Tisk článku

Neratovice jsou město plné bariér

Na jednu stranu se tváří jako bezbariérové, ale stačí si je projít třeba s kočárkem či na vozíčku a uvidíte, jaké je ve skutečnosti.

Už jsem o tom mnohokrát psala, ale bez výsledku. Vládnoucí koalice už tři volební období ignoruje jakékoli připomínky na toto téma. Na prvním místě se budeme věnovat chodníkům a obrubníkům. Většina chodníků je vlnitá v obou směrech, podélně i příčně. Sklon vyhovuje automobilům, ale ne chodcům, ačkoliv slovo chodník je odvozen od slova choditi. Ale to, že město vychází vstříc automobilům a jejich majitelům, je všeobecně známo. Stačí, že veškeré parkování je zadarmo, pro parkovací místa jsou zabírány zelené plochy, stromy a keře jsou redukovány, aby zabíraly co nejméně místa; většina lidí je pevně přesvědčena, že mají nárok na parkovací místo pro všechna svá auta, je všeobecné známo. Tak tedy vlnité chodníky, vysoké obrubníky. Sklon i před brankami, jako by vycházející chodci mířili na silnici, do aut. Nešvary, které přetrvávají roky.

Zkusili jste procházet po městě s kočárkem? Doporučuji. Vcítili jste se do pocitů vozíčkáře? Zkuste to. Další problém jsou bariérové vstupy do obchodů. Doporučuji Kojetickou. Do všech obchodů vedou schody. Vedoucí odboru správy majetku to kdysi sváděl na sdružení občanů, jak by to byla jeho vina a ne městského úřadu. Ale těch vstupů se schody je více.

Jako bariéru lze označit i chybějící přechody. Co třeba ulice kapitána Jaroše? Jediný přechod je u Kavana a i tam musíte čekat minuty, než na chodce dojde řada. Pak až dolů k železničnímu přejezdu není jediný přechod. Přitom do ulice Labská, nejbližší zkratky k Labi, není přechod. Betonová cesta k Labi je katastrofa. Ale ta nikoho nezajímá. Je přece pro chodce a movití obyvatelé včetně vedení města jezdí autem.

Je toho mnohem více a není to jen taková hloupost, neboť lidem ztrpčuje život. V novém volebním období se tomu budu věnovat. Pokud budu zvolena. Zvolená jsem byla.

 

Anna Spěváčková

Názory

19.10. 17:49alena
Chodníky
19.10. 20:56Standa
Odpovědnost
20.10. 19:36Anna Spěváčková
jakýsi Standa bohapustě lže
21.10. 04:15Stanoušku,
mdlý duchem,
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz