Tisk článku

Jsme asi jediné město, kde nejsou informační skříňky a tabule pro občany

Chybí skříňky s informacemi o politických stranách, spolcích, církvích a různých dalších subjektech jako jsou svazy, kluby a sportovní seskupení. Chybí i tabule na vzkazy občanů.

Je to schválně. Před lety radnice rozhodla, že pokud budou povoleny skříňky, pak jedině s nezávadnými informacemi, žádná politika nepřipadá v úvahu. Nakonec se zde udrželo několik skříněk, většinou u sídla subjektu, kam lidé mnohdy ani nezabloudí. DDM a ZUŠ, knihovna, pohřební služby. Turisté na starých krámech, tělesně postižení naproti krytého bazénu. Jsou ještě někde jinde? Netuším.

Seznamy všech subjektů s jejich kontakty nejsou ani na webu, ani je všechny nezmiňuje paní Kočová, problematická kronikářka města, která vybírá jen to, co se jí hodí do krámu.

Čeho se radnice bojí? Lidí, že by se dozvěděli něco o svých spoluobčanech, že by se podpořila komunita a lidé by se poznali lépe, než dosud? Že by se upevnil vztah k tomuto podivnému městu, které se stalo průchozím?

Počet obyvatel v části Neratovice se trvalo snižuje. Kdo bydlí v paneláku, touží se odstěhovat. Pronajmout byt nebo ho prodat, postavit si něco malého v okolních vsích nebo žít na chalupě, kam zatím celá rodina dojížděla. Děti odrostly, postavily se na vlastní nohy a staří rodiče se stěhují tam, kde je po ruce lékař, pohotovost, domov důchodců nebo dům s pečovatelskou službou, základní služby, dobrá doprava a hlavně lesy, neporušená krajina a příjemní lidé, kteří pozdraví, zastaví se a povykládají.

Kromě skříněk nám také chybí obyčejné dřevěné desky,na které mohou občané připíchnout listy se vzkazy, že se jim ztratil pes nebo se našel papoušek. Někteří namítnete, že na to je přece facebook, jenže na něj chodí jen určitá skupina lidí. My starší těžko, mnozí nemají na počítač přístup ani s ním neumějí. Ale radnice na to kašle, vždyť i za covida byly všechny informace jen na internetu. Kromě několika údajů.

Takže nemáme skříňky ani tabule, nejsou ani městské inzertní desky, chybí městský rozhlas, aby seznámil obyvatele města s nejnovějšími zprávami. Pak se nedivme, že je tu mrtvo a zatuchlo. 

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz