Tisk článku

Co nás čeká a nemine…volby do zastupitelstva se blíží

Za pár desítek dnů bude možná vše jiné. Ve dnech 23. a 24. září proběhnou komunální volby - volby do zastupitelstva města Neratovic. Dne 5. srpna 2022 byly registrovány městským úřadem všechny kandidátní listiny stran a hnutí.

Kdo vlastně kandiduje v našem městě? Jaký je program volebních stran a hnutí?

Vezmu to podle pořadí zveřejněného na webu města:

Budoucnost pro Neratovice

Komunistická strana Čech a Moravy

Mise

Neratovice jinak

Občanská demokratická strana

Svoboda a přímá demokracie

Speciál Neratovice

Společně pro Neratovice

Celkem 8 volebních stran či hnutí. Kdo za těmito subjekty stojí? Kdo jsou lídři a známé osoby a co hodlají prosazovat? Na to máme internet. Tak jdeme na to.

Hnutí Budoucnost pro Neratovice vzniklo po rozštěpení Nerahnutí Pavla Šandy. V čele kandidátky je čtveřice zastupitelů zvolených v minulých volbách za NeraHnutí - Pavel Šanda, Marcela Brodilová, Ivana Kelinová a Jiří Sloup. Jak se budou kandidáti za toto politické hnutí projevovat, ví bůh. Podle programu budou podporovat zahrádkáře, ale k mému návrhu, aby pole za Trativody bylo rozparcelováno pro zahrádky, se nepřidali. Zvolili kompromis spoluprací s ODS, bude pokračovat? V některých letech přidali své hlasy pro rozpočet města s investicemi připravenými koalicí. To nebylo příliš opoziční. Už přistál obsáhlý leták do schránky. O potřebě městských nájemných bytů a nutnosti zachovat a založit nové zahrádky jsem už mnohokrát psala a hovořila. Pochybuji o tom, že komunitní zahrady s jsou u nás vhodné. Jako koníček, možná. Ale obávám se, že soužití mnoha minizahrádkářů na společné ploše nebude možné.

Komunistická strana Čech a Moravy – má pouze 11 členů kandidátky, šance, že někdo z nich bude zvolen, není valná. V čele je dlouholetá zastupitelka za KSČM Mgr. Hana Vojtová. Program mimo jiné nabízí skutečnou pomoc pro občany, kterých se dotýká extrémní nárůst cen energií a bydlení, to tedy nevím, jak zvládnou, to je úloha státu a ten to neřeší. Individuální výstavba není příliš levicová, elektromobilita je totálně slepá ulička. On-line komunikace není řešení pro seniory a mnohé další. Operativní manažer pro zeleň, údržbu apod.? Už nyní jsou na úřadě úředníci speciálně na odpady, zeleň, údržbu a pod. a výsledek jejich činnosti? Katastrofa.

Zato nový subjekt Mise nenechává nikoho na pochybách, že propagace je za velké peníze svěřena profesionálům a díky nim chtějí členové kandidátky obsadit co nejvíce míst v zastupitelstvu. Mise si klade velkolepé cíle, ale pozor na to, aby si město zase neukouslo velký krajíc a neudusilo se jím. Nenabízí nic nového, je to jen pokračování velkých a zbytečných investic jako je rekonstrukce Společenského domu, výstavba parkovacího domu, který zůstává v okolních městech neobsazený, prodej pozemků V Trativodech movitým občanům (kdo dnes dosáhne na hypotéku?), novinkou je revitalizace náměstí, kde hrozí masivní likvidace zeleně. Složení kandidátky obráží i důraz na elektronickou komunikaci s občany; je zřejmé, že kandidáti nebudou myslet na seniory. Změna jednacího řádu bude zřejmě obsahovat zkrácení času pro diskuzi občanů i zastupitelů. Poněkud mě zaráží dva korporátní bankéři, účast současného tajemníka úřadu, referentky právních služeb a dalších osob z městského úřadu. Uvažuji, proč hydrogeolog nemá za cíl tolik potřebné zachycování dešťové vody ve městě a okolí. Ale uvidíme, řekl slepý.

Neratovice jinak. S tímto subjektem máme mnoho neblahých zkušeností. Největší podraz byla privatizace ordinací doktorů, přišli jsme o dva dětské doktory, to je neodpustitelné. Samozřejmě spolu s ostatními členy koalice. Další rána bude rekonstrukce kulturáku,ve skutečnosti likvidace architektonické památky ze 70. a 80. let. JINAK to dělají už tři volební období a za tu dobu město chátrá a upadá. Ale zástupci strany se jen chlubí svými pofiderními úspěchy. O neúspěšných akcích jako jsou Kostomlatského sady či lesík Mládežnická ani slovo. V čele tentokrát figuruje p. Kaňka, za ním současný místostarosta Lenc, následuje L. Mrzílková a M. Rajchertová. Všichni za nyní velmi dobře známou stranu STAN. Jako poradce v oblasti životního prostředí se představuje nějaký ing. Jaroslav Glogar, jednatel firmy, která s životním prostředím nemá nic společného. Ochranou přírody se zabývám více než čtyřicet let, ale nikdy jsem o tomto pánu neslyšela. Program jsem nenalezla, pouze vychloubání na facebooku.

Občanská demokratická strana čili ODS: V čele dle očekávání T. Hrodek, kandidát na starostu, už si na něj brousí zuby delší dobu, za ním p. Poříz a mladé želízko v ohni P. Vrána. Co mohou naši občané očekávat od strany ODS: Zdůrazňuje, že stojí za Ukrajinou. To nám udělá radost. Místo aby na první místo kladli zájmy našich občanů, budou pokračovat v preferenci migrantů z Ukrajiny. Nová vedení města by měla spíš chránit potřeby a zájmy našich občanů. Během své vlády se ODS vždy zabývala hlavně privatizací všeho možného. Její prioritou nikdy nebylo životní prostředí, ochrana orné půdy ani hospodaření s dešťovou vodou. Program jsem nenalezla.

Svoboda a přímá demokracie – budu jí věnovat zvláštní článek.

Speciál Neratovice - původně druhá část rozštěpeného NeraHnutí Pavla Šandy, kočírovaný Alenou Proškovou, nyní pod novým názvem zvoleným podle protestního časopisu z roku 2020, suplujícího práci radnice. Na prvním místě mě neznámá paní Hanslíková, za ní pan Novotný, Matějka a nynější zastupitel Vebr. V programu nabízí spoustu věcí. Zlepšit komunikaci na sociálních sítích, ale na seniory nemyslí. A těch přibývá. Jedna elektronická deska je na radnici, nefunguje už roky. Největší zrůdnost v programu je cyklostezka podél Kojetického potoka!!!! Několik parkovacích domů? Kdo v nich bude parkovat? Jeďte se podívat do Brandýsa k nádraží. Revitalizace náměstí: tři návrhy leží roky v šuplíku, jeden horší než druhý.

Společně pro Neratovice – nenašla jsem žádné informace. V čele je zřejmě R. Kroužecký, o jeho morálních vlastnostech a schopnostech spravovat město jsme se už mohli přesvědčit v minulých letech, další asi F. Štěrba, J. Zika.

Anna Spěváčková

Názory

02.09. 06:08Jana
budu volit ty
03.09. 07:54Anna Spěváčková
doplním hodnocení volebních programů
03.09. 08:57Eva
Mise
05.09. 17:27Pavel Sanda
Myslím
05.09. 20:02Anna Spěváčková
spolupráce s koalicí
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz