Tisk článku

Neratovické koupaliště jen pro bohaté?

Vstupné na den 120 korun za dospělého, 90 za dítě bez ohledu na věk. Brzy se bude platit i za vzduch. Městu se přece musí vrátit vynaložené náklady, tvrdí vedení města.

Jenže některé městské služby by měly být dostupné i těm chudším obyvatelům. Třeba zrovna koupaliště. Je to jedna z mála radovánek ve městě pro rodiny s malými dětmi nebo staré lidi. Jistě, máme přece pískovnu, ale ta je z poněkud ruky a slézají se tam pochybné existence. Kvalitu vody nikdo nekontroluje, není to totiž oficiální koupaliště.

Další možností je lom u Kojetic. Nevím, jak to zde vypadá, nebyla jsem tam. Ale je to zase značně daleko.

Zbývá Labe a tzv. Neratovická riviéra. Já osobně dávám přednost přírodní řece v místech nad hydrem, jenže do Labe se může pustit jen zkušený plavec, malé děti tam nemůžete pustit a přístup do vody je místy velmi obtížný. Mnoho lidí se vody v řece doslova štítí, bojí se různých živočichů, voda se jim zdá špinavá.

Prý kvůli dětem byla zřízená tzv. neratovická riviéra. Do náplavky po jezem byl navezen písek a právě tam by se měly děti koupat. Jenže chytrá hlava, kterou to napadlo, nemyslila. Kdopak to asi byl? Voda, která projde turbinami, se promíchá: povrchová teplá se studenou a s bahnem, takže výsledkem je voda studená a bahnitá. Přístup do vody je plný usazeného bahna a na dně vyčnívajících špičatých kamenů, kousek za vstupem začíná proud, pokud by dítě strhl, nikdo ho nedohledá. Čas od času stoupne voda a náplavka je zanesená zbytky větví a nečistotami. Inu, je to náplavka, ne? Maximálně si děti hrají na písku, ale nějaké koupání není možné.

A to je vše. Zbývá už jenom městské koupaliště. To by měla být všem přístupná, poměrně levná služba obyvatelům.

Jenže není. (Před pár dny jsem zaplatila za dva vnuky, sebe seniora a dvě kafe 340,- korun!!! Za jeden den na koupališti. Rodinná vstupenka ani permanentka neexistuje.)  Město, jako už mnohokrát, do něj vrazilo fůru peněz; koupaliště mohlo být mnohem skromnější, jenže my neratovičtí, musíme mít vše nej nej a když už to nejde, alespoň zvolíme nabubřelý název. Nyní se město snaží na něm nahrabat. Samozřejmě peníze a to co nejvíc.  (Podobně se bude dít s poliklinikou – pokud se vůbec bude stavět – má tam být tržní nájemné!). Jenže, čím dražší vstupné a další potřeby (lehátka), tím méně lidí přijde a výsledkem je menší zisk. To si asi na radnici nespočítali.

Pokud se týká ceníku, pak celodenní pro dospělého je 120 korun, ve všední den od 17.00 do 19.00 činí 90,- Kč. Za dvě hodiny skoro stovka! No není to vydřidušství?

Děti do 15 let, studenti, senioři a ZTP na celý den zaplatí 90,- Kč, ve všední den od 17.00 do 19.00 70,- korun. Doprovod ZTP je zdarma.

Otevírací doba od začátku června do konce srpna je vždy od 10 – 19 hod. Nechápu, proč o víkendech není otevřeno dříve a déle.

No prostě vydřidušství. A to se ještě navíc platí za pevná lehátka 70.- a skládací lehátka 50,-.

Znám hodně koupališť, kde jsou lehátka volně k dispozici a není nutné za ně platit. Na ploše jsou i lavičky, není jich moc a divím se, že se za ně neplatí, ale pokud nějakou chcete ukořistit (ne každý může ležet na zemi na dece), musíte přijít hodně brzo před otevřením. Kdyby mělo město zájem vyhovět lidem, nakoupilo by hódně, hódně laviček, aby si lidé mohli posedět a odpočinout. Jenže to stojí peníze a těmi se musí šetřit na jiné, „důležitější“ věci.

Vedle koupaliště se má stavět skateboardové hřiště. To bude radosti, až se odtud budou ozývat rány   bum, prásk, bum, třesk a do toho tuc tuc tuc z reproduktorů. To se bude dobře odpočívat na u bazénu.

Navrhovala jsem, když už skatehřiště bylo navrženo, zřídit protihlukovou stěnu. Ne, nene, stálo by to moc peněz. Ale že úprava celé plochy, ještě než se začalo o hřišti uvažovat, stála 2,5 milionu, to nevadilo. Tady totiž v tomhle Nerakocourkově chybí celková koncepce města. Všechno se dělá hop sem, hop tam. Díky vedení města. Co se v něm objevila L. Mrzílková a její nohsledi, města trvale upadá. Na podzim jsou volby a začne boj o koryta a moc.

Anna Spěváčková

Názory

17.07. 10:13Sup
Málo
18.07. 06:47Alena
Volné vstupenky?
18.07. 17:34Jan
To snad ne
19.07. 06:13Markéta
volné vstupenky nejsou
19.07. 11:18Jan
co dodat
18.07. 09:00Dr. Novák
ceny pro lidi
18.07. 13:18Anna Spěváčková
nahrabat, nahrabat
19.07. 04:31Lenka
něco je v tomhle
19.07. 07:42Anna Spěváčková
je mnoho shnilého....
18.07. 14:15Jarda
Bazén
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz