Tisk článku

Občan komentuje situaci na zasedání zastupitelstva dne 22. 3. 2023

Reaguji na bod zasedání zastupitelstva z 22.3.2023 a to odprodej pozemku v Byškovicích.

Kdosi z vedení města či městských úředníků se zaštiťoval tím, že cena pozemku byla vypočítána dle znaleckého posudku. Zajímalo by mne, který znalec tuto cenu stanovil.

A také, jakou cenu si Městský úřad přál. Pokud si objednal cenu obvyklou, tak pak je možné, že znalci opravdu taková cena vyšla. Cena obvyklá se zjistí srovnáním minimálně deseti obdobných pozemků v obdobných lokalitách. Tedy s realizovanými prodeji.

A tady je ten zakopaný pes. Já mohu srovnávat s pozemky, které mají stejné nebo obdobné využití jako má pozemek v současné době. Což je v podstatě nijaké.

Ovšem vzhledem k tomu, že tam firma chce postavit to, co tam chce postavit v očekávání značného zisku, mělo by se srovnávat s pozemky zastavěnými obdobnými vysoce ziskovými stavbami.

Dokonce by měl být už znalecký úkol postaven tak, aby byla cena pozemku odvozena od očekávaných budoucích zisků.

Vždyť nikde není psáno, že se musí pozemek prodat za cenu obvyklou. Je proto dost možné, že by posudek zpracovaný renomovanou firmou či znaleckým ústavem došel k ceně přesahující i deset milionů.  Ale pokud by se zjistilo, že se pozemek dal prodat za podstatně větší částku, kde je povinnost dobrého hospodáře. A tady se ani nejedná o cenu obvyklou, ale tu, za kterou je investor ten pozemek ochoten koupit. Třeba by šel i na těch deset milionů. Chtělo to přitlačit ho víc ke zdi, vždyť to jsou peníze nás všech.

A další problém. Zásadní bude územní rozhodnutí. A zásadní bude napojení na silnici Praha – Mělník.

Již v současné době je na hranici kapacity. Vlivem absence chodníků a přechodů pro chodce také krajně nebezpečná pro pěší a to i vlivem autobusových zastávek poblíž křižovatky s pěšími trasami do Neratovic a Byškovic.

Mluvilo se něco o světelné křižovatce. Ale ta bude mít smysl jen tehdy, když tam budou chodníky a přechody pro pěší. Už stávající stav je téměř neúnosný. A pokud tam bude na byškovické straně investor postavit, co se bojím, že ano, do křižovatky se budou pasírovat mraky aut návštěvníků toho nákupního střediska.

Ale ani to nebude , i když možná ano, ten hřebíček do rakve průjezdnosti křižovatky. Tady se pořád mluví o plánu podnikatele Třešňáka o výstavbě bytových domů na orné půdě na jižním okraji města, v územním plánu je lokalita Trativody, kde se taky na zemědělské půdě plánuje obytná výstavba, a co si budeme namlouvat, i zahrádky za Penny časem padnou na obytnou výstavbu.

A když vezmeme v úvahu, že většina tamních obyvatel bude za prací dojíždět do Prahy či na Mělník, kudy se asi budou pasírovat na tu státovku? Buď přes Kojetice, kde, co si budeme namlouvat, parametry stávající komunikace nevyhovují ani náhodou, a vedení Kojetic by muselo být na hlavu padlé, kdyby se je snažilo zlepšit, občané Kojetic jistě nemají o prudký nárůst dopravy zájem, takže další možnost je hupky dupky zamířit na byškovickou křižovatku. No a tak už neprojede vůbec nic i při světelné signalizaci, která taky nekočíruje úplně všechno.

Teďka si město přijde na nějaký ten milion, tak bych vřele doporučoval, kdyby vedení objednalo seriózní dopravní studii, která by prověřila výhledovou kapacitu křižovatky a navrhla její řešení tak, aby odpovídalo nejen kapacitním požadavkům, ale i bezpečnosti pěších, aby prostě byla řešena tak, jak současné předpisy vyžadují. A to může stát balík peněz, na který ani peníze z prodeje pozemku stačit nebudou.

A co se týče statutu osadního výboru Neratovice, návrh pana Šandy byl zcela v pořádku, protože co říká zákon o obcích? Možnost vzniku osadních nebo místních výborů byla v České republice nově založena v roce 2000 zákonem o obcích č. 128/2000 Sb. Rozsah jejich působnosti i složení řeší paragrafy 120 a 121. § 120

(1) V částech obce může zřídit zastupitelstvo obce osadní nebo místní výbory (dále jen "osadní výbor"). Osadní výbor má minimálně 3 členy. Počet členů osadního výboru určí zastupitelstvo obce.

(2) Členy osadního výboru jsou občané obce, kteří jsou přihlášeni k trvalému pobytu v té části obce, pro kterou je osadní výbor zřízen, a jsou určeni zastupitelstvem obce.

(3) Předsedu osadního výboru zvolí zastupitelstvo obce z řad členů osadního výboru. § 121

(1) Osadní výbor je oprávněn

a) předkládat zastupitelstvu obce, radě obce a výborům návrhy týkající se rozvoje části obce a rozpočtu obce,

b) vyjadřovat se k návrhům předkládaným zastupitelstvu obce a radě obce k rozhodnutí, pokud se týkají části obce,

c) vyjadřovat se k připomínkám a podnětům předkládaným občany obce, kteří jsou hlášeni k trvalému pobytu v části obce, orgánům obce.

(2) Požádá-li předseda osadního výboru na zasedání zastupitelstva obce o slovo, musí mu být uděleno.

Tak to je zákon. Nijak nestanoví, že se musí název osadního resp. místního výboru shodovat s názvem katastru. Svůj místní (osadní) výbor může mít v budoucnu i lokalita Trativody či Zahrádky. Ale třeba i paneláky na náměstí .

A tzv. Staré Neratovice vymezují historické centrum města. Jenže to by si museli radní a úředníci něco zjistit o historii města. A to, že o ní neví zhlola nic, je smutné.

Nevím, z čeho čerpali názor, že se musí osadní výbor shodovat s nějakým katastrálním územím. Připadá mi to trochu jako demagogie a účelové tvrzení. Ale třeba se se mýlím a zamítnutí se netýkalo osobní averze vůči předkladateli.

 


Názory

27.03. 19:30J.
K OV
11.04. 10:18Anna Spěváčková
pole prodané developerům
11.04. 11:25Lojzek
kde není žalobce
12.04. 09:22Lenka
napište pravdivě, jak to bylo
13.04. 11:34občan Byškovic
Vaše pravda není naše pravda.
14.04. 06:26Lenka
pravda
14.04. 07:00Anna Spěváčková
peníze se utratí, majetek zůstává
14.04. 08:31Eva
k čemu nám
14.04. 09:13Anna Spěváčková
jistě
14.04. 15:33Jiří
souhlasím
14.04. 10:49John
Půda
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz