Tisk článku

Zelené plochy se zase změní v hnědou vyschlou pampu

Situace se každý rok opakuje. Firma FCC ohobluje zelené plochy do mrtě, přijdou vedra a místo zeleně pokrývá plochy hnědá sečka.

Roky a roky na to upozorňuji. Jako když hrách na stěnu hází. Nikdo z vedení na to nereaguje. Je to tím, že je město zaháčkováno na firmě FCC? Proč už dávno nevypovědělo firmě smlouvu a nevypsalo výběrové řízení, na zeleň zvlášť? Už se o tom hovořilo - a najednou, když nastoupila starostka Mrzílková, vše utichlo.  Nástupce Kroužecký nic nezměnil.

Jak to probíhá v praxi. Někdy v únoru nebo březnu starosta, dříve starostka, podepíše dodatek ke smlouvě s FCC, jehož součástí je harmonogram seče bez ohledu na počasí a stav porostů. A pak už se jen dodržuje harmonogram a seká se a seká. Zelená hmota, což je městský, NÁŠ majetek, se odváží, my z něj nic nemáme. Mohl by se využít na kompost.

No řekněte, je normální, aby měla firma, která má na starosti údržbu města včetně zeleně, smlouvu na dobu neurčitou a platí se jí paušálem? Je zde nějaká motivace, aby se snažila odvádět co nejlepší práci? Je možné ji za něco potrestat, když nemá stanovené dodržování konkretních pravidel? Pravidla údržby města ani zeleně neexistují.

Když si správce zeleně, paní Jelínková, usmyslí, že budou ořezány staré stromy, vybere firmu a už se řeže, bez ohledu na to, že do vzniklých ran vnikne infekce; starý strom se už neumí bránit nebo je to druh, který je choulostivý - jako jsou všechny javory, nebo je rána tak velká a jejich tolik, že to strom nezvládne.

Je prokázáno, že stromy mají propojené kořeny a navzájem si vypomáhají vodou a živinami. Mezi kořeny jsou vytvořené kilometrové sítě houbových vláken, které informují stromy mezi sebou, něco jako internet. Je-li strom napaden škůdci, ihned o nich zpraví další jedince a ti se začnou bránit. Stromy cítí, vnímají a jsou předvídavé. Jsou to velmi vyspělé organizmy

Je normální, aby jediný člověk, jehož znalosti a zkušenosti neznáme, měl neomezenou moc nad zelení ve městě? Nikdo nemůže nebo nechce nikoho postihnout. Není to divné? Mě ano.

Ještě se vrátím k současnosti. Strašně nám ubývá létající hmyz: včely samotářky, které se podílejí na opylování drobných ploch, čmeláci, motýli, vosíci, mouchy, pestřenky (lidé je nazývají vosičky) a další. Čim dál více u nás ve městě ubývají vysoké porosty bylin, ve kterých se hmyz vyvíjí či nachází potravu. Ty oholené plochy jim nic nepřinášejí, naopak.

Kromě toho, čím vyšší porosty, tím více ochlazují a zvlhčují prostor. Přesto jsou oholené, místy až do kořenů. Kdo za to může? Za prvé: vedení města – starosta, místostarostové, rada města. Tajemník městského úřadu a hlavně správkyně zeleně úřednice Jelínková, která určuje (nebo by měla) co, kdy a kde by se mělo sekat. Ona určuje, které části ploch se mají ponechat bez sekání,  měla by vědět, co kde roste a žije.

Jak už jsem psala, nechala si vypracovat jakýsi dokument vytvořený docentem Jebavým zřejmě od zeleného stolu, jimž se prý řídí. Jenže zřejmě nepřečetla více než první stránku, kde je uvedeno, kolikrát se mají plochy sekat. To, že je nutné přizpůsobit sekání počasí, teplotám, srážkám, druhu rostlin a stavu porostů ani to, že je nutné ponechat nejméně 30% ploch neposekaných, už si asi nestačila přečíst. Ne 30% ze všech ploch, ale nejméně 30% z KAŽDÉ plochy! To znamená obsekat zelenou plochu kolem cest a zbytek nechat vykvést a vysemenit. Pokud tam není plevelný ječmen myší, ten se musí posekat brzy na jaře, než stačí vykvést a vysemenit se. Na pobytových plochách jako je psí hřiště se musí sekat opakovaně a kompletně.

Nyní se ochladilo, ale už brzy zase nestanou úmorná vedra. Bude zase málem 40°C ve stínu. Psa by ven nevyhnal. Zbytky porostů budou opět usychat před očima, sucho a prach zvítězí. Staří a nemocní budou předčasně umírat.

To je neodpustitelné a je to zásadně špatně. Je to jedna u z největších chyb tohoto vedení. To už hraničí s poškozením zdraví obyvatel města.

Anna Spěváčková

Názory

19.07. 10:15Věra
mělník
20.07. 05:02alena
pro Věru
20.07. 11:16Anna Spěváčková
Věra si nevymýšlí
23.07. 14:24Anna Spěváčková
upozornění na zbytečné sekání a ořezáván
23.07. 14:27Anna Spěváčková
upozornění na odpovědnost
20.07. 10:34lucie
kropení silnic v nera ???
20.07. 11:35Monika
Neni divu
20.07. 12:23Jana
Strom
20.07. 16:18Alena
Pro Janu
21.07. 12:05Jana
Strom - Alena
21.07. 14:25Alena
Pro Janu
22.07. 05:46lucie
pro Alenu
20.07. 15:14ivča
kropení silnic v Nera
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz