Tisk článku

Každá stavba ve městě je nějak vadná nebo má chyby

Kdysi jsem na zasedání zastupitelstva tvrdila, že každá stavba ve městě je v něčem nepovedená nebo vadná. Tomu oponovala místostarostka nebo nebo ještě tenkrát starostka Mrzílková, že to není pravda.

Tak se podívejme na dvě nejnovější stavby: první - přístavba dvojky školy dokončená včetně okolí kromě vnitřního vybavení.

 

Je zajímavé, že když jsem se, jako předsedkyně Spolku občanů Neratovic – účastníků řízení -  zúčastnila kontroly stromů, které měly být odstraněny, byl nám představen úplně jiný projekt budovy i nové výsadby.

 

Dopadlo to tak, že podél vnějších cest byly vysazeny klasické a módní trvalky, které budou, jak se dá předpokládat, pošlapány žáky školy, uvnitř pak jsou keře a jedna borovice.

 

Asi metr od zpevněných cest byly zabudovány tři betonové lavičky s dřevěnými sedadly a opěradly. Sedět se na nich moc nedá. Sedadla jsou vysoko a šikmo. Sedící budou šlapat do hlíny s trávou, pokud vzejde.  Místo aby pod chodidly sedících byla umístěna dlažba nebo lavičky byly posunuty k cestě tak, aby chodidla sedících na ni dosahovala, někdo vymyslel a realizoval takový paskvil.

 

Je to maličkost, ale vypovídá o tom, jak taková akce v Neratovicích probíhá.

 

Zapomněla bych na kanál v trávníku, kam bude odtékat voda ze zelené plochy, místo aby se vsákla.

 

Především si musíte uvědomit, že my, zastupitelé, nemáme šanci něco ovlivnit. Ti tři nahoře si vymyslí, co se bude budovat, vybere se projektant a později i zhotovitel, projekt nikdo ze samosprávy ani veřejnosti nemůže zkontrolovat a připomínkovat, požádá se o dotace a připravený paskvil se realizuje.

 

Pak se zpětně zjistí, že má vady  a nedostatky. Někdy se dají odstranit, jindy ne.

 

Upozorňovala jsem pana Koníčka z odboru správy majetku na ty lavičky a kanál. Prý tam bude doplněna dlažba a kanál bude ohrazen, aby se voda mohla vsakovat. Je tomu více než týden a nic se neděje.

 

Ještě nám zbývá rekonstrukce ulice P. Bezruče. Už jsem psala o tom, jak místo spousty zeleně navrhl odbor životního prostředí naprosto nedostačující čtyři stromky jako náhradní výsadbu. Kdepak asi jsou?  Zbytek ploch je i nadále neupravený.

 

Další zajímavost: na ceduli s oznámením stavby a zhotovitelem byl datum ukončení stavby červen roku 2024. Město chce vyjít vstříc stavební firmě.

 

A nejlepší na stavbě jsou cesty od dveří bytovek k silnici.  Představte si, že jedete s kočárkem, vyjedete na silnici, přejedete ji, a narazíte na hradbu aut na odstavném pruhu a pak, máte-li štěstí, vyjedete na chodník. Na prvním místě je blaho aut, to přece už víme. Chudák vozíčkář, ten nemá vůbec šanci.

 

Který pitomec to vymyslel a který magor to schválil. Všechno s požehnáním svaté trojice na radnici.

 

 

Anna Spěváčková

Názory

27.12. 12:09Karel
nic překvapujícího
27.12. 12:53Eva
Stavby v Nera
28.12. 06:57tak
zkus hádat
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz