Tisk článku

Masakr zeleně Na Výsluní i jinde

Proběhla jarní likvidace zeleně, aby správkyně městské zeleně a FCC lidem předvedla, jak se stará o zeleň.

Tady to totiž funguje tak, že správkyně veřejné zeleně z odboru životního prostředí rozhodne, co se vykácí, co vyřeže nebo ořeže (ev. vysadí) a osloví firmu FCC, aby to provedla. Občas se také zúčastní masakru.

Jediný člověk rozhoduje o tom, jak bude zeleň ve městě vypadat. Záleží na tom, kdy osoba tím pověřená vystudovala, jakými pravidly se řídí a zda sleduje změny v přístupu k přírodě. Hlavně jaký má vztah k přírodě.

Naše správkyně se řídí pouze už dávno zastaralými standardy Agentury ochrany přírody a krajiny, a jak mi napsala, jsou pro ni také rozhodující skripta ing. Jaroslava Kolaříka z roku 2013. Jsou stejně zastaralé a překonané jako standardy AOPK.

Na stromy je dnes už pohlíženo jako na živé organizmy, které cítí, vnímají, pomáhají si, informují se pomocí houbových vláken a jimž by měl člověk umožnit maximální volnost v rozhodování, jak prožít svůj dlouhý život.

Pro člověka má totiž strom s keři obrovskou funkci – přispívá k lepšímu klimatu.

Už dávno neplatí, že se stromy musí ořezávat do vhodného tvaru, odstraňovat tzv. náletové stromy, které si samy vybraly místo k růstu (co si to dovolují!) a stromy vyrostlé blízko sebe. Dutina ve kmeni ani poškozená kůra nemůže být důvodem k pokácení. Stromy i keře by měly růst přirozeně, bez zásahů člověka, porost by se měl samovolně obnovovat. Měly by se nechat přirozeně zestárnout. Čím jsou starší, tím větší mají ekologickou hodnotu.

Ony totiž stromy a keře poskytují další služby:

- nabízejí úkryt a potravu ptákům a hmyzu,

- vytvářejí prostředí pro další organizmy

- potrava pro lidi i jiné živočichy

- tvorba a ochrana půdy

- zachycují vodu a ochlazují naše lidská města,

- lidé se v nich rekreují

- produkují kyslík a vstřebávají oxid uhličitý,

- změkčují pohled do krajiny a na lidská obydlí

- chrání před hlukem  a jedovatými látkami

- vytvářejí prostor a krajinu

a nakonec po smrti slouží jako stavební materiál

Jenže jak už jsem uvedla, v Neratovicích se pořád na zeleň pohlíží jako na něco, co člověk musí ovládat a upravovat. Není to názor jen správkyně zeleně, ale i řady obyvatel. Stačí si stěžovat, že vám padá listí na balkon a strom musí pryč.

Proto zřejmě před několika týdny zahájila správkyně zeleně spolu s FCC mrzačení stromů a keřů – jinak se jejich zásah nedá označit. Některé keře byly tzv. zmlazeny – u radnice tamaryšek a střemcha, budleje a myrobalán za Kojetickou, svída bílá u večerky Na Výsluní, masakr keře skalníku vedle domu Na Výsluní č. 1306 a také Na Výsluní za domem 1309.

Sama správkyně zeleně se radostně zúčastnila vyřezávání keřů a vytrhání kořenů v předzahrádce domu 1309. Když jsme se sem nastěhovali, rostla tu jen metr vysoká lebeda. Keře jsem sama před lety vysazovala a starala se o ně a na radnici domluvila, že se zeleň NEBUDE ořezávat, protože nejen poskytuje úkryt ptákům a hmyzu, ale hlavně chrání obyvatele domu před prachem a jedovatými látkami z postřiků z pole.

Ale nynější nová správkyně zeleně to neuznává a vše se musí zlikvidovat. Řídí se standardy AOPK a deset let starými skripty pana Kolaříka. Ano, je to likvidace, ty staré keře se už nemusí vzpamatovat. A bude prý v řezání pokračovat.

Neratovice nemají štěstí na zkušenou a zapálenou ochránkyni přírody v podobě správkyně zeleně. Střídají se tady jako ponožky. Možná na radnici vezmou kohokoli, koho jinde nechtějí. Na naší radnici mají dojem, že na zeleni nezáleží tolik jako na sociálce či dopravě. Mýlí se.

 

Anna Spěváčková

Názory

12.04. 12:51Dr. Novák
za předsedy Čermáka
15.04. 06:42Míša
žížaly...
15.04. 07:38Anna Spěváčková
no, jak se to vezme
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz