Tisk článku

Bude sucho a možná i hlad.

Už je zřejmé, že nás čeká velké sucho. Podle sdělení odborníků je podzemní voda místy na minimu, neprší, na horách byla nedostatečná zásoba sněhu.

Dlouhodobě pršet zřejmě nebude. Pokud to budou nějaké přeháňky, nepomohou v zoufalé situaci.

Neurodí se. Nebude dostatek obilí na chleba a jiné moučné výrobky. Nedovezeme obilí z Ukrajiny, kde je válka, ani z Ruska, na nějž byly uvaleny sankce. Ty odneseme hlavně my. Co my vypěstujeme, vyvezeme. Marně opoziční SPD požaduje, aby vláda zakázala vývoz obilí. Prý nejde zrušit uzavřené smlouvy.

Takže můžeme dopadnout jako na Ukrajině v roce 1032 a 33, kdy v době sucha a kvůli industrializaci Rusko dovezlo z USA stroje a místo obvyklé platby zlatem muselo platit obilím. 

Ubylo nám katastrofálně orné půdy. Stojí na ní haly a satelity. Další přibývají. I naše vedení naplánovalo rozsáhlé výstavby na orné půdě bez ohledu na budoucnost. Obce podporují developery, aby jim přibyly do kasiček penízky a co si budeme povídat, také do jejich vlastních kapes.

Kde není půda, není co pěstovat.

Co nám tedy zbývá: budou se zvyšovat ceny tak, že pro někoho budou neúnosné. Vláda pohlíží nečinně na zvyšující se ceny a nezastropovala ceny základních potravin, tak jak to udělaly vlády okolních států. Přibude rodin, které už nebudou mít na nákup nezbytných potravin. Budou hladovět.

Určitě se zase najde někdo, kdo bude vykřikovat něco o poplašné zprávě, kterou šířím. Ale nejsem jediná, kdo z příčin vyvodí důsledky.

Kdo zná bibli, jistě si vzpomene na Josefa, který faraonovi vyložil podivný sen a ten na to reagoval tak, že v době nadúrody nechal shromažďovat obilí v sýpkách. V době hladových sedmi let lidem bylo obilí vydáváno na příděl.

My ovšem nemáme v čele státu moudrého faraona ani vizionáře Josefa, pouze suchopárného profesora, který se stal nečekaně premiérem a nemá na to. Stejně jako náš starosta.

Anna Spěváčková

Názory

22.04. 07:21Anna Spěváčková
z viditelného Macka
22.04. 11:50Jarda
řešení
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz