Tisk článku

Na novoroční setkání se seniory starosta nepřišel, vykašlal se na ně

Už dvakrát starosta Kroužecký neuspořádal vánoční setkání se staršími občany, jednou v roce 1921, podruhé v roce 2022. Co je tak důležitého na těchto akcích?
Když se nekonají, lidé mají pocit, že o ně vedení města nemá zájem, že nikdo nechce poslouchat jejich strasti a problémy ve městě a nechce je řešit.
 
A je toho hodně. Bariéry v podobě hrbolatých chodníků a zákeřných schodů, chybějících přechodů a laviček, nebezpečných koutů a různých gangů potulujících se po městě..Jenže k tomu nedošlo. Vše skončilo vypočítáváním toho, co zde mají důchodci k dispozici.Vlastně jsem to vyvolala já, když jsem řekla, že v Neratovicích není žádný pořádný a funkční klub důchodců jako je v jiných městěch. On je to totiž takový malý podvůdek. Kdo chce, může tam chodit s nějakou partou a tam třeba háčkovat, paličkovat či něco jiného. Ale musíte to umět a parta vás musí chtít vzít mezi sebe. A to je problém. Nemusí vyhovovat vaše postavení ve městě či světový názor a máte smůlu. Ona totiž neexistuje žádná nabídka programu nebo společného setkávání k různým tématům. Sotva jsem to řekla, okamžitě bylo vypočítáváno, kde všude se něco děje pro seniory. 
 
Kulturák, ale ten je pro všechny a je dost drahý. Kino: ale to je pasivní zábava, taková velká televize. Knihovna:Jediná akademie třetího věku a cvičení paměti 2x do měsíce je pouze pro seniory. Na tvůrčí  dílny chodí děti s dospělými. Dům dětí - o ojedinělých pracovních dílnách se dozvíte jen z nástěnky u nebo v DDM, Dům kněžny Emmy má programy, ale jsou oznamovány jen uvnitř budovy a jsou určeny pro jejich klienty. Je pravda, že když tam přijdete, nevyhodí vás, ale pro venkovní vyhrazeny nejsou. ZUŠ má krásné koncerty, oznámení na nástěnce u budovy. Je to všechno strašně roztříštěné, chybí jednotná přehledná informovanost, kdy a co se kde děje. Ideální by bylo, kdyby na hlavní pěší cestě na náměstí byla řada skříněk určených jednotlivým subjektům. Svazy, spolky, církve, politické strany a pod. V Listech na titulní straně kalendárium - akce, pěkně popořádku podle data. 
 
Nejvíc jsem rozčílila členky Svazu tělesně postižených,oni prý dělají pro seniory kde co, chodí plavat, cvičí, jezdí na zájezdy (jezdí i kamarádky a přátelé), setkávají se ti, co pečují o nemohoucí - jenže dámy se neuvědomily, že svaz je jen pro tělesně postižené a to všeho věkui. Mimochodem, v klubu důchodců, či co to je, jsou i církevní setkání a různé jiné aktivity. 
 
Co s tím: navrhuji z dobrovolníků ustanovit výbor seniorů v čele s pracovníkem městského úřadu, který by organizoval akce a činnosti pro seniory a oznamoval je všemi možnými způsoby.
 
P.S.: Radnice původně nechystala na setkání žádné občerstvení, na můj podnět to udělali....
Anna Spěváčková

Názory

07.02. 15:20Dr. Novák
Pravda
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz