Tisk článku

Uprchlíci z Ukrajiny v Neratovicích

Osob, které odešly z Ukrajiny, je v ČR dle ministra vnitra Rakušana možná až ½ milionu. V Neratovicích je to k 13.4.2022 celkem 330 osob, což činí 2,04% z celkového počtu obyvatel s trvalým bydlištěm.

Pokud je známo, jsou ubytovaní v učilišti vedle městského úřadu, původně to měly být holobyty u Spolany, které, podle mého zjištění, jsou vyklízeny a uklízeny. Ale situace se už mohla klidně změnit.

Samozřejmě, že nával uprchlíků bude znamenat velkou zátěž ať už po stránce ubytovací, ale i zásobovací a hlavně zdravotnické.

Je všeobecně známo, že přišedší nejsou proočkovaní jako česká populace, mnozí trpí chorobami, které jsme v našem státě prakticky zlikvidovali, jako je velmi hojná, v mnoha případech těžko léčitelná tuberkulóza TBC - Ukrajina má čtvrtý nejvyšší počet případů TBC v Evropě. V roce 2020 jich bylo přes 17 tisíc, v Česku jen 374. Cizinci dlouhodobě tvoří asi třetinu případů TBC v Česku. Objevuje se převážně u mužů, kteří do ČR jezdí za prací. Nyní do Česka proudí většinou ženy a děti, je tedy velmi těžké odhadovat budoucí vývoj stavu nemocných. Vyskytuje se i HIV, dětská obrna či spalničky. Aby se s migrační vlnou nepřesunuly k nám, je podle odborníků třeba ohlídat očkování běženců a léčbu jejich chronických onemocnění. Testů na TBC, ale i vakcín bude nedostatek. Další problém je vzteklina, která je na Ukrajině velmi častá. Běženci sen přišli i se svými miláčky, které nikdo nekontroloval

Už dávno bojujeme s nedostatkem zdravotnického personálu. Chybí lékaři, hlavně dětští

(v Neratovicích po absurdním rozhodnutí vedení města zprivatizovat městské byty včetně ordinací lékařů nám po odchodu dvou pediatrů zůstaly dvě lékařky – důchodkyně, což je zřejmě vedení města zcela jedno!), nejsou stomatologové, stárnou praktici, ubývají specialisté jako jsou endokrinologové, psychiatři, logopedové apod. včetně zdravotnického personálu. A do toho covid, jehož rozšíření lze na podzim reálně očekávat.

Za těchto okolností se k lékařům navalí stovky nových pacientů, které budou muset vzít, aby neriskovali nařčení z nedostatku zájmu o uprchlíky z války, ačkoliv mnozí z nich utíkají ze západu, kde se nebojuje a asi bojovat zřejmě nebude. Dle jejich vyjádření zde většina z nich  hodlá zůstat; pokud se týká pracovních míst, naráží na jazykovou bariéru, uznání kvalifikace a vzdělání a také na pro ně nevhodnou náplň práce. Ve školách přibývají a přibudou další stovky žáků a studentů, i když už inkluze zamotala pedagogům hlavu.

V každém případě se jedná o velkou ekonomickou, ale i kulturní zátěž pro náš stát. A naše současná neschopná vláda není schopná pomoci našim lidem.

Možná do budoucna budeme muset znovu, jako už mnohokrát, burcovat české národní sebevědomí, abychom vůbec udrželi naši českou národní identitu.

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz