Tisk článku

Jak žijí naši bezdomovci

Na minulém únorovém zasedání zastupitelstva padl dotaz, co naši bezdomovci, jak je o ně postaráno?

Někdo zřejmě ze sociálky odpověděl, že jsou ubytovaní v bývalém krámu u spolanské polikliniky. A co záchod? Odpověď zněla, že ho mají venku.

Náhodou jsem narazila na jednoho bezdomovce na zastávce vlaku Neratovice – náměstí, kde trávil svůj volný čas. Tedy spíš byl donucen ho tam trávit, protože, jak se mi svěřil,  přes den musí místnost opustit a mohou se vrátit až večer.

Nedalo mi to, ráda vidím věci na vlastní oči a tak jsem se vydala k poliklinice. Ještě před tím jsem hovořila se dvěma bezdomovci na zastávce u pošty a to mě přesvědčilo o tom, že situace lidí bez domova není růžová.

Jak tedy vypadá život bezdomovce v Neratovicích. Večer v 18. hod přijede městská policie, odemkne zamřížované dveře a pustí bezdomovce dovnitř, do místnosti bývalého krámu. Místnost, kam jsem se šla osobně podívat,  je veliká odhadem 20 - 25 m2 (mohu se trochu mýlit, těžko se to odhaduje), samozřejmě se špinavou podlahou, je vybavená třemi lůžky a několika matracemi, celkem pro 7 – 8 osob. Kromě toho v ní není nic jiného než malinké umyvadlo se kohoutkem se studenou vodou. Záchod toi-toi je umístěn před budovou a používá se, i když mrzne až praští. V místnosti lidé stráví noc, v devět ráno ji musí  opustit.

Nemají se kde pořádně umýt, to znamená vysprchovat ani si vyprat a usušit své oblečení.

Možná namítáte: zavinili si to sami, smrdí, chlastají a kradou. Smrdí, ale jak už jsme napsala, nemají kde se vykoupat a nemají možnost vyprat si své svršky. (Na zasedání jsem se ptala pana starosty, jak by mu bylo, kdyby se den po dni nevykoupal a nevypral svůj oděv. Neodpověděl mi na to.) Asi opravdu pijí alkohol, ale při představě takového života bych se dala na pití také.

Navrhla jsem na zasedání zastupitelstva bod programu: „Bezdomovci“ v naivní víře, že budeme debatovat, jak jejich život zlepšit. Bylo zamítnuto.

Přitom hned za zdí mají obyvatelé Ukrajiny vše, co člověk potřebuje k životu. Dobře vybavenou kuchyň s ledničkami, mrazákem, vařiči, myčkou, pračkou, koupelnami a záchody, pohodlnými pokoji. Když jsem zde byla na podzim, měli k dispozici jeden zrenovovaný barák, nyní už mají tři.

Ptám se: Proč naši lidé nemají nárok alespoň na trochu slušné ubytování? Proč nemají k dispozici sprchu a záchod v uzavřené místnosti? Proč jsou vyhnáni ven do deště a do mrazu bez ohledu na počasí a jejich zdravotní stav?

Nejsou to snad lidé jako my? Opravdu si svoji situaci zavinili sami? Stačí se přece rozvést, ztratit byt a zaměstnání a jsou z nich bezdomovci. V republice je údajně žije cca 24 000 bezdomovců, z toho 2 600 dětí!!! Armáda spásy odhaduje jejich celkový počet na 50 000 až 70 000. To je ostuda státu a obcí.

Škoda, že nemáme domovské právo neboli domovskou příslušnost, která byla zřízena za Rakouska -Uherska r. 1849 a byla zrušena r. 1949.

Anna Spěváčková

Názory

01.04. 17:29Josef
je to hnus
04.04. 06:57Anna Spěváčková
dnešní aktuální zpráva
04.04. 07:57Anna Spěváčková
návrh na zasedání zastupitelstva
05.04. 13:06karel
to víte
04.05. 12:36Anna Spěváčková
bezdomovci v Brně uhořeli
04.05. 13:20 Věra
co dodat
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz