Tisk článku

Přibývají parkovací místa, rapidně ubývá zeleň….

Zeleň potřebujeme, jinak nebudeme v létě schopni ve městě přebývat. Stromy fungují jako klimatizace. Ochlazují a stíní.

Zatím se na dvou místech se staví parkovací místa a kácí se zeleň. Každý automobilista je přesvědčen, že má nárok na parkovací místo. A zadarmo, pokud je to možné. A město mu vyhoví. Nezajímá se ho, zda majitel automobilu má trvalé bydliště ve městě, zda se jedná o první nebo další auto, dokonce ani to, jestli je to dodávka sloužící jako dílna pro provozování řemesla.

Je zajímavé, proč je naše město tak vstřícné k automobilistům. Spíš by mělo podporovat veřejnou dopravu, ta je důležitější   perspektivnější. Také zahrádkáři by si zasloužili podporu. Nebo je vstřícné k supermarketům? Možná ano, vždyť jsme jedno z mála měst, kde nejsou farmářské trhy a jsme odkázáni na ovoce a zeleninu ze supermarketu, kterou by, jak říkám, nežrala ani německá prasata. (To je nadsázka.)

Vrťme se k výstavbě parkovacích míst. První je nad Albertem, v ulici 28. října naproti Kovomatu, jak říkáme my starousedlíci. Pro nové obyvatele je to železářství.

Nevím, kolik tam bude parkovacích míst, ale vím, že tam rostou tři vzrostlé borovice černé. Jedna z nich pomalu prosychá. Kdysi tam rostly ještě dvě mohutné břízy, ale ty uschly a byly bez náhrady pokáceny. Při příchodu Alberta a výstavbě parkoviště byl narušen vodní režim plochy a stromy jsou ohroženy suchem. Teď to bude ještě horší, stavební práce zkázu dodělají.

Druhá plocha pro parkoviště má vzniknout mezi třemi věžáky na Kojetické. Kvůli němu byly vykáceny tři vzrostlé nádherné jehličnaté keře, kdysi je architekt projektující rekonstrukci kulturáku označil za pozůstatek komunizmu (jako by tady nějaký byl, byl to socializmus) a že jich není škoda.

Někdy mi opravdu připadá, jakoby současná garnitura chtěla zničit vše, co připomíná minulost města, aby vynikly její zásluhy.

P.S.: Město pořád trvá na výstavbě parkovacího domu za městské peníze. Že by změnilo své plány? My, opoziční zastupitelé, o tom nic nevíme.

 

 

Anna Spěváčková

Názory

25.04. 19:18Anna Spěváčková
kdo to vymyslel...
26.04. 14:02Hana
parkovací dům
28.04. 12:10Anna Spěváčková
nejde o parkovací místa
11.05. 19:48Jan Sloup
Cyklostezka
11.05. 19:51Jan Sloup
Cyklostezka
12.05. 03:39Anna Spěváčková
ano
12.05. 11:42Alena
Pane Sloupe
19.05. 16:23Občanka z lobkovic
Cyklostezka
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz