Tisk článku

Zelená, modrá a šedá infrastruktura

Tzv. zelená a modrá infrastruktura hraje v životě lidí důležitou roli.

Zatímco vedení našeho města se doposud zaměřovalo na tzv. šedou infrastrukturu, tj. budování chodníků, rekonstrukce silnic a výstavbu budov jako je přístavba dvojky školy a domova důchodců, zcela pomíjelo velmi důležitou tvorbu zelených ploch tzv. zelené infrastruktury a vodních systémů tzv. modré infrastruktury. Pokud se pokusilo o tzv. revitalizaci parků a lesíků, skončilo to totálním fiaskem. Příkladem budiž devastace tzv. Kostomlatského sadů či likvidace přírodního lesíku Mládežnická. Stejně tak pokus o revitalizaci lesíku Kojetická u městského úřadu dopadl nevalně.

Jistě, tzv. „betonové“ řešení je mnohem viditelnější a lépe se před volbami propaguje, ale z dlouhodobého hlediska je mnohem pozitivnější zelená infrastruktura než šedá, protože má mnohem menší nároky na údržbu a má delší životnost.

Je prokázáno, že rezidenční a komerční nemovitosti  přímo sousedící s krajinou mají například o 20% vyšší hodnotu než budovy bez návaznosti na zeleň. Člověk žijící v zeleni se dožívá vyššího věku, pohled do zeleně uspíší uzdravení...Ačkoliv toto je známo už mnoho let, vedení našeho města tuto skutečnost zcela ignoruje.

Neexistuje hospodaření se srážkovou vodou ani výsadba stromů a keřů v masivním měřítku, i staré stromy jsou drasticky ořezávány jen aby zahradnické firmy měly zakázky z radnice, travnaté plochy jsou nelítostně sekány a pokud se náhodou někde objeví něco, co připomíná květnatou louku, sekačky ji srovnají se zemí (předevčírem 11. 7. za panelákem na křižovatce Kojetická, Benešovka, nerealizují se obnovy ekosystémů ani zelené budovy (popínavé rostliny, zelené střechy a fasády).

Samozřejmě že jedním ze základních atributů předpokládá multidisciplinární tým tvůrců – pouze skupina expertů na různé oblasti je schopná vytvořit skutečně životaschopný a fungující objekt. Jenže v našem městě neexistuje spolupráce s občany, nebyly vytvořeny komise týkající se všech možných oborů. Coby experti byli často zvoleni spolužáci, známí nebo kamarádi kamarádů. Podle toho vypadal výsledek.

Anna Spěváčková

Názory

19.07. 07:45Anna Spěváčková
Článek pana Hlubučka z Neratovic
19.07. 07:47Anna Spěváčková
Článek pana Hlubučka z Neratovic
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz