Tisk článku

Do města čmelák nepatří, řekla vedoucí odboru životního prostředí Mgr. L. Syrová

To je neuvěřitelné. Já zase tvrdím, že tato paní nepatří na městský úřad. Neomlouvá ji ani to, že vystudovala geografii a má v kompetenci vodní hospodářství.

Jak k tomu došlo. Marně jsem pátrala po správkyni zeleně paní Jelínkové, která stále není schopná zavést ve městě mozaikovou seč, což znamená, že nejméně jedna třetina bylino-trávníkových ploch by se sekala pouze dvakrát ročně. Je to proto, aby se na rostlinách mohl vyvíjet hmyz, který mizí doslova před očima. Byliny by se měly nechat vykvést a vysemenit, aby se dále rozmnožovaly.

Jenže při první letošní seči byly posekány VŠECHNY plochy. Nejen u trojky školy byly bezohledně posekány porosty vojtěšky i jetele lučního červeného, na jejichž květech se živí hlavně čmeláci. Ti jsou 50x výkonnější při opylování vojtěšky než včely. Jedna čmeláčí dělnice je schopna denně navštívit i 2000 květů!

Před pár lety na stejné ploše vyrostly spousty bodláků obecných, na jejichž květech hodovaly desítky čmeláků. Upozorňovala jsem odbor životního prostředí, aby tyto plochy byly ponechány bez sekání, jenže nikdo moje rady nerespektoval. Bodláky byly i se čmeláky posekány a zlikvidovány.  Letos uvidíte minimum čmeláků.

Když jsem líčila paní Syrové potřebu nechat části ploch bez sekání a ponechat je pro vývoj hmyzu a poskytování potravy pro včely, čmeláky a další létající hmyz, vypustila perlu, která je v nadpise článku. „Do města čmelák nepatří“, prohlásila vedoucí odboru ŽP. „Žijí tady lidé“. Co hodlala říci víc, nevím. Nevěřila jsem svým smyslům. Netušila jsem, že něco takového uslyším od dospělého člověka.

Tato úřednice by měla okamžitě odejít nebo být odvolána.

Co vy na to?

Anna Spěváčková

Názory

16.06. 22:23Vaclav Kostal
a co ty pliny
07.07. 07:13Dr. Novák
čmelák
07.07. 08:21Anna Spěváčková
údržba zeleně a mizející polétavý hmyz
07.07. 10:57Alena
Vyjádření opravdu
07.07. 14:10Alča 2
k pí Aleně
07.07. 16:32jak
postavit??!Ha!
08.07. 04:26Alča2
tak
18.07. 00:39Karel Svoboda
Do města čmelák nepatří???
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz