Tisk článku

Pietní akt k výročí vzniku samostatné republiky po neratovicku

Média popisují, jak napříč zemí v mnoha městech probíhají pietní akty. Připomínají si křehkost svobody. V Neratovicích už mnoho let probíhají velmi zvláštně.

Před radnicí stojí auto, do něj nakládají pracovníci Městského úřadu věnce se stuhami. Do auta nastupují zástupci vedení radnice a údajná tisková mluvčí, asistentka místostarosty a současně odpovědný redaktor – vše v jedné osobě paní Kovářové. Kdo zastupoval letos vedení radnice mi známo není,  v minulých letech to většinou býval starosta nebo starostka.

Auto se rozjíždí k prvnímu pomníku, z minulosti usuzuji, že je to T. G. Masaryk. Z auta vystupují členové delegace, jeden z nich klade věnec k pomníku, upraví stuhy, aby byl vidět nápis, přítomní vyseknou směrem k němu důstojnou poklonu, všichni nastoupí a jede se dál, pokud je věnců více k více pomníkům.

Ještě před nedávnem byl alespoň na webu města zveřejněn časový harmonogram kladení, nyní tam už není. 

Není organizována žádná sláva ani viditelná vzpomínka za přítomnosti občanů. Některá města pořádají lampionové průvody, jiná setkání občanů u pomníků, někde nabízejí hudbu či ohňostroj.

U nás nic takového. Vyvěsí se vlajka na stožár u radnice, je úplně jedno, jestli je to vlajka tibetská nebo naše, československá. K pomníku(ům) se položí ubohoučká kytice, na lepší se město nezmůže, musí přece zbýt na jiné benefity. Je to hanba.

Anna Spěváčková

Názory

03.11. 04:54Míša
je to hanba
03.11. 07:01Anna Spěváčková
sympatie k radnici?
13.12. 10:45Dr. Novák
developeři
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz