Tisk článku

Namoklé listí klouže, není problém se natáhnout a rozlámat si kosti.

Je pátek večer, 4.11.2022, od rána prší, neuklizené listí se rozprostírá po chodnících.

Jak je to možné? Jsou města, kde se už pár dní po ulicích pohybují úklidové čety, většinou součást městských technických služeb, se smetáky, hráběmi, lopatami a pytli a z CHODNÍKŮ do nich shrabují listí, to pak sypají na přistavené nákladní vozy, které je odvážejí do městské kompostárny.

Každý den, dokud neopadá všechno listí ze stromů a keřů.

Chodníky jsou tam stále čisté a bezpečné.

U nás v Neradíře jsou chodníky plné listí, které v dešti, a dlouho po něm, klouže a klouže. (Nebudeme hovořit o listí na zelených plochách na sídlišti. Na těchto plochách může klidně listí zůstat, přes zimu zetleje a dodá živiny rostlinám, když FCC nerozhazuje kompost pro zlepšení výživy.).

Jak to bylo v minulosti, za tzv. starého režimu? Osvěžme si paměť a vzpomeňme si, kdo se staral o údržbu města. Byly to městské Technické služby. Staraly se tu lépe, tu hůře, ale vždy, když něco zkonily, město zasáhlo. Jejich provoz vyšel mnohem levněji než dnes požaduje soukromá firma za mnohem míně kvalitní práci. Technické služby zaměstnávaly chudší část ČESKÝCH obyvatel; národní výbor kontroloval a určoval rozsah prací, vedoucí Říha byl na dosah a musel vyhovět městu, spíš předsedovi Čermákovi. Ten na stížnosti reagoval rychle a efektivně. Ne jako dnešní vedení.

Po převratu  si „revolucionáři“ v divoké privatizaci rozebrali, co se dalo. Technické služby byly zprivatizovány, vznikla soukromá firma 1. polabská. Díky velmi úzkým vztahům k určitým lidem na radnici měla firma vystaráno. Neexistovala žádná důkladná kontrola, práce se odbývala, zařízení města i její zeleň začaly chátrat. Město časem firmě pronajalo veškeré zařízení a pak jí je bez odhadu prodalo za směšnou částku. Ještě před skončením smlouvy s městem byla firma prodána za hezkých pár milionů firmě ESKO – A.S.A i s levně nabytým, původně veřejným městským zařízením.

Zpracování veřejné zakázky město zadalo firmě CPS consulting, s.r.o: firma si přivydělala a radnice si mohla alibisticky mnout ruce: My nic,  my jsme nic nevybírali, to oni..“ Zadávací podmínky byly nastaveny na hodně velkou firmu s celkovým obratem v posledních třech letech v minimální výši 45 milionů. Požadovaná jistota byla stanovena na 500 000,- Kč. Malé firmy neměly šanci, byly vyloučeny z veřejné soutěže.

Pak nebylo žádné překvapení, že vyhrála firma ESKO-A.S.A. s.r.o., se kterou se 1. polabská  sloučila fúzí v postavení nástupnické společnosti. A znovu jsme tady měli firmu 1. polabskou se všemi dřívějšími problémy. Tentokrát ovšem se smlouvou na dobu neurčitou, kterou naprosto nezištně podepsal starosta Lid, s paušálními platbami za práci, kterou opět nikdo pořádně nekontroloval, protože na radnici byli stále titíž lidé, žádný odborník – technik ani odborník na městskou zeleň. Tak to vlastně funguje až dodneška.

Pak přišel zlom, vlastně nepřišel. Kontrolní výbor se zabýval smlouvou s 1. polabskou a zjistil opravdu zásadní nedostatky. Starostka Mrzílková navrhla na zasedání zastupitelstva usnesení, aby kontrolní výbor kontroloval stav prací na nová výběrová řízení na služby poskytované firmou 1.Polabská a firmou Klokoč.
.Jenže zastupitelstvo v totálním zmatku nic neodhlasovalo. Vše zůstalo při starém. Obě firma si vesele vydělávalo dál. V roce 2016 dochází na změnu názvu z 1Polabská s.r.o. na FCC Neratovice, s.r.o., nic se ale nemění na kvalitě údržby města včetně zeleně. Ta zaplakala nejvíc.

Skutečnost je taková, že hodně lidí dělá vše pro to, aby problém s údržbou města a zodpovědností města za současný stav vyšuměl a byl zameten pod koberec, smlouva s FCC (prý zatím!) nebude změněna ani vypovězena.

Staré koště mete pořád pěkně postaru.

 

Anna Spěváčková

Názory

08.11. 05:07mno
říká se
08.11. 08:19Anna Spěváčková
dá se to zjistit----
08.11. 10:12Anna Spěváčková
Panebože...
08.11. 12:41Jitka
máte nárok!
08.11. 15:22Ben
dnes se snažili
14.11. 11:32Dr. Novák
listí
18.11. 06:04Honza
někde se už
19.11. 08:05Jirka
už se uklízí!!
19.11. 08:39Anna Spěváčková
úklid fukary
19.11. 20:13 františek
bylo by hodno
20.11. 08:56Anna Spěváčková
i tam, kde se svítí. lze uklouznout
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz