Tisk článku

Kdo dovolil rozkopat město, zničit zelené plochy, poškodit stromy a keře, a kdo je uvede do původního stavu?

Kopou se výkopy kvůli optickým kabelům německé firmy T-Mobilu. Ani jako zastupitelé jsme nebyli seznámeni s touto akcí.

Nikdo nás neuvědomil o tom, že bude rozkopáno celé město. Na cedulích byla informace, že se jedná o jakési mikrovýkopy. To si z nás dělají ehm...srandu, ne? Výkopy se místy táhnou přes celé zelené plochy, na Kojetické je rozkopaný chodník a směrem od Benešovky, pokud chcete přejít na Kojetickou, je nutné vstoupit do silnice. Co to je za pořádek? Copak neexistuje stavební dozor z odboru správy majetku? Kdo to má na starosti?

Na webu města Neratovice se objevila stručná zpráva:

Ve městě probíhají výkopové a stavební práce
Od 19. 4. do 31. 7. 2022 budou na několika místech ve městě probíhat výkopové a stavební práce pro pokládku optických kabelů pro T-Mobile. Práce bude provádět spol. HOCHTIEF CZ, a. s. Dotčeny budou tyto komunikace: Mládežnická, Kojetická, Ed. Urxe, Na Skalkách, 28. října, U Tržnice, Za Obchody, Hrubínova, Vančurova, Školní, Čtvercová, Bří Čapků, Dr. E. Beneše, nám. Republiky, Zelená.

Opravdu vyčerpávající informace. Prý na několika místech. To si dělají ...srandu?

Při hloubení výkopů byly mnohde poškozené kořeny stromů a keřů; jak by také ne, když výkop se vede v těsné blízkosti dřevin. Přímo ukázkovým příkladem je situace u břízy v zelené ploše kolem ulice Školní u dvojky školy.
Kořeny jsou přesekány a přetrženy, dva mám schované pro ukázku na zasedání zastupitelstva. Bříza, která už tak bojovala o život, to možná vzdá. S jednostranně rozloženými kořeny se stane nestabilní a možná ji položí větší vichřice. (Před mnoha lety jsme ji sázeli i s dalšími břízami – zůstaly už jen dvě! - s pracovníky Spolany.)

Když jsem minule ukazovala zbytky kořenů borovic zlikvidované při bagrování cest v lesíku Mládežnická, tajemník městského úřadu Petr Svoboda prohlásil, že „kdo ví, kde jsem je sebrala“. No to určitě. Tomu se říká interpersonální percepce: je to očekávání, že jiný člověk má stejné motivy a zájmy jako on. Když on podvádí a lže, dělají to jistě i jiní.

Pozastavil se nad tím, že jsem označila vyhloubení cest jako bagrování, prý i jeho tříletý vnouček ví, co je to bagr. On to nebyl bagr, nýbrž lžicový nakladač, ale i pracovníci s ním pracující nazývají běžně činnost s ním bagrováním.

Jenže tajemník městského úřadu jde v jednom šiku s koalicí vládnoucí městu a snaží se jim zalíbit. Třeba tím, že se naváží do Spěváčkové.

Takže celé město je rozkopané. Místo, aby vrchní kvalitnější vrstva půdy byla ukládaná zvlášť, aby mohla být umístěna opět na povrchu, je veškerá zemina plná kamenů, kusů betonu a zbytků z navážky  naházená na jedné hromadě. Po zasypání výkopů bude na povrchu jíl a jiné zbytky. Pokud tedy firma na výkopy nenaveze kvalitní ornici, ale tomu moc nevěřím. Nevěřím ani tomu, že na povrch bude nasypáno travní semeno a vzrostlý trávník bude kvalitně ošetřen. Spíše po zkušenostech z Nerakocourova vyroste na zasypaných výkopech spousta těch nejhorších plevelů.

Ó, naše město bude konečně opět krásné!

Jen mě napadá drobná otázka: kolik T-Mobil zaplatil městu za možnost rozkopat město a umístit zde své kabely? 

Anna Spěváčková

Názory

15.05. 05:14jj
ano,velké akce
15.05. 07:58Anna Spěváčková
výkopy a něco o volbách...
18.05. 03:56Roman
T-Mobile
18.05. 07:02Anna Spěváčková
zdroj informace
22.05. 07:39Jitka
město je
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz