura na náměstí má ještě knihovničku? Nevím.

Neratovice ale knihobudku nemají. Proč?  Přitom na Kojetické naštěstí zůstala telefonní budka určená pro knihovnu. Vedoucí knihovny paní Pinkerová se obává, že by v ní nebyl pořádek. Nabídla jsem se, že bych chodila knihy rovnat a kontrolovat. No, nejde to. Škoda. Přitom v Neratovicích je dost knihomilných osob, které by jistě měly zájem o výměnu knih.

Neratovice přece jen nepatří k příliš uměnímilovným městům. Ač jim to vedení kulturáku snaží za každou cenu nacpat. Žádná dechovka, žádná cimbálovka...jen si zvykejte, vesničani...

Anna Spěváčková

Názory

23.09. 16:22Marcela
knihobudky
24.09. 08:19Anna Spěváčková, SPD
odpověď
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz