Tisk článku

Lidé si nevědí rady s vyúčtováním energií

Převážně staří a méně vzdělaní lidé nerozumí vyúčtování za elektřinu a plyn. Jeden z bývalých zastupitelů, mimochodem ekonom, prohlásil, že jim mají poradit děti.

On vůbec netuší, že jsou lidí zcela osamocení, s dětmi v cizině nebo bez dobrých vztahů s nimi.

Romové mají své kurátory, kteří jim radí a poučují je o jejich právech.

Proč je nemají i ti, kteří si neví rady s vyúčtováním energií, tj staří, méně vzdělaní, nevidomí či slabozrací, kteří nepřečtou texty nebo jim nerozumí a nemají nikoho, na koho by se mohli obrátit? Pro by jim nemohli radit i v tíživých životních situacích?

Všichni, o kom je řeč, jsou naprosto bezradní. Maximálně se obracejí na své vrstevníky, kteří jim ale nemohou poradit.

Pořád si kladu otázku, PROČ, proč. PROČ. Proč město Kralupy nad Vltavou pro své obyvatele vyjednalo bezplatné energetické konzultační a poradenské služby. Od 22. září  je mohou využít každý čtvrtek od 15.00 do 17.00 hod v přízemí MěÚ.

Ve snaze pomoci obyvatelům Kralup předcházet neinformovaných rozhodnutím , která by je mohla přivést do nepříjemných situací, vyjednalo vedení města bezplatné energetické konzultační a poradenské služby.  „Od ledna letošního roku jsem řešil nespočet případů, kdy tzv. zprostředkovatel vnutil, převážně starším lidem, údajně lepší smlouvu, která byla ve skutečnosti oproti původní smlouvě nevýhodná z hlediska závazků s dopady na pozdější navýšení ceny. Na základě těchto zkušeností jsem se rozhodl, že budu jako veřejnou službu VŠEM občanům města zajišťovat bezplatné poradenství nejen ke smlouvám , ale i k hledání úsporných opatření ve spotřebě energií“, říká energetický specialista Vladimír Vlk, se kterým  mohou zájemci probrat případné změny smluv nebo jejich úpravu.

Co tomu říkáte, zastupitelé? Schválíte můj návrh na stejnou službu pro neratovické občany, který navrhnu na zasedání zastupitelstva, nebo ho odmítnete proto, že ho navrhnu já?

Mgr. Anna Spěváčková, zastupitelka za SPD

Anna Spěváčková

Názory

18.10. 17:37Tom
hmmm,zajímavé
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz