Tisk článku

Už zase řádí mšice smrková

Jistě pozorujete, jak hnědnou stříbrné smrky a opadává z nich jehličí. Kdo je původcem? Poškození je způsobené mšicí smrkovou, u které došlo patrně vlivem teplé zimy k masivnímu přemnožení. Mšice sají mízu a tím poškozují strom. 

Jak se projevuje? Napadení začíná od spodních pater směrem ke špičce stromu a od vnitřku stromu k vnějším částem větví. Jehličí se zbarvuje zpočátku světle žlutě, později jehličí hnědne, usychá a opadává. Při silném napadení může na větvích zůstat jen letošní jehličí - zelené konce větviček po obvodu koruny.

Co zhoršuje situaci? Negativní vliv mají zhoršené podmínky v městském prostředí, jsou to emise z výfukových plynů, špatná výživa z udusané a nekvalitní půdy a hlavně SUCHO.

Má strom šanci přežít? Zda strom přežije rozsáhlé poškození, závisí na konkrétním jedinci a stanovišti, kde roste. Obecně mají větší šanci stromy vitální s dostatkem zásobních látek, rostoucí na nevysychavých stanovištích. Důležitým faktorem je průběh počasí v následujícím období, příznivě by působilo ochlazení. Z pohledu trvale stoupajících teplot a předpokladu ubývající vody v půdě, je možné označit tuto situaci za velmi závažnou. Stříbrné smrky tvoří v našem městě nezanedbatelnou součást městské zeleně a pokud stromy uhynou, bude to velká ztráta. Jak na tom smrk je, se ukáže na jaře! PŘEDEM NEKÁCEJTE!!!!

Dají se smrky zachránit? Záleží na velikosti napadení. Musíte jednat rychle. Je nutná opakované velmi intenzivní zalití ke kořenům, spíš pomůže u dosud nenapadených stromů. Desítky litrů vody, ne jen nějaké kropení konví!! Pak proudovou vodou řádně prolít korunu stromu. Kromě postřiku proti mšicím (jde to na celý vysoký strom?) je doporučeno pohnojit foforečno-draselným hnojivem (např. NPK).

A pak se modlit, aby strom přežil.

Velmi uvážlivě a omezeně po poradě s orgány životního prostředí lze použít postřik (provádějí specializované firmy) a jiným přípravkem proti mšicím, ale je to rizikové pro člověka, včely, vodní zdroje apod. Odborníci jsou skeptičtí.

Vedení města by mělo po konzultaci s odborem ŽP provést opatření, aby se předešlo hynutí smrků. A masivně sázet stromy a keře různého druhu, aby se doplnila zeleň, která chybí a bude chybět čím dál více.

Pan starosta by se měl místo shánění ukrajinské vlajky a nadstandardní péči o uprchlíky (je spousta lidí, kterým po zaplacení všech nutných poplatků nezbude 5000 korun na další výdaje!) věnovat hlavně městu a jejím obyvatelům. Bezdomovcům doposud nikdo ubytování neposkytl a nepostaral se o ně. 

Anna Spěváčková

Názory

25.05. 17:27No
to je dobře
27.05. 09:08Anna Spěváčková
souvislosti?
28.05. 06:34Aleš
vykácení?
28.05. 11:03Lenka
vidím to stejně
31.05. 19:50Anna Spěváčková
smrky napadené mšicí smrkovou
31.05. 19:56Anna Spěváčková
výňatek z odborné literatury:
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz