Tisk článku

Proč jsem navrhla odvolat z kontrolního výboru Petra Machovce (ODS) z FCC?

Koalice proti všem nepsaným pravidlům navrhla a schválila do výborů svoje lidi, takže má ve výborech většinu.

Co je tom špatného? Finanční i kontrolní výbor je zpravidla obsazován opozicí, protože opozice má za úkol kontrolovat hospodaření města a práci radnice, upozorňovat na chyby a přehmaty a navrhovat zastupitelstvu jejich řešení. Jediná výhoda opozice spočívá v tom, že může kritizovat  koalici. Dokonce musí, aby si koalice moc nevyskakovala.  Je to její úkol a pokud jí to někdo vyčítá, dělá chybu.

Jenže s jídlem roste chuť a koalici narostl hřebínek, když získala po volbách třináct hlasů. Tím pádem si schválí vše. A tak proti všem zvyklostem navrhla do výborů svoje lidi, takž má v obou výborech většinu. To je skandální, ale bohužel, toto zákon o obcích neřeší.

Mimo jiné si ODS navrhla do kontrolního výboru Petra Machovce, který v FCC (údržba města a zeleně) zastává poměrně důležitou pozici vedoucího provozu.  Jestliže se kontrolní výbor rozhodne kontrolovat práci FCC, pak pan Machovec bude kontrolovat svého zaměstnavatele? Ani náhodou.

Proto jsem navrhla, aby byl Petr Machovec, vedoucí provozu FCC, z kontrolního výboru odvolán a to pro střet zájmů. Jednoduše řečeno, jak může někdo kontrolovat záležitosti společnosti (má na starosti údržbu města včetně zeleně), ve které je zaměstnán a to v důležité funkci? 

Nebylo schváleno. Koalice se zase ukázala jako zaujatá.

P.S.: Už mnohokrát občané kritizovali špatnou práci společnosti FCC. Minulý kontrolní výbor dokonce navrhoval vypovědět smlouvu FCC, vypsat výběrové řízení na údržbu města, na zeleň zvlášť, protože zeleň nemohou udržovat lidé bez kvalifikace. Přikláněl se ke zřízení levnějších a lépe organizovaných technických služeb (město je v porevolučním nadšení zrušil), ale tehdejší zastupitelstvo na doporučení nereagovalo. (Psala jsem už mnohokrát o tomto problému)

Pohár trpělivosti občanů přetekl dne 19.11.2022, kdy po celodenním dešti a následném sněžení FCC ve starých Neratovicích fukary sfoukávala po osmé hodině ráno zmrzlé a zasněžené listí nalepené na chodnících. To byl opravdu vrchol. Rámus, smrad, nesmyslná práce. Volala jsem panu Machovcovi a ten nejprve lhal, že se uklízí celé město a pak se rozčílil a řval na mě do telefonu. Prý je to nejrychlejší. Takový člověk nemá v kontrolním výboru co dělat. Ale koalice drží pospolu.

Anna Spěváčková

Názory

14.12. 01:26Radek
machovec
12.01. 17:41Karel
Novinky dnes:
13.01. 09:43Eva
U nás?
14.01. 06:43Jiří
asi jste nepochopila
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz