Tisk článku

Zase mi neschválili na zasedání zastupitelstva návrhy

Žádala jsem už poněkolikáté o (1) zřízení výboru pro životní prostředí a klimatické změny, o (2) vytvoření skříněk na náměstí pro různé instituce, o (3) odvolání Machovce z FCC z kontrolního výboru…

… o (4) přenesení pravomoci z rady na zastupitelstvo v oblasti vydávání periodika (Listy města Neratovice) a (5) přepracování jednacího řádu.mam

Ani jeden můj návrh ZNOVU neprošel. Smetli ho se stolu. „Koalice se dohodla“, slyšíme opakovaně. A podle toho vypadá hlasování. Oni si myslí, že když si vytvořili upocenou většinu, mají právo rozhodovat o životě a smrti každého občana. Vůbec nepřemýšlejí o tom, co je pro obyvatele města blahodárné. Jedna squadra se částečně odporoučela a druhá, o nic lepší, naskočila k veslu. Nebo spíš ke korytu.

Ještě bych znovu vysvětlila, proč jsem navrhovala vyjmenované body.

1. Jak už jsem mnohokrát psala, o zeleni ve městě rozhoduje JEDNA jediná osoba – paní Jelínková z odboru životního prostředí. Ona určuje, co firma FCC provede či koho si ona pozve na provedení nějaké činnosti. Musím zdůraznit, že paní Jelínková opravdu miluje stromy, čím jsou větší, tím je to lepší. Je z nich více dřeva.

V FCC je na zeleň nějaký pan Vejvoda, nedávno mi do telefonu zdůrazňoval, že trnky na sídlišti musí pryč. Marně jsem vzpomínala, kde jsou tady trnky. Nejsou. Tedy jsou, kolem pražské trati. Pak jsem pochopila, že myslí myrobalány, kterým se obecně říká špendlíky. V květu jsou plné včel. Teď právě. Pan Vejvoda prohlásil, že ON JE TADY NECHCE. Včely přijdou zkrátka, on rozhoduje, jaké stromy tady budeme mít. Už je FCC začala ořezávat. Prý z nich padají plody. Jistě. Jenže právě FCC, která má na starosti úklid města, by je měla uklízet. Jenže jednodušší je strom či keř podříznout. Že včely přijdou o první jarní pastvu? To nikoho nezajímá.

A právě proto, aby existoval nějaký kontrolní a monitorovací orgán, jsem chtěla zřízení výboru pro ŽP. Ale koalice nechce. Proč asi? Asi proto, že je to návrh té Spěváčkové a pak že ruka ruku myje.

2. Zřízení skříněk pro všechny subjekty podél chodníku na náměstí. Jedete do cizího města, třeba do Brandýsa nebo Čelákovic, a po pěší zóně míjíte skříňky škol, mateřských škol, politických stran, knihovny, DDM, církví, kultury, sportovních subjektů, spolků apod. Hned si uděláte obrázek, co se ve městě, děje, jak město žije a čím žije...U nás se od revoluce NESMÍ propagovat politické strany (tedy kromě před volbami a v některých případech hodně masivně), církev má skříňku na vojtěšské kapli, DDM u svého sídla stejně jako ZUŠ, Svaz tělesně postižených  u Mládežnické atd., atd. Můj návrh neprošel. Co kdyby si skříňku pronajali třeba komunisti nebo SPD…

3. Proč z kontrolního výboru odvolat pana Machovce, vedoucího provozu v FCC? Pan Machovec bude v kontrolním výboru kontrolovat svého zaměstnavatele? Ale to také nikomu nevadí.

4. Co Listy? O Listech nyní rozhoduje redakční rada složená převážně z koalice. Rada je neveřejná a upeče si vše za zavřenými dveřmi. Kdyby přešly pravomoci na zastupitelstvo, bylo by vše veřejné, mohli byste si přečíst nebo poslechnout vše týkající se Listů a jejich obsahu. Ale právě to koalice nechce.

5. Jednací řád. Už podruhé byl předložen zastupitelům  ke schválení. Opět nebyl schválen, hlavně z důvodu okleštění práv zastupitelů na počet diskuzních příspěvků (2x) a délky vystoupení (po 3 minutách). (Ostatní subjekty by mohly hovořit neomezeně krát. Jednací řád nebyl schválen, nebyl tedy důvod diskutovat nad mým návrhem.

Budu znovu a znovu navrhovat své změny. Asi jako známý římský politik Marcus Portius Cato, který na konci každého svého projevu prohlásil: „Ostatně (však) soudím, že Kartágo musí být zničeno“. Řekl to samozřejmě latinsky: Ceterum (autem) canseo Carthaginem esse delendam. A nakonec bylo.

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz