Tisk článku

Socha z éry socializmu nesmí být vidět?

U přístavby dvojky školy byla znovu instalována pískovcová skulptura vytvořená v období socializmu. Nebude skoro vidět, je ze všech stran obklopená nově vysazenými keři a rozrostlou borovicí. Ale třeba je to jen náhoda.

Skulptura nebo můžeme použít slovo socha stála roky před pavilony dvojky školy. Když se bourat, obávala jsem se, že to jen tak nenápadně odnese i socha neznámého autora. Upozornila jsem na její možné zničení stavební technikou a kupodivu byla nejprve zahalena a později odvezena. Ale naštěstí se nyní u nové přístavby školy opět objevila.

Odbočím: v té socialistické době muselo být u každé (nebo uvnitř) stavby instalováno umělecké dílo. A tak se z té doby zachovaly (či nezachovaly) ve městech i vesnicích většinou umělecky hodnotné sochy pracujících či žen s dětmi nebo mladých dívek či mozaiky a malby na stěnách. Po převratu byly mnohé zlikvidovány tupými revolucionáři, kteří v nich viděli pozůstatek socialistické éry. Začaly se bourat ideologicky zaměřené sochy a pomníky, později i nevinné skulptury. Také v Neratovicích zmizely dva pomníky věnované osvobozenecké Rudé armádě, jeden bronzový Lenin (prý je uložen ve sběrném dvoře – spíš bych řekla, že byl prodán za velké peníze do kapitalistické ciziny, ale mohu se mýlit) a jako vrchol absurdity byl vyškrábán i nápis na Poláky vybudované kašně na náměstí - bylo to věnování polských stavebníků (stavěli provoz ve Spolaně, dnes už zbouraný) neratovickým obyvatelům. Který blb to navrhl. Myslím tím vyškrábání nápisu. Kašna zatím odolává. Ale jak dlouho?

Ale zpátky k soše u dvojky školy. Podle sdělení ředitele Kužela prý měla být instalována před nově postavenou trojkou školou na podstavci v kašně (nyní je zasypána hlínou a osázena trvalkami a domečkem pro včely samotářky), ale pak se objevila u dvojky školy (vysvětlím historii očíslování základních škol: v té době byly v Neratovicích školy tři. V jedničce vzniklo gymnázium a zůstaly dvojka a trojka.)

Ale zpátky k soše s patinou vytvořenou uplynulým časem: na sloupu rozděleném na tři části jsou vyobrazeny děti. Směrem k chodníku chlapec začtený do knihy, po jeho pravici další chlapec hrající si s míčem a na poslední třetině otočené k holé stěně školy vystupuje půvabná tančící mladá dívka s vlajícími vlasy. Krása. Ale poněkud ukrytá.  

Nedivme se, že takové sochy jsou v dnešní době nevhodné. Děti nečtou ani si nehrají s míčem a vidět mladou dívku jen tak si tančit je nemožné. A co kdyby si dnešní děti udělaly pravdivý obrázek o socializmu místo toho, co jim cpou do hlavy média, někteří učitelé, ba i rodiče?

Ještě je skulptura trochu vidět. Ale jen co se rozrostou keře růžových kalin a živého plotu, nebude už vůbec vidět. Možná je to úmysl projektanta zeleně, který nenávidí vše, co vzniklo v minulém režimu a proto se snaží to odstranit. Ať je to socha, jehličnatý keř či budova kulturáku. Ten poslední  záměr s nadšeným souhlasem našeho vedení, které má jediné přání: aby jen po její vládě zůstala  viditelná stopa ve městě. Vše ostatní musí zmizet nebo být přebudováno.

Anna Spěváčková

Názory

02.03. 12:21Neratovák
k paní Landové
02.03. 13:13Neratovák
omyl
03.03. 17:50Marek
Lenin
03.03. 19:42Anna Spěváčková
pitomeček promluvil....
06.03. 09:36Micík
Lenin?
07.03. 07:54Vašek
super
27.03. 15:30normální člověk
soudruha vzit
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz