Tisk článku

Zase někdo vyrobil další kus papíru. Podobných má město už spoustu a k ničemu. 1.díl.

Víte, že město od srpna 2021 vlastní dokument "Cíle a závazky energetické politiky"? Kdo ho vypracoval, ví bůh, údajně jej podepsal starosta Kroužecký.

Schválila jej rada města 25. 8. 2021, zveřejněn byl 8. 9. 2021. U jména starosty chybí zkratka v.r., čili že jej starosta podepsal vlastní rukou. 

V dokumentu jsou uvedeny Cíle hospodaření s energií:

a. snižování celkové spotřeby energie, a to min. o 10 % oproti výchozímu stavu,

b. zvyšování podílu výroby energie z obnovitelných zdrojů

c. snižování spotřeby vody především úspornými opatřeními, využíváním dešťových vod a

zpětným využíváním šedých vod uvnitř objektů

Opět kus papíru bez uvedení konkrétních opatření. Jak bude šetřit radnice a městské příspěvkové organizace?  Proč už nebyly v rozpočtu na rok 2022 zapracovány cíle a závazky energetické politiky? Co chystaný rozpočet na rok 2023? Bude se opravdu šetřit na radnici? Proč tedy máme dva místostarosty? Jaké obnovitelné zdroje budou využity? Budeme mít městský větrník a městské soláry? A co když nebude foukat vítr a nebude svítit slunce? Nebo, nedej bože, bude v osídlené části města vedle Spolany vybudována bioplynová stanice podle šíleného návrhu ODS?

Nebo budou do všech lamp (i těch starých a špinavých a často otočených do polí či svítících pánubohu do oken) umístěny LED žárovky podle jakéhosi diletantského návrhu?

Už se těším na to, jak bude město využívat dešťovou vodu, už několik let na to upozorňuji, ale nic se neděje.

A co ta šedá voda uvnitř objektů?

Co je vlastně šedá voda?  Šedou vodou nazýváme podle EN 12056 splaškové odpadní vody neobsahující fekálie a moč, které odtékají z umyvadel, van, sprch, dřezů apod. Kdo chce a má k tomu podmínky, už se může sprchovat do vany a vodou z ní splachovat záchod. Už to dělám léta. Ale jak budou využívat vodu umyvadel, dřezů a pod? A jak donutí lidi, aby to dělali? Nebo tím naši vědci na radnici mysleli dešťovou vodu ze střech? I to je možné, ale to není šedá voda.

 

Pokračování v druhém díle.

 

 

 

 

 

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz