Tisk článku

Bude schválen nový problematický územní plán?

Na zasedání zastupitelstva města, které se koná mimořádně v úterý 15.2., bude koalice chtít schválit nový územní plán.

Jeho podobu možná někteří dobře znáte a jde mj. o zastavění zahrádek za potokem a připomenul bych, že i horní části prvních dvou řad zahrádek Na Výsluní. (Výstavba nové komunikace za sídlištěm je podmínkou zástavby, a tak je skoro jisté, že by k její realizaci došlo.) Krom zahrádek zůstává beze změny umístění přístaviště v Lobkovicích, kdy lokalita „pod jezem“ není ani jako varianta.

Ředitelství vodních cest (ŘVC) by tak ani nemělo jinou možnost, než přístaviště realizovat právě zde, a krom územního plánu žádný další souhlas města nebo občanů nepotřebuje. Stavět ho nebude město. Město by platilo jen část investice na břehu, bez které ŘVC může začít stavět. Protipovodňová opatření (PPO) zůstávají v návrhu v původním rozsahu. Souhlas se stavbou na pozemcích města už zastupitelstvo dávno schválilo, stejně jako kácení stromů v případě stavby. Pak už by stačil jen malý úřednický krůček v příštím volebním období a realizaci v celém rozsahu by nic nebránilo. Současná nová výstavba, např. v Lobkovicích pod lesem k městu, se možná někomu zamlouvá, nemálo lidí přímo dráždí svoji přehuštěností a působením jak hradba. A to jde o domy s jedním nadzemním podlažím.

Územní plán umožňuje stavby ,,rodinných domů“ do výše 10,5 metru, díky čemuž už někteří investoři připravují obdobné domy ještě o jedno patro vyšší s podkrovím se šikmou střechou. 10,5 metru je maximum přípustné stavebním zákonem, takže ÚP zde reguluje jen zdánlivě. Tím, že návrh ÚP neurčuje sklon střechy, stačí ji sklonit o několik centimetrů, a splní tak limity zákona. Přitom právě sklonem střech mnohé obce toto regulují. Plochy povinné minimální výměry zeleně nově návrh ÚP na žádost investorů přesunul přednostně do ochranných pásem vedení elektřiny.

Zákon se splní, tráva a keře tam být mohou. Stromy už ne... Z některých nově zastavitelných ploch, dnes polí, je určen výjezd do současné starší zástavby, místo požadavku nového napojení na hlavní silnice. Investora by stálo budování křižovatek s odbočnými pruhy část zisku a musel by složitě jednat s úřady. Takto se mu umete cestička. Kolem lesních ploch má být ochranné pásmo, ale zároveň toto území označuje ÚP jako zastavitelné. Bude tak jen na rozhodnutí konkrétního úředníka, o kolik umožní ochranné pásmo lesa nerespektovat, tedy zúžit. Zkušenost z nedávné doby ukazuje, že vlivný podnikatel dokáže postavit dům jen pár metrů od lesa, celý v ochranném pásmu, kdy už v budoucnu nové stromy ve stejném místě nepůjde vysadit, protože nesplní dopadovou vzdálenost od domu. Skrytě vytváříme prostředí pro tlak korupce.

O podpoře cyklistů čteme v Neratovicích často, a pak zjistíme, že celá podpora bylo umístění pár stojanů. Cyklostezky nejsou v návrhu ÚP žádné a dodatečně je do zástavby prakticky nelze umístit. Nejkratší cesta z Lobkovic i pro pěší je podél silnice 101 z Kostelce, kde na lidi stříká bláto... Problémů návrhu ÚP je daleko více, ale nechci zabředávat do přílišných detailů. Hotový ÚP již v této fázi nejde libovolně měnit. ZM o něm musí hlasovat. Může ho přijmout jako celek, a tím dává (volenými zástupci za obyvatele obce) souhlas se záměry, které jsou v něm uvedené. Stavební úřad už ,,jen“ dohlédne na dodržení podmínek a nemůže výstavbě bránit. Nebo může ZM neschválit a vyvolat řízení o přepracování konkrétních bodů. Zahrádky, přístaviště, plochy zeleně, výjezdy z nově zastavitelných území. K tomu všemu je třeba 11 hlasů z 21. Přetahovaná nejspíš o jeden, možná dva hlasy. Nevzdávejme se teď, v hodině dvanácté. Do voleb už tolik času nezbývá a je šance stav zvrátit. 

Rostislav Vebr

Názory

12.02. 17:33Hnutí
Úterý
12.02. 21:12Anna Spěváčková
územní plán
17.02. 15:33Jakub
územní plán
17.02. 18:59Anna Spěváčková
jak skončil územní plán
22.02. 09:20Jarda
územní plán bude schválen
23.02. 18:00Pavel
odchod Landové
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz