Tisk článku

Mladé stromy nikdy nemohou nahradit stávající vzrostlé dřeviny

U věžáků na Kojetické byly vykáceny tři vzrostlé, zdravé, bujně rostoucí jehličnaté keře kvůli výstavbě parkoviště.

Obrátila jsem se na místostarostu Židoně (má v gesci /pověření k výkonu určité činnosti/ životní prostředí a veřejnou zeleň), z jakého důvodu byly keře vykáceny. Zde je jeho odpověď:

„Mezi věžovými domy 1024 a 1025 v Kojetické ulici se odstranili tří jalovce, které rostou při kraji chodníku a silnice. Na přelomu května a června tu začnou stavební práce na rozšíření parkoviště, takže obyvatelům přilehlých domů přibude 20 parkovacích míst a jedno místo ZTP. Okamžitě po dokončení prací budou vysazeny nové okrasné a kvetoucí keře a na podzim potom v těchto místech vysadí správce zeleně 9 listnatých alejových stromů. Část z nich můžete vidět na přiložené vizualizaci.

V místě tedy přibudou nejen parkovací místa, ale i zeleň!

Parkovací místa na plánku jsou označena červeně, velké zelené kruhy jsou budoucí nově vysazené stromy, zelené vroubkované plochy keře a tyrkysovou barvou jsou označeny tři odstraňované jalovce.

 Shrnuto: za tři jalovce v této zoně bude náhradou 9 alejových stromů (minimálního vzrůstu při výsadně 12/14 obvod kmene) a celé skupiny keřů různé druhové skladby.

Jsem přesvědčen, že takové řešení přivítají jak obyvatelé toužící po parkovacích místech tak příznivci zeleně. Vizualizace přikládám v příloze.“

Co k tomu dodat? Mladé stromky a keře NEMOHOU nahradit bujně rostoucí jehličnaté keře. Starší dřeviny jsou ekologicky mnohem cennější než mladé. Ukrývají se v nich ptáci, v tomto případě kosi, jsou zde spousty hmyzu, to všechno bylo zničeno. Jehličnaté keře čistí vzduch od prachu a toxických látek, obohacují jej vonnými a zdraví prospěšnými silicemi.

NELZE zeleň nahradit  několika alejovými stromy (nejsou uvedeny druhy), které nezachytí drobné částice prachu při zemi. Uplyne dvacet let, než se stromy a keře rozrostou.  Pokud se vůbec ujmou a budou růst. Máme ve městě řadu příkladů, kdy stromy zakrněly a nerostou nebo uschly. Hovoří se o celých skupinách keřů. Kolik jich má být? Jaké druhy budou vybrány? Všechno je jen v obecné rovině.

Nevím, co jsou to příznivci zeleně. To může říct jen laik. Každý člověk by měl pochopit, že bez zeleně není život. Zeleň by se měla za každou cenu chránit! Ne likvidovat!

Výstavba parkovacích míst by nikdy neměla vést k likvidaci zeleně.

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz