Tisk článku

Krachují restaurace kvůli šklním jídelnám a jejich obědům za 80 korun?

https://www.focuson.cz/restaurace-krachuji-i-kvuli-skolnim-jidelnam-a-jejich-obedum-za-80-korun

To zase někdo napsal pěkný blábol. Jestli si někdo myslí, že tím, že důchodce zbaví možnosti stravování ve školních jídelnách, je přesměruje na restaurace, je na velkém omylu. Pokud by důchodce měl místo 80 – 100 Kč ve školní jídelně platit cca 150 Kč v restauraci, nebude chodit nikam a restauracím se nepomůže a školní jídelny přijdou o příjmy, protože co si budeme říkat, i ony potřebují nějaký obrat. A to, že vybavení a plat zaměstnanců platí stát, pokud při stejném vybavení a počtu zaměstnanců je schopná jídelna distribuovat více jídel, tak proč ne?

To je jako ve vlaku nebo v autobusu, s omezením slev důchodcům si vlaky a autobusy nepřijdou na své, spíš naopak, důchodci prostě cestovat nebudou. A vlak i autobus musí vyrazit na trasu tak jako tak.

A konec konců, je nutné mít tolik restaurací? Měli bychom si uvědomit, že restaurace tu jsou kvůli zákazníkům a ne, že zákazníci tu jsou kvůli ziskům restaurantů. Když restaurace není schopna provozu za ceny, které je zákazník ochoten akceptovat, samozřejmě při dostatečné kvalitě služeb, pak holt restaurace nemůže dále fungovat a zkrachuje. Je to stejné, jako když budu vyrábět nějaký výrobek a budu ho chtít prodávat za cenu, kterou zákazníci nejsou ochotni  akceptovat a já, místo toho, abych se snažil zákazníkovi vyjít vstříc cenou a kvalitou, bych požadoval, aby stejný nebo obdobný výrobek přestala prodávat konkurence, která ten výrobek umí při stejné a mnohdy i lepší kvalitě vyrobit levněji.

A proto opakuji, školní jídelny pro důchodce fungovaly, fungují a doufám, že budou fungovat i v budoucnu. Protože na to, aby se důchodci stravovali v restauracích, na to nebudou mít a budou tak bez obědů. Pokud by ovšem restaurace pro důchodce prodávali obědy (i s polévkou a nápojem) za cenu pod 100 Kč.

Takže restauratéři by se místo skuhrání mohli spíše snažit vyjít důchodcům vstříc, aby je přesvědčili o výhodnosti obědvat místo ve školní jídelně u nich v restauraci.

Toho ale nejspíš nejsou schopni, ale patrně také ani ochotni dosáhnout. A konec konců, pokud existence té či oné restaurace stojí a padá se stravováním důchodců, tak asi není na patřičné úrovni (alespoň marketingově, ale nejspíš i co se týče kvality) a nebude taková tragédie, když se zavře.

občan Neratovic

Názory

24.02. 14:02Dr. Novák
restaurace
27.02. 06:47dagmar007
Obědy pro duchodce
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz