Tisk článku

Trvalkové záhony jsou trvale zaplevelené

Mohu psát pořád dokola, co je ve městě špatně a co by se mohlo zlepšit. Nic nepomáhá. Starosta se chlubí, že nerátky nečte, úředníci si jedou po svém pod taktovkou Mrzílkové a ochranou tajemníka úřadu.

V prosinci 2020 jsem psala o zapleveleném záhonu u gymnázia. Nyní mohu napsat, že všechny trvalkové záhony ve městě, kromě toho na náměstí naproti kulturáku, jsou zaplevelené. Správci zeleně na radnici, tak jak se střídají, sázejí na módní vlnu vysazovat trvalky, kde se dá. Je to drahá sranda, ale zřejmě mají pocit, že si tím nakloní obyvatelstvo i vedení města. A možná, že je zatím i něco jiného.

Jenže takové záhony vyžadují trvalou údržbu (jako všechno ve městě). Společnost FCC ji ale nezajistí. Sice se občas objeví v záhonu starý pán, který bohužel nerozezná plevel od šlechtěné byliny. Ale trvalou údržbu nemá FCC ve smlouvě.

Je nutné uvést, že smlouva je pro město zcela nevýhodná. FCC má smlouvu na dobu neurčitou, která ji nemotivuje ke zkvalitnění výkonu. Peníze jsou jí vypláceny paušálně bez ohledu na provedenou práci. Společnost nezajišťuje ani trvalý a systematický úklid. Jen čtyřikrát do roka provedou pracovníci tzv. blokový úklid, kdy plochy jednotlivých sektorů uklidí. Jinak nic. Proto se všude povalují odpadky nebo vajgly pod okny, šlapeme po mirabelkách  (pak lidé požadují vykácení stromů, které na jaře poskytují hmyzu první jarní potravu) - musíme vždy čekat, až FCC vyřídí jiná města, kde zajišťuje údržbu.

Možná si říkáte, proč město toleruje takovou podivnost. Proč nevypoví společnosti smlouvu a  nevypíše spravedlivé výběrové řízení (zadávací podmínky posledního výběrového řízení byly nastavené opět na předešlou 1. polabskou). Můžeme se jenom domnívat, proč asi.

Ještě lepší by bylo, kdyby město založilo vlastní městskou společnost. Založení vlastních technických služeb, které po převratu s velký humbukem za hubičku zprivatizovalo, by bylo výhodnější nejen finančně. Jednoznačně je to úspora (i kdyby si mělo město vypůjčit na pořízení všech strojů, do deseti let by se finance vrátily) a také by si město samo řídilo činnost technických služeb.

Městské TS (veřejná zeleň jako samostatný subjekt) by poskytly práci mnoha občanům města, ne jako dnes, kdy FCC zaměstnává převážně ukrajince. Bylo by možné zaměstnat i občany cikánského původu, kteří někdy marně hledají práci

Ubylo by úředníků -  nyní sedí na radnici jeden na údržbu, druhý na odpady, třetí na veřejnou zeleň a další na místech, která by mohla být zajištěna technickými službami.

V mnoha městech už zjistili, že se jim soukromé firmy nevyplatí, jsou příliš drahé a organizačně obtížně řízené. Znovuzaložily technické služby; řídí se zásadou, že při vynakládání veřejných prostředků je nutné hledat co nejhospodárnější a nejefektivnější způsob poskytování veřejných služeb.

Pokud hledáte podrobnosti o technických službách, pak si prostudujte diplomovou práci studentky Masarykovy university v Brně.

https://is.muni.cz/th/gbuhj/DP_final.pdf

Anna Spěváčková

Názory

23.10. 09:54Petr
spadané listí,úklid..
23.10. 15:12Honza
2-denní??
29.11. 14:13Jana
listí,úklid
30.11. 21:52Eva
Nepořádek
01.12. 09:26Jirka
jak vidíte
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz