Tisk článku

Redakce Listů Neratovic si dovolila komentovat můj příspěvek v prosincovém čísle

Jako každý měsíc využívám možnosti členky zastupitelstva podle tiskového zákona zveřejnit příspěvek do Listů města Neratovic. V prosincovém čísle mi něj protiprávně odpověděla redakce zpravodaje.

V příspěvku nazvaném: Co trápí seniory a další obyvatele města“ jsem velmi stručně (jako zastupitelka mám povoleno pouze 1 500 znaků včetně mezer, zatímco úředníci a vedení města mají nárok na neomezený rozsah (!)) shrnula část problémů, na které si senioři stěžují. A nejen senioři.

Chybí nám Dům s pečovatelskou službou – byty nad radnicí jsou pouze městské malometrážní byty a nemají nic společného s pečovatelskou službou. Dům by mohl být umístěn místo parkovacího domu, který by byl zbytečný, kdyby město vyřešilo parkování obyvatel tzv. rezidenčním (na jedno auto karta levně pro obyvatele s trvalým bydlištěm, na další si pořádně připlatit) a abonentním (parkování pro podnikatele) způsobem. Parkovacích míst je tu dost, ale parkuje si kdo chce a jak chce a hlavně ZADARMO! V mnoha městech už to funguje.

Nepořádek. Smlouva s FCC je na dobu neurčitou, nenutí ji kvalitně udržovat město a platí se jí paušálem. To se hned tak nevidí. Čtyřikrát do roka se uklízí tzv. blokově, bez ohledu na nepořádek. Letos byl nepořádek enormní, po vichřici všude ležely dlouho hromady listí s odpadky neuklizené. Těch pět pracovníků se skřipci a pytlem v ruce je jak kapka v moři; dosvědčí vám, že nejsou schopni tímto způsobem město trvale a kvalitně uklízet. Dnes 19. jsem si prošla staré sídliště a kus nového.  Ulice Vančurova – děsný nepořádek v drátěných ohradách s popelnicemi. Už slyším: „To je tím, že lidé jsou prasata“. Jenže o kus dál je v Hrubínově ulici zůstal starý vyzděný přístřešek s kójí na každou popelnici. Tam pořádek byl. Z těch nových drátěných ohrad totiž odpadky vypadávají z popelnice nebo mezerou pod ohradou je vítr odnáší pryč. Kdyby se staré ohrady pravidelně opravovaly, mohly tam zůstat a sloužit dá. A město by ušetřilo. A hlavně: pravidelně se neuklízí. Těch 5 mužů se skřipci a pytli to nemůže zvládnout.

Mimochodem, v Hrubínově ulici neuklízené listí, nevyhrabané trávníky a nepořádek. Za Anitou v ulici 17. listopadu je vidět, jak město bez pravidelné údržby chátrá.

Pak už mi zbyl jen malý odstavec na upozornění na hrbolaté chodníky s vysokými obrubníky. Staré chodníky jsou popraskané a  hrbolaté, nové mají obousměrný sklon vytvořený kvůli pohodlnému sjezdu aut nejen z vrat, ale i z vrátek (!). Pro lidi s kočárkem či chodítkem a vozíčkáře velmi nepříjemný zážitek. Pokud je náledí, pak velmi nebezpečný. Víc se mi do článku nevešlo.

Hned vedle si tzv. redakce okamžitě zveřejnila svoje rozsáhlé vyjádření k obsahu mého příspěvku. Tak nějak já o koze, redakce o voze. Já o tom,l co nás trápí a Mrzílková jak je to všechno v pořádku. Jenže není.

Co je protiprávního na komentování mého příspěvku redakcí? Podle tiskového zákona je to možné jedině v případě,  jestliže bylo v periodickém tisku uveřejněno sdělení obsahující skutkové tvrzení, které se dotýká cti, důstojnosti nebo soukromí určité fyzické osoby, anebo jména nebo dobré pověsti určité právnické osoby, pak má tato osoba právo požadovat na vydavateli uveřejnění odpovědi.  Vydavatel je povinen na žádost této osoby odpověď uveřejnit.

Jestliže si přečtete můj příspěvek, tak soudný člověk uzná, že  moje tvrzení se nedotýká ani cti ani důstojnosti nebo soukromí fyzické osoby, ani jména nebo dobré pověsti právnické osoby. Je to konstatování skutečného stavu údržby ve městě. Vše odpovídá skutečnosti. Navíc z tiskového zákona se předpokládá, že příspěvek je zveřejněn a teprve pak onen subjekt požádá vydavatele o zveřejnění odpovědi, která musí být být přiměřená rozsahu napadeného sdělení. Poskytne mi redakce žádost o zveřejnění odpovědi?Ale vraťme se k zasedání, kde jsem upozornila na protiprávnost postupu redakce Listů.

V tom okamžiku vyletěla zrudlá vztekem neuvolněná místostarostka Mrzílková a začala křičet, že jsou to lži. Tím na sebe prozradila, že ona je zřejmou autorkou onoho dodatku.

Vážení přátelé. Máte-li pocit, že v mém příspěvku jsou lži, napište sem, ale s pádnými argumenty, které vyvrátí mé tvrzení. Děkuji. Zájemce zvu na procházku po městě s prohlídkou míst dokumentujících pravdivost mých tvrzení. Kočárky či vozíčky jsou vítány.

Anna Spěváčková

Názory

27.12. 12:20Karel
ležely dlouho hromady listí..
30.12. 13:14Anna Spěváčková
nechápu....
27.12. 13:38Anna Spěváčková
předseda národního výboru Čermák
27.12. 17:47Lojza
to teda
27.12. 20:06Marie
ano
05.01. 20:35Anna Spěváčková
Křivárna údajné redakce Listů
06.01. 05:31Hanka
je hezké
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz