Tisk článku

Slavnostní otevření nové přístavby dvojky školy.

V poměrně krátké době byly dočasné pavilony dvojky školy zbourány a nahrazeny novou stavbou. Ta byla slavnostně otevřena za účasti dětí, učitelů, lidí z radnice a dalších osob dne 21. února 2022.

Vím, že se škola jmenuje oficiálně Základní škola Ing. M. Plesingera – Božinova, ale pro mě a mnoho dalších obyvatel je to stále dvojka škola. Jen ten nápis na škole byl pěkně drahý, každé písmeno stálo 5 000,- Kč a to byly v té době velké peníze. Stačila přece mosazná tabulka na budově, ne?  Je to takové místní hogo fogo. Neratovice stále nemohou zapomenout na svoji minulost malé bezvýznamné vesnice a určitá snaha trumfnout okolní historická města stále trvá.

Ale vraťme se k přístavbě. Jsou v ní umístěny druhé a třetí třídy (ve školičce nadále zůstávají jen třídy první), odborné učebny, kabinety a další prostory. V osm hodin ráno se na hlavní chodbě v přízemí shromáždily děti se svými učiteli, zástupci samosprávy, úředníci a jiní významní i méně významní činitelé. Dvě děti podržely textilní pásku a ta byla přestřižena starostou Kroužeckým a ředitelem školy J. Kuželem. Posléze vystoupil (neřečník) starosta s poměrně obsáhlým projevem, ve kterém děkoval všem včetně projektanta, stavební firmy a dalších zúčastněných subjektů, výslovně jmenoval i loajálního úředníka, vedoucího správy majetku, B. Koníčka. Po něm krátce, pro děti mnohem srozumitelněji, promluvil ředitel školy J. Kužel. Podrobnosti jsou prý na facebooku školy, ale já jsem zásadně proti facebooku a tudíž si musíte vyhledat podrobnosti sami. Sdělím vám pouze své postřehy.

Škola je nová, krásná, možná i účelově navržená. To nejsem schopná na první pohled posoudit, to zjistí personál školy sám.

Nelíbí se mi zářivá červená barva na chodbách a na stěnách tříd. Červená barva není veselá, jak se vždy tvrdí, ale je vysoce agresivní, což v době, kdy jsou děti výbojné a útočné už samy o sobě „díky“ sledování amerických a japonských seriálů, a, abych byla spravedlivá, i nových českých pohádek, internetových her a „díky“ vztahům mezi lidmi. Ani rodiny děti nechrání před agresivitou. Jak se chovají dospělí lidí za zavřenými dveřmi, jak mluví mezi sebou děti, mládež i dospělí (ty pyčo je zcela normální)? Nemá význam rozebírat situaci ve společnosti, je fakt, že použité barvy ve školách (a nejen tam, podívejte se na výmalbu bytů a veřejných místností) mají být uklidňující. A nejsou. To je chyba.  Kolem školy není zeleň ze všech stran. Snad bude mít na tom město zájem a ředitel školy se jistě co nejdříve o výsadbu další zeleně zaslouží.

Tak to je asi vše. Doufejme, že nám nikdo novou školu nevybombarduje (napsáno 24.2.2022).

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz