Tisk článku

Proč starosta nesvolal občany kvůli spalovně?

Všude se spalovny nazývají ZEVA- zařízení pro energetické využití odpadů, jen u nás se skrývá pod názvem PecEN, aby lidi zmátli.

Všude se spalovny nazývají ZEVA- zařízení pro energetické využití odpadů, jen u nás se skrývá pod názvem PecEN, aby lidi zmátli.

Většina lidí neví, že spalovna není jen zařízení pro výrobu tepla a elektřiny z odpadů, ale také zdroj nebezpečných látek, spousty zbytků a maximálně zvýšené dopravy se všemi negativy z toho plynoucími. Hodně lidí žije v domnění, že spalovna jim zajistí levnou elektřinu a odpady zadarmo. Jak jsou naivní!

Vedlejší Libiš už nechce žádnou ekologickou zátěž. Už si užila své. Ze Spolany, při povodních...  Vedení obce nejprve svolalo občany do knihovny a o něco později do sokolovny za přítomnosti odborníků z neziskovek. Přítomní se shodli na tom, že spalovnu nechtějí, byla zahájena akce sběru popisů na petici a mělo by následovat referendum.

Jen v Neratovicích je ticho po pěšině. Vedení města – starostové, místostarostové, rada a zbytek koalice dělají mrtvé brouky. Máme se domnívat, že firma FCC, která má spalovnu vybudovat, se s vedením domluvila, že nepůjde proti spalovně?

Stavba je společný investiční projekt společnosti FCC s rakouským společníkem a polské Spolany na katastru Spolany. Spolana vydělá na odpadním teple a FCC na platbách za likvidaci odpadů. (Starosta se nechal slyšet, že stavba má stát na soukromém pozemku, a proto město nemá možnost s tím něco udělat. Neskutečně hloupá výmluva.)

Za studií, které si musela nechat Spolana a FCC vypracovat vyplývá, že:

- roční výhled ke 160 000 tun odpadu ročně, ale kapacita je 204 000 tun!

- areál je umístěn v aktivní zóně povodní řeky Labe (teď už víme, proč se Spolana zapojila do protipovodňové ochrany PPO).

- při povodních v roce 2002 bylo místo umístění stavby pod vodou? Bylo tam 2,1 metru vody!

 

Vzhledem k obrovské kapacitě bude muset dovážet odpad z překladišť následovně:

Kuka vozy 8,5 t :

přes Kostelec dva

jeden ze severu k ulici Spojovací

Neratovice a okolí čtyři         celkem sedm Kuka vozů

Vozy TNA 22 t :

z překládací stanice Praha – Kyje šest

překladiště Praha – Ďáblice šest

překladiště Úholičky pět

překladiště Uhy dva

překladiště Lovosice čtyři     celkem 23 TNA vozů

--------------------------------------------------------------------------------

                                              celkem 30 vozů

Shrnutí dopravní bilance:

Těžká nákladní vozidla: jednosměrně 33, obousměrně  66

Osobní automobily: jednosměrně 17, obousměrně 34

Samozřejmě je nutné počítat s tím, že na komunikacích už nyní silně zatížené dopravou se vozy budou hromadit, v okolí Retail Parku v Byškovicích pyren?bude přibývat další množství vozidel, bude se zhoršovat životní prostředí, v blízkosti budov bude docházet k jejich poškození a pod.

- dojde ke zvýšení emisí nebezpečných látek v desítkách tun za rok?

- ceny nemovitostí v okolí dotčených obcí klesnou až 4x?

Spalovna Neratovice není ve veřejném zájmu státu a měla by stát spádově mezi spalovnami Malešice a Horní Počáply, které jsou (!) ve veřejném zájmu?

- spaliny produkují karcinogenní (rakovinotvorné) látky jako je benzen a benzoapyren?

- vlivem dopravy vzroste hlučnost a emise?

- kapacita spaloven v ČR převyšuje produkci odpadu a pro jeho zachování množství se budou muset dovážet ze zahraničí? Staneme se popelnicí Evropy?

Spalovna vytvoří celých 34 pracovních míst.

Začněte se zajímat, co se děje v našem městě. Žijeme tu my a jen my odneseme následky rozhodnutí vedení města a vyšších institucí.

Anna Spěváčková

Názory

13.04. 12:00jan bouška
Co starosta před občany Neratovic tají
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz