Tisk článku

Smrad z popelnic se šíří do okolí…

Teď se pár dní ochladilo, ale v době veder se od kontejnerů šířil nesnesitelný zápach do okolních domů. Není se co divit, nikdy se neumývaly ani nečistily

Viděla jsem před lety na pražském sídlišti Háje pro nás neratovičáky nebývalý jev. Kuka vůz vyprázdnil kontejnery a hned za ním přijelo podivné vozidlo, nadhodilo si prázdný kontejner otvorem dolů a celý ho vystříkalo tlakovou vodou. Jenže od té doby se v Praze mnohé změnilo.

„Pražské služby hlásí další novinku ve vozovém parku. Speciální kuka vůz nejenže sveze odpad, ale zároveň vyčistí popelnici či kontejner. Vozidlo je vedle klasického vyklápěče odpadových nádob vybaveno mycím zařízením s tryskami. Pražské služby tak mohou celý proces realizovat mnohem efektivněji. Mytí odpadových nádob patří mezi méně známé činnosti svozových firem.

Pražské služby doposud prováděly mytí odpadových nádob pomocí dvou speciálních vozidel. Vyčištění ale předcházel výsyp popelnice pomocí běžného popelářského auta. Obě vozidla se vždy potkala na svozové trase a společně se podílela na celém postupu. Nyní můžeme celý proces realizovat mnohem efektivněji, a navíc není nutné vypravovat kuka vůz a myčku společně. Původní dvě specializované myčky odpadových nádob zůstávají součástí našeho vozového parku i nadále.

Nové třínápravové vozidlo značky Mercedes-Benz je na první pohled k nerozeznání od běžného popelářského auta. Výsyp a vyčištění popelnice nebo kontejneru trvá asi deset vteřin. K čištění se používá horká voda s desinfekčním prostředkem. ,,Nejprve je proveden výsyp odpadu a následuje čištění. Špinavá voda se zachytává do tzv. sběrné vany a následně odtéká do samostatné nádrže, která je součástí vozu. Po vykonané práci je pak znečištěná voda odvezena do deponie v areálu Pražských služeb".

To je vynikající zpráva. Jenže jen pro pražáky. U nás v Neratovicích se pokroku nedočkáme. Kontejnery a popelnice v horkých dnech šíří nesnesitelný smrad do okolních domů a nikoho na radnici to nezajímá. Místo zlepšení služeb obyvatelům se peníze vyhodí doslova z okna za zbytečné akce jako je revitalizace (čti zničení) Kostomlatského sadů a lesíku Mládežnická, neudržované a drahé plochy s trvalkami, podzemní nádoby na odpadky, zbouraná stání na kontejnery a místo nich drátěné ohrady, kamenná kniha či  jiné nápady „kompetentních“ činitelů.

Kdyby se lidé na radnici ptali občanů, co by se mělo zlepšit, co obyvatelé postrádají. Kdyby se s nimi někdo bavil a naslouchal jim, kdyby se vybíraly investice podle potřeby a ne podle předpokládaného zisku zainteresovaných subjektů, pak by se ve městě žilo lépe.

Jenže občané nejsou pro naši radnici rovnocenní partneři, pohrdají jimi, pokládají je za méněcenné.

Na radnici jsou přece samí odborníci, kteří všemu rozumí a o všem mohou rozhodovat sami, bez občanů, kteří tu žijí.

 

Anna Spěváčková

Názory

07.09. 12:26fany
smrad z popelnic..
08.09. 04:43Lenka
město je celkově špinavé
08.09. 07:15Anna Spěváčková
++++++
08.09. 11:32fany
město je špinavé
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz