Tisk článku

Město je opět rozkopané

Tentokrát se kopou na jiných místech výkopy pro vysokorychlostní internet. Proč si město nedalo podmínku, aby oba subjekty – T-Mobil a internet položili kabely do JEDNĚCH výkopů?

Nejprve bylo celé město rozkopáno pro T-Mobil. Byly poškozeny kořeny keřů a stromů. To znamená, že dřeviny přišly o část kořenů, které rostlinu zásobují vodou a živinami. Otevřené výkopy víc vysychají, takže dřeviny trpí větším suchem. Jsou ve stresu (ano, rostliny opravdu prožívají stres, vnímají vítr, strádají, CÍTÍ atd. ) Začnou prosychat nebo dokonce uschnou.

Vytvořením výkopů se naruší houbová vlákna, která propojují kořeny dřevin, dodávají jim minerály  a samy od nich dostávají dostávají cukr, který si neumí vyrobit, protože nejsou zelené, neprovádějí fotosyntézu. Mimo jiné vlákna fungují jako internet. Jejich pomocí jsou dřeviny nejen o tom informovány o škůdcích, kteří napadly jiné stromy. 

Je to složité, co? Ale nové výzkumy odhalily, že stromy (keře jsou vlastně také stromy, jenže nemají kmen) jsou velmi složité organizmy, které cítí,  předvídají a vnímají se navzájem. Jen se nemohou pohybovat z místa na místo a musí se smířit s pobytem i na těch nejnevhodnějších místech, které si ani někdy samy nevybraly (vysazuje je často člověk). Na rozdíl od živočichů (i lidí) u nich probíhají procesy tak pomalu, že je prakticky nevnímáme. Jsou dlouhověké (pokud je někdo nenechá pokácet či zničit mnoha jinými způsoby), prakticky nesmrtelné.

A právě výkopy a udusávání půdy mechanizmy v našem městě znamenají velmi nepříznivé zásahy do jejich života.

Jenže členové vedení města včetně jejich souputníků se tím nezabývají. Jsou v tomto směru nevzdělaní (i bioložka L. Mrzílková, vydávající se za ekoložku) a co víc, nenechají si poradit. 

Komunální volby se blíží a více než stovka zájemců se bude chtít (za každou cenu) dostat do zastupitelstva. Velmi dobře posuzujte, zda je volit či ne.  Jak je běžné, naslibují modré z nebe, ale ne vše je ve prospěch těch obyčejných lidí, kteří zde žijí.

 

 

Anna Spěváčková

Názory

06.06. 16:40Marta Doubravová
Je to marné...
12.06. 04:04Jana
skvělé!
12.06. 14:22Anna Spěváčková
soulad s přírodou -to řekněte starostovi
16.06. 20:41Anna Spěváčková, zastupitelka za SPD
je to jinak
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz