Tisk článku

Jsou tropická vedra. Město je rozpálené a je nutné zkrápět silnice i chodníky. Jak se kropí v Neratovicích a v okolních městech?

Část informací, které zde najdete, jsou v diskuzi. Konečně mám i věrohodné informace o Neratovicích od pana Machovce z FCC.

Město Neratovice má na starosti firma FCC (nejsou to městské technické služby, ale soukromá firma). Kropí se od 12 -15 hod. (Ještě v 18. hod. se drží teplota na maximu, ale už se nekropí. Pozn. A.S.) i o víkendech dvěma cisternami. Velká má obsah 7 kubíků (pro absolventy humanitního vzdělání – metrů krychlových), malá 1 kubík. Kropí a mlží naráz velká cisterna, malá nemá lištu, a proto jen mlží. Používá se filtrovaná labská voda, systém město pronajalo firmě Červenka Bohumil za mnou neznámých podmínek (v březnu město uzavřelo s firmou smlouvu na „Rekonstrukci potrubí hrubě filtrované vody - odstranění havarijního stavu“ v ceně cca 7 milionů, které samozřejmě zaplatí město.).FCC platí firmě Červenka 18,- Kčs za kubík. Kropí se velké páteřní ulice Kojetická, Výsluní, bří. Čapků, M8nesova, Mládežnická, Vojtěšská, Masarykova.

Mělník: Hovořila jsem ve čtvrtek před s velmi ochotným pánem, p. ředitelem Technických služeb ing. M. Jindrou. Kropicí vůz kropí i mlží od 7 ráno do 21. hod., v sobotu i v neděli, v areálu mají vrt, z něhož vodu shromažďují ve dvou nádržích o obsahu 25 000 litrů, aby cisterna mohla být naplněna bez čekání. To je ve stručnosti. 

Kralupy: Telefon vzal pán ve vrátnici, kropí se, ale nikdo není přítomen, takže neznám podrobnosti. Ani v dalších dnech jsem po telefonu nezastihla příslušného pracovníka.

Na internetu lze najít další informace: 
Hl.m. Praha: Teploty dosahují tropických teplot. Jen včera padly teplotní rekordy na 15 místech republiky. Nejinak je tomu v ulicích našeho hlavního města. Proto se Technická správa komunikací hl. m. Prahy a.s. v takové dny snaží obyvatelům a návštěvníkům Prahy zpříjemnit život kropením a mlžením prostřednictvím kropících vozů.

To realizujeme prostřednictvím Pražských služeb a.s. vždy, když teploty tři dny po sobě přesáhnou 25°C. „Důvodem je nejen osvěžení klimatu, ale především snížení prašnosti a intenzity přízemního ozónu,“ vysvětluje Barbora Lišková z TSK a.s. V tyto dny, kdy teploty přesahují 30 °C se kropí v maximálním rozsahu vozovky na území centrální Prahy a přilehlých městských částí.

Letos vyjely kropící vozy poprvé prakticky ve stejný den jako před rokem 28. května (2017 – 29. 5.) Denní spotřeba vody je zhruba 660 m3 a jeden kropící vůz na jedno naplnění (5-10 m3 dle dle specifikace) osvěží ulice o průměrné délce 17 kilometrů . Při zajištění maximálního počtu programů a realizaci 4 kol zaplatí TSK a.s. za jeden den kropení 868 766,- bez DPH.

Liberec: Má „Operační plán letního čištění města pro rok 2021“.Mají ho i jiná města, my ne. Zvlhčování ovzduší kropením komunikací a veřejných prostranství se provádí v období, kdy teploty vystupují nad 25 oC za účelem zlepšení životního prostředí pro obyvatele města. Další podrobnosti nezjištěny. 

Čelákovice: Technické služby, odpovídá ředitel pan Brázda: kropí se i mlží, 1 kropicí vůz, obsah cisterny 10-12 m3, kropí se pitnou vodou, jinak se jim ucpávají filtry. Hodně se to prodraží, ale "Kropit se musí, jinak to nejde!" Pan Brázda z Čelákovic mi znovu volal, aby upřesnil některá fakta: cisterna má obsah 8 m3, což vydrží na 1,5 hod práce. Při ceně kubíku cca 50,- Kč to zase není tak moc. "A pro lidi to musíme udělat..." Tuto větu jsem neslyšela v Neratovicích ani nepamatuji.…

Brandýs/Boleslav: Nekropí, prý to vyschne dřív, než vůz dojede z Brandýsa do Boleslavi. Nemají ani zařízení. Oni totiž zprivatizovali technické služby jako my, pak zjistili, že je to pro město nevýhodné (u nás to ještě vedení města údajně nezjistilo), a tak před 3 roky opět založili technické služby a postupně dokupují zařízení. Může se stát, že lidi začnou křičet, politici se chytnou za nos, TS si vypůjčí cisternu a začnou kropit.

Aktualizovaná zpráva Praha hl.n.:

17. 6. 2021. Technická správa komunikací vyslala kvůli vysokým teplotám letos poprvé do ulic Prahy kropicí vozy. První cisterny s vodou vyjely ve 13.30. Kropení a mlžení je součástí každoroční letní údržby komunikací. Dnes budou ulicemi v centru metropole kroužit až do 18.30. Zítra se vozy do města vydají v 10.30. Konec kropení je naplánován na stejný čas jako dnes. V pátek mají podle meteorologů dosáhnout teploty 32 až 34 stupně Celsia. TSK plánuje vyslat do města kropící vozy ve stejné časy také v sobotu a v neděli.

 

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz