Tisk článku

Vedení kraje se na nás přijelo podívat. Krajské volby se blíží

Kraje jsou neštěstí. Dokud byly okresy, byly přístupnější, znaly situaci v jednotlivých obcích a s lidmi na okrese byla řeč.
Dnes jsou kraje daleko a úředníci vysoko. Navíc Středočeský kraj tvoří prstenec kolem Prahy, z jednotlivých obcí je na duhý konec kraje špatná doprava a je to daleko. Krajský úřad je v Praze. Je to jeden z nejhorších krajů. Místo aby lidem pomáhal, hází jim klacky pod nohy. Typickým příkladem je doprava v čele s radním panem Boreckým. Také k nám zavítal.
 
Ale pěkně od začátku. Setkání s krajskou samosprávou se uskutečnilo 10.2.2023 v oddací síni Městského úřadu. Bylo nás tam tak 40. Včetně občanů, několika neratovických zastupitelů a části vedení města. 
 
V čele sálku zasedla krajská hejtmanka Petra Pecková a deset krajských radních. Pánové Bendl, Borecký, Hrabánek, Kašpar, Pavlík, Lesák, Snížek, Švenda, Vácha, paní Skopalíková onemocněla. Každý z nich informoval o odvětví, které mají v kompetenci. 
 
Nedá se říci, že by tam bylo něco zvlášť objevného. Že se žáci ze základních škol těžko dostávají na střední školy, je známo.  38.% žáků studuje, co nechce studovat. Také kapacita základních škol nestačí. Že se pan Borecký zasloužil o odebrání slev seniorům, je všeobecně známo. Že se chystají v dopravě reformní kroky, nepřekvapuje. Určitě bude zdražení. Uvažuje se údajně o jedné jízdence po celém kraji. Žádná modernizace ani elektrifikace tratě do Prahy se nechystá.  Že silnice chátrají a mosty a propustky jsou v nejhorším stavu, také  není novinka.  Že stále ubývá orná půda a měla by se chránit, víme. Přibylo 200 lidí, ale byly zastavěny 2 km2 plochy!! Jen pak nechápeme, proč město chce zastavit pole v Trativodech, kde je úrodná půda 1. a 2. bonity, čili nejkvalitnější. V době, kdy potraviny zdražují a bude jich nedostatek, tedy těch kvalitních, stoupá zájem o zahrádky, proč město nevyhoví občanům a neposkytne jim parcely k zahradničení? To je otázka! Dokonce jim je chce odebrat a zastavět. Neratovice jsou nejhorší ORP podle počtu seniorů na lůžku. Kraj má od února nový web. Podpora malých obchůdků. Fond na výsadbu stromů. Podpora biodiverzity (pestrost druhů). Řešení sucha. Kraj je chudý. Veřejná doprava  - 35% veřejného rpozpočtu. Text byl na plátně špatně čitelný a jednotliví radní jej více či méně četli. Nestačila jsem si vše zapsat.
 
Zápis se opět nedělal, Ani to kafe na povzbuzení nebylo. 
Anna Spěváčková

Názory

02.02. 18:47Anna Spěváčková
překlep
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz