Tisk článku

Koaliční prohlášení, kdo je koalice a kdo opozice

Komunální volby skončily, v čele města bude stát nový starosta; usuzuji, že, bohužel, staronový -  Kroužecký a zřejmě noví dva místostarostové, ačkoliv v rámci šetření by stačil jeden.

Nejsem ale věštkyně a nevím, jak na návrh SPD – jeden místostarosta - zareaguje koalice. Není třeba bujné fantazie, abychom odhadli, že bude zamítnut. My máme šetřit a město bude rozhazovat?

Post místostarosty je samozřejmě velmi lukrativní, hlavně finančně a bude odměnou pro NĚKOHO. Pro někoho, kdo umožnil koalici získat většinu hlasů. Kdo to může být? Kroužeckého družina těžko, ODS také ne. Co Mise? Ale ta vznikla účelově, jako záložní béčko. Pak už je tu jen Speciál. Kdysi tvrdý oponent radnice. A nyní zřejmě její kámo. To bude ono.

Takže podle počtu podpisů na koaličním prohlášení, které bylo zveřejněno na facebooku, bude mít koalice většinu 12 hlasů a tudíž schválí vše, co si usmyslí, třeba třetí světovou válku. Mě velmi vadí, že tak důležitý dokument, jako je koaliční prohlášení (koaliční smlouva prý bude neprodleně zveřejněna) byl zveřejněn pouze na sociálních sítích.

Hovořila jsem telefonicky se starostou Kroužeckým, upozorňovala jsem ho na to, že ve městě žije 3 a ½ tisíce obyvatel starších 60 let a mnozí z nich nemají přístup na počítač, neumí s ním, nejsou na facebooku (patřím k nim) a je tedy nutné volit jiný způsob, jak je informovat. A netýká se to jen starších obyvatel, i mnozí z obyčejných lidí s počítačem neumí, nebo k němu nemají přístup. Část obyvatelstva má problém s pochopením běžných záležitostí. A bude se to s přibývající chudobou stupňovat.

Mimochodem, není povinností občana mít počítač a umět s ním, leda že by ho město lidem financovalo. Dokud to nebude, není možné, aby vedení města zveřejňovalo informace pouze na internetu nebo facebooku. Musí hledat všechny způsoby, jak informace lidem doručit. Je to dokonce povinnost starosty města podle zákona o obcích. „Starosta odpovídá za informování veřejnosti o činnosti obce.“ 

Radila jsem starostovi, že by bylo možné využít letáčky na výlepové plochy (číst snad umí ještě každý, i inkluzisti), ale to prý by stálo peníze (desítky velkých plakátů s obličeji před volbami byly zadarmo?) a kdo by to lepil (snad členové koalice, ne?).

Tak jsem mu navrhla, aby město najalo obecního bubeníka, který by zprávy vybubnovával. Někde prý to funguje. Městský rozhlas bohužel nemáme (ale byl by potřeba) a ten současný se nesmí používat, je určený pro Spolanu.

Podpisy na koaličním prohlášení:

za Společně pro Neratovice:

Kroužecký, Hofmann, Kinc, Štěrba, Novotná, Zika.

Za Speciál Neratovice:

Hanslíková, Novotný.

Za Misi:

Hlinovský, Duchoslav.

Za ODS:

Vais, Poříz.

V opozici:

za Neratovice jinak:

Mrzílková, Rajchertová.

Za Budoucnost pro Neratovice:

Šanda, Brodilová, Kelinová.

Za SPD:

Spěváčková, Chvála, Priatka.

Není podepsána za Speciál paní Prošková, údajně odstoupila, a na její místo zřejmě nastoupí náhradník pan Matějka.

Anna Spěváčková

 

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz